Broertjes en zusjes

tips

Activiteiten /gespreksgroepen

FunCare4Kids?
FC4K organiseert fundagen voor kinderen die een broer/zus hebben die ernstig ziek is of een beperking heeft. Is uw kind tussen de 6 en de 16 jaar oud dan kun u hem/haar opgeven voor de fundagen. Hij/zij kan dan leuke activiteiten doen terwijl ze andere kinderen ontmoeten die in dezelfde thuissituatie zitten.
www.FunCare4Kids.nl

Brusjesgroep MEE
De MEE organiseert bijeenkomsten voor brusjes (broertjes en zusjes van kinderen met een beperking). In de Brusjesgroep ontmoeten de kinderen leeftijdsgenoten die ook in een gezin opgroeien met een kind dat anders is. Erover praten doen ze zeker, maar ze gaan ook leuke dingen doen met de groepsgenoten.
Er zijn 2 groepen:
-voor kinderen van 8 tot 12 jaar, die een broer(tje) of zus(je) hebben met een beperking.
–voor jongeren van 12 tot 17 jaar, die een broer(tje) of zus(je) hebben met een beperking.
De groep komt zeven keer bij elkaar.
Locatie: MEE Gelderse Poort | Einsteinstraat 14 | 6533 NN Nijmegen
www.meegeldersepoort.nl

top

Websites en boeken

Boek: Broers en zussen in en om het ziekenhuis
Je bent niet de enige! 690.000 kinderen in Nederland en België hebben een broer of zus met een (chronische) ziekte. Gaat jouw broer of zus geregeld of voor langere tijd naar het ziekenhuis? Of krijgt je broer of zus zorg thuis? Of is het al een tijd geleden, maar denk je er nog aan? Dit PRAAT-KLETS-DOEboek helpt je om te begrijpen wat er gebeurt, om er over te praten en om uit te leggen: Hoe het is, voor jou als broer of zus.
Broers en zussen in en om het ziekenhuis is een boek voor kinderen, waarin ze kunnen plakken, schrijven, tekenen, puzzels oplossen, lezen (bijvoorbeeld wat professionals doen), quiz invullen en vragen beantwoorden. Centraal in het boek staan 21 vragen. Met voorgedrukte antwoorden van brussen en open ruimtes om je eigen antwoord te formuleren.
-Titel: Broers en zussen in en om het ziekenhuis
-Schrijver: Anjet van Dijken
-Uitgever: Lannoo Campus
-Jaar van uitgave: 2017
-ISBN: 9789401438285 (EAN)


Broers- en zussenboek
Bij Uitgeverij LannooCampus verschijnt op 10 september 2013 het Broers- en zussenboek. Voor en door brussen met een bijzondere broer of zus van Anjet van Dijken. Hét langverwachte her- en verkenningsboek voor brussen, hun ouders en andere (professioneel) geïnteresseerden! Dit is het eerste boek geschreven voor en door mensen met broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis: 36 brussen van 6 tot en met 69 jaar geven een kijkje in hun leven met hun bijzondere broer of zus. Met handvatten en tips die voortkomen uit recent onderzoek van orthopedagoge Tinneke Moyson (Hogeschool Gent).
Freelance journalist Anjet van Dijken (1976) kreeg tijdens haar rechtenstudie onverwacht de zorg over haar blinde, verstandelijk gehandicapte broer. Na haar studie werkte ze jaren als assistent voor een Tweede Kamerlid en als journalist voor De Publieke Zaak en BNR. Anjet schreef dit boek vanwege een persoonlijk gemis aan ervaringsverhalen en informatie. Zij is tevens inspirator en initiatiefneemster van verscheidene online brussenplatforms.
-Titel: Broers- en zussenboek
-Schrijver: Anjet van Dijk
-Uitgever: LannooCampus
-Jaar van uitgave: 2019 (2de druk)
-EAN: 9789401465571


Brussenstripboek: Mijn gehandicapte broer en ik
Tekenaar Camiel Derkx heeft een stripboek gemaakt van de (telefoon)gesprekken en belevenissen met zijn meervoudig gehandicapte broer Jordy. Jordy is deels verlamd en heeft een ontwikkelingsniveau van een kleuter. Per pagina vertelt hij zo steeds een piepklein verhaaltje over hun bijzondere broersrelatie. Het leverde een bijzonder afstudeerproject op voor de kunstacademie waar Camiel bijna klaar mee was. 10 korte verhalen over ongemakkelijke opmerkingen, onschuldige humor en vertederende situaties. Het tekenwerk is basic maar consistent, dus dat geeft niet. Zeker niet omdat de strips goed in elkaar zitten.
Na het afstuderen in juni 2015 is Camiel de strip gaan doorzetten. Hij is van plan om meerdere stripalbums uit te geven.
Het stripboek is te bestellen via zijn website.
-Titel: Mijn gehandicapte broer & ik
-Schrijver: Camiel Derkx
-Jaar van uitgave: 2016

