ADHD

tips

Algemene informatie

Weet jij wat ADHD is?
Dit doe-boek is niet bedoeld voor kinderen met ADHD zelf, maar voor hun klasgenoten, vriendjes en broers en zussen. De auteur laat hen in dit boek even in de schoenen van een kind met ADHD staan. Want wat is ADHD nou eigenlijk en waardoor zijn deze kinderen soms anders? De uitleg voor kinderen is heel toegankelijk en het beeld wat ADHD nu precies is, gaat leven voor de lezer door de herkenbare voorbeelden en leuke oefeningen. Probeer bijvoorbeeld maar eens een boek te lezen terwijl een ander steeds tegen de tafel stoot.
-Titel: Weet jij wat ADHD is?
-Schrijver: Monique Baard
-Uitgeverij: Pica
-Jaar van uitgave: april 2019
-ISBN: 9789492525642
-Leeftijd: vanaf 8 jaar
-Onderwerp: ADHD

Dit is ADHD

Deze geheel herziene versie van het succesvolle Het is ADHD geeft een actueel en compleet verhaal over alles wat er zich rondom ADHD afspeelt. Met deze kennis kan iedereen aan de slag om het gedrag van kinderen met ADHD beter te begrijpen en te begeleiden. Het boek begint met de kenmerken, oorzaken, gevolgen, signalering en diagnostiek van ADHD. Hierna leest u wat het voor het gezin betekent als een of meer gezinsleden ADHD hebben en krijgt u praktische tips over de aanpak van het gedrag. Voorts worden gedragstherapie en een aantal cognitieve trainingen besproken. Ook de voor- en nadelen van medicatie bij ADHD worden beschreven, evenals alternatieve behandelvormen. Ten slotte komt de school aan de orde, met tips hoe school en ouders kunnen samenwerken wanneer er een kind of jongere met ADHD in de klas zit. Dankzij de vele praktijkverhalen van 'lotgenoten' biedt Dit is ADHD veel herkenning. De inhoud is zo veel mogelijk conform de huidige wetenschappelijke opvattingen over ADHD, zoals de classificatie van ADHD volgens de DSM-5.
-Titel: Dit is ADHD
-Schrijver: Jan Buitelaar en Arga Paternotte
-Uitgever:Lannoo Campus
-Jaar van uitgave: 2013
-ISBN: 9789401404280


Boek: ADHD onder controle
"Kunnen kinderen met ADHD hun problemen overwinnen zonder medicijnen? Het antwoord is in verreweg de meeste gevallen: ‘ja’. In ADHD onder controle beschrijft Stanley Greenspan zijn internationaal vermaarde methode voor de behandeling van kinderen met ADHD. Greenspan ziet ADHD niet als een op zichzelf staand probleem, maar als een verzameling van symptomen die voortkomen uit sensorische-, motorische- en zelfregulatieproblemen. Aan de hand van concrete doelen, praktische tips en leerzame spelletjes kunnen ouders hun kind leren kalm, betrokken en aandachtig te worden – zonder medicijnen." -Titel: ADHD onder controle
-Schrijver: Stanley Greenspan
-Uitgeverij: Nieuwezijds
-Jaar van uitgave: 2010
-ISBN: 9789057123108


top

Belangenvereniging

Balans
Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.
Ook als u vragen heeft over ADHD kunt u terecht bij Balans.
www.balansdigitaal.nl

top

Leesboeken

Ik en mijn ADHD
In Ik en mijn ADHD vertelt Blake Taylor als zeventienjarige jongen met ADHD over zijn leven vanaf de peuterspeelzaal tot in zijn tienerjaren. Hij probeert tegen pestkoppen in te gaan en onredelijke leerkrachten van zijn gelijk te overtuigen, worstelt met concentratieproblemen op school, wordt verkeerd begrepen, ontloopt meisjes en raakt zijn beste vriend kwijt. In dit geestige en verhelderende boek steekt Blake jonge mensen met ADHD een hart onder de riem, en schetst hij een indringend portret van zijn leven met ADHD.
-Titel boek: Ik en mijn ADHD
-Schrijver: Taylor, Blake
-Uitgeverij: Pica
-Jaar van uitgave: 2009
-ISBN: 9789077671429
-Leeftijd: Boeken voor kinderen van 15 jaar en ouder

-Onderwerp: ADHD

top

Voorlezen

Voorleeshond
Leren lezen is niet voor alle kinderen en volwassenen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vooral het hardop voorlezen zorgt vaak voor angst en schaamte. Voorleeshond verzorgt voorleessessies waarbij, om het voorlezen makkelijker te maken, een hond wordt ingezet welke dit proces van leren lezen ondersteunt.
Voorleeshond biedt voorleessessies aan voor zowel kinderen als volwassenen in bibliotheken, scholen, naschoolse opvang en peuterspeelzalen. Naast deze locaties is er in onderling overleg ook de mogelijkheid om één op één begeleiding te krijgen. Kinderen van allerlei leeftijdsgroepen kunnen aan deze activiteit deelnemen. De activiteit zal per kind verschillend zijn en zal aansluiten op de behoeften van het kind. Het is toegankelijk voor alle kinderen maar vooral kinderen met autisme, dyslexie, stotteren, ADHD, ADD of faalangst kunnen veel baat hebben bij deze voorleesactiviteit.
www.voorleeshond.nl

top