www.camielderkx.com (ga naar shop) en www.facebook.com/mijngehandicaptebroer

Documentaire: Op zoek naar mijn zusje
Met de documentaire 'Op zoek naar mijn zusje' wil Debby van der Schuit laten zien wat het betekent om de verantwoordelijkheid voor je eigen zus te dragen. Omdat steeds meer brussen worstelen met de zorgtaak die op ze afkomt, wil ze met haar persoonlijke portret hierin een eerlijke inkijk geven. Broers en zussen van zorgintensieve kinderen en (jong) volwassenen zullen op een moment in hun leven de zorgtaak voor hun broer of zus van hun ouders moeten overnemen. Een taak die hun hele leven boven hun hoofd hangt. Onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (2015) toont aan dat maar liefs 68% van brussen zich zorgen maakt over de toekomst met hun zorgintensieve broer of zus.
Balans
Wat maakt dat deze broers en zussen, beter bekend als 'brussen' ondersteuning nodig hebben? Wat betekent het 'brus zijn' voor je eigen identiteit en hoe vind je als brus een balans in je zorgverantwoordelijkheden? Met de documentaire 'Op zoek naar mijn zusje' wil Debby hierover voorlichting geven aan zorgprofessionals voor mensen met een verstandelijke beperking en andere brussen bereiken en verbinden. In een kort introductiefilmpje licht ze haar verhaal toe:
Zorg als last
“In tegenstelling tot de generatie van mijn ouders, waarin kinderen opgroeiden in gezinnen met gemiddeld 3 kinderen, krijgen ouders nu slechts 1,6 kinderen. Voor broers en zussen van zorgintensieve kinderen en (jong) volwassenen betekent dit dat ze er in de toekomst veelal alleen voor staan,” vertelt Debby. “In een participatiesamenleving, waarin de mogelijkheden tot professionele zorg langzaam verdunnen, kan dit als een zware last voelen.” Voor haar documentaire zoekt ze nog naar samenwerkingspartners om de film te maken en te verspreiden. Inmiddels hebben al meer dan 25 (belangen)organisaties, zorginstellingen, stichtingen en verenigingen de komst van de documentaire omarmt. Deze organisaties, waaronder Stichting Downsyndroom, Middin, Pameijer, Orion, BOSK, Per Saldo en Gemiva-SVG Groep, helpen in de verspreiding van het verhaal van Debby onder ouders en brussen.
De introductiefilm 'Op zoek naar mijn zusje'van 2015 is gratis te bekijken op Youtube. De documentaire 'Op zoek naar mijn zusje' is in maart 2016 gelanceerd. Voor persoonlijk gebruik is de documentaire te bestellen en voor organisaties zijn speciale pakketten beschikbaar.
www.youtube.com en www.kansplus.nl

top

Vakantie

De Brusjesvakantie van YMCA
De YMCA organiseert elk jaar een Brusjes Vakantie. Kinderen met een ziek of gehandicapt broertje of zusje tussen de 8 en 12 jaar of tussen de 12 en 14 jaar kunnen een week onbezorgd vakantie vieren op een kampeerterrein in Leusden.
www.ymca.nl

top

Leesboeken

Algemeen

Iedereen is anders geboren
Iedereen is anders geboren” is een vrolijk boekje over een klas met hele gewone kinderen. Gewone kinderen, die toch allemaal iets speciaals hebben. Ze zien er allemaal anders uit, vinden allemaal iets anders leuk of lekker en ze hebben allemaal iets dat anders is. Ze zijn gewoon allemaal anders geboren! De een heeft een armreductie, de ander een allergie, schisis of dyslexie.
Bij dit boek, geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar, hoort de website www.iedereenisandersgeboren.nl. Kinderen kunnen er kleurplaten downloaden en ouders kunnen er terecht voor een verhaal op maat - bijvoorbeeld als een beperking niet in het boekje voorkomt.
-Titel: Iedereen is anders geboren
-Schrijver: Nathalie de Jong
-Jaar van uitgave: 2014
-ISBN: 9789082012521

Brussenstripboek: Mijn gehandicapte broer en ik
Tekenaar Camiel Derkx heeft een stripboek gemaakt van de (telefoon)gesprekken en belevenissen met zijn meervoudig gehandicapte broer Jordy. Jordy is deels verlamd en heeft een ontwikkelingsniveau van een kleuter. Per pagina vertelt hij zo steeds een piepklein verhaaltje over hun bijzondere broersrelatie. Het leverde een bijzonder afstudeerproject op voor de kunstacademie waar Camiel bijna klaar mee was. 10 korte verhalen over ongemakkelijke opmerkingen, onschuldige humor en vertederende situaties. Het tekenwerk is basic maar consistent, dus dat geeft niet. Zeker niet omdat de strips goed in elkaar zitten.
Na het afstuderen in juni 2015 is Camiel de strip gaan doorzetten. Hij is van plan om meerdere stripalbums uit te geven.
Het stripboek is te bestellen via zijn website.
-Titel: Mijn gehandicapte broer & ik
-Schrijver: Camiel Derkx
-Jaar van uitgave: 2016

www.camielderkx.com en www.facebook.com/mijngehandicaptebroer


ADHD


Alle dagen hartstikke druk 
"Indy heeft ADHD. Dat betekent dat hij Alle Dagen Hartstikke Druk is. Volgens Indy's moeder tenminste. Indy zelf denkt dat het ook best Alle Dagen Helden Daden kan betekenen. Zijn grootste held is de indiaan Sitting Bull. Die zit zo stil, dat het net is alsof hij uit rots is gehakt. Indy kan helemaal niet stilzitten. Hij is een Springende Stier. En niet iedereeen is daar even blij mee... "
-Titel: Alle dagen hartstikke druk
-Schrijver: Mirjam Mous
-Uitgever: Van Holkema & Warendorf
-Jaar van uitgave: 2018
-ISBN: 9789000358953
-Leeftijd: vanaf 12 jaar
-Onderwerp: ADHDAutisme

Weet jij wat autisme is?
Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar die een vriendje of vriendinnetje hebben met een stoornis uit het autistische spectrum. Door middel van toegankelijke lesstof en veel oefeningen wordt uitgelegd wat autisme is, en hoe het is om autisme te hebben. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer begrip voor kinderen met autisme en leert zo rekening met hen te houden. Respect krijgen voor en het leren accepteren van iemand die een beetje ‘anders’ is, zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen.
-Titel: Weet jij wat autisme is?
-Schrijver: Ellen Sabin
-Uitgeverij: Pica
-Jaar van uitgave: 2018
-ISBN: 9789492525222

-Leeftijd: vanaf 8 jaar
-Onderwerp: Autisme


Blind of slechtziend

Fien kan niet goed zien
Fien is een vrolijk, nieuwsgierig en lief kleutertje. Zij heeft een papa, mama, broer en een hond. Fien is gewoon Fien, maar ze kan niet zo goed zien. We nemen een kijkje in haar leven. Zo gaat ze onder andere op vakantie, voor het eerst naar school en naar de oogarts. Maar hoe werkt dat wanneer je slechtziend bent? Kun … je dan wel gewoon alles? Wie is Fien? Wat doet Fien? Hoe doet Fien dat? In dit boek worden korte verhalen afgewisseld met gedichten. En ja geïnspireerd door eigen ervaring.
-Titel: Fien kan niet goed zien
-Schrijver: Wendy Joosen
-Uitgever: Boekscout
-Jaar van uitgave: 2016
-ISBN: 9789402224467
-Onderwerp: Blind of slechtziendDoof of slechthorend

Breakdance in Moskou
"Jason en Rob zijn twee vrienden die samen op een dovenschool in Amsterdam zitten. Drama is hun lievelingsvak. Ben, de dramaleraar, organiseert een uitwisseling met een dovenschool in Moskou. Zijn dramaleerlingen mogen naar Moskou, om daar op te treden. Het jaar daarna zullen de leerlingen uit Moskou naar Amsterdam komen, om hier een voorstelling te geven. Maar in Moskou blijkt dat de directeur van de dovenschool daar geen zaal heeft geregeld voor het optreden van de Nederlanders. En er kloppen nog meer dingen niet.... "
-Titel: Breakdance in Moskou
-Schrijver: Annelies van der Eijk
-Uitgever: Van Tricht
-Jaar van uitgave: 2005
-ISBN13:
9789077822074
-Leeftijd: 10 - 12 jaar
-Onderwerp: Doof


De stomme van Kampen
Hendrick Avercamp wordt in 1587 doof geboren en is de oudste zoon van een apothekersgezin. In de zestiende eeuw betekent dat dat je niet meetelt in de maatschappij, want je kunt niets horen, je kunt niet praten, laat staan dat men je iets kan leren. Maar zijn moeder legt zich er niet bij neer en leert hem, met een zelf bedachte methode, schrijven en lezen. Het blijkt bovendien dat Hendrick tekentalent heeft. Als de IJssel tijdens een strenge winter dichtvriest is hij niet weg te slaan van het ijs. Gefascineerd kijkt hij naar de mooi aangeklede mensen en de vrolijkheid. 's Avonds thuis probeert hij die schaatsers te tekenen. Thea Beckman beschrijft hoe Hendrick zich ondanks zijn handicap weet te ontwikkelen tot een bekend schilder, wiens winterlandschappen nu in musea over de hele wereld hangen.
-Titel: De stomme van Kampen
-Schrijver: Thea Beckman
-Uitgever:  Lemniscaat
-Jaar van uitgave: 2008
-ISBN: 9789047701699
-Leeftijd: vanaf 12 jaar
-Onderwerp: Doof en niet kunnen praten


Gehandicapt

Dex + zo de snoezelbrigade
In Dex+Zo staan verschillende (dieren)karakters met een beperking centraal. De fantasierijke, speelse en tegelijkertijd leerzame themaverhalen eindigen allemaal positief. De vrolijke en kleurrijke illustraties in het boek en de bijbehorende cd met verhalen en liedje " ingesproken en ingezongen door bekende Nederlanders " vormen een waardevolle aanvulling.
-Titel: Dex en zo de snoezelbrigade
-Schrijver:Josette Budding-Corbee
-Uitgeverij: Dex Foundation
-Jaar van uitgave: 2011
-ISBN: 9789081670319

-Onderwerp: Gehandicapt

M'n zusje is gehendiekept
‘Mama waarom zit dat meisje in een rolstoel?’ Jonge kinderen stellen vaak dit soort vragen. Maar, hoe leg je dat dan uit aan je kind? Marie-José Schelvis liep hier zelf ook tegenaan. Zij is moeder van een tweeling van 4 jaar. Een van de twee dochters heeft een handicap. Om haar dochter zonder handicap uit te leggen wat een handicap is, heeft zij het prentenboek geschreven. Daarmee wil zij duidelijk maken dat kinderen die er anders uitzien niet eng of raar zijn.
-Titel boek: M'n zusje is gehendiekept
-Schrijver: Marie-José Schelvis
-Uitgeverij: Bentelin Produkties
-Jaar van uitgave: 2012
-Onderwerp: Gehandicapt
www.pienenpolle.nl

Mijn zusje is "gehendiekept" en we gaan naar school
Het prentenboek ‘Mijn zusje is gehendiekept’ krijgt een vervolg: ‘Mijn zusje is gehendiekept en we gaan naar school’. Schrijfster Marie-José zag dat kinderen vaak vragen hebben over haar gehandicapte dochter. In haar eerste boek legde ze uit wat het betekent als een kind gehandicapt is. In het vervolg laat ze zien hoe dat dan gaat op school. Een deel van de opbrengst doneert ze aan NSGK.
Schelvis: “Ik heb op vele basisscholen en instellingen lezingen gegeven. Daar kwam steeds de vraag naar voren: maar als Elin helemaal niks kan, wat doet ze dan de hele dag op school? Het werd me duidelijk dat kinderen eigenlijk niet weten wat die kinderen die in die busjes naar school gaan, eigenlijk de hele dag doen? Dat was voor mij de reden om dit tweede boekje te schrijven. Deze kinderen krijgen soms iets anders les, en therapie, maar moeten ook hard werken net als zij!”
-Titel: Mijn  zusje is gehendiekept en we gaan naar school
-Schrijver: Marie-Jose Schelvis-Hugen
-Jaar van uitgave: 2014
-Uitgeverij: Bentelin Produkties
-Leeftijd: 3 t/m 6 jaar

-Onderwerp: Gehandicapt
www.pienenpolle.nl


Verstandelijke beperking

Help, mijn zus is gek
"Julia moet gaan eten bij tien kwijlende verstandelijk gehandicapten. Haar zus Emmy is een van hen. Emmy is veertien, maar kan bijna niks. Dat went nooit, vindt Julia. Tot ze op het etentje Ben ontmoet. Hij is op bezoek bij zijn zus Merel, die het syndroom van Down heeft. Best grappig vindt hij die rare, wilde kinderen. Toch wil hij er ook even uit. Stiekem fietsen ze met hun zussen naar het bos op speciale driewielers. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. De ene zus poept in haar luier, de andere loopt weg. En als ze het allemaal zelf proberen op te lossen, komen ze alleen nog meer in de problemen. Echt één grote rampdag, of toch niet?"
-Titel: Help, mijn zus is gek
-Schrijver: Fabien van Kempen
-Uitgever: Clavis
-Jaar van uitgave: 2010
-ISBN: 978 90 448 1344 9
-Leeftijd: 11+
-Onderwerp: verstandelijke beperking


Meervoudige beperking


Spreekbeurt
Taco, de hoofdrolspeler in Spreekbeurt is ernstig meervoudig gehandicapt. Zijn broer Oscar houdt een spreekbeurt over hem.
Dit kinderboek is een publicatie van de Bosk en de NSGK in de serie waarin kinderen met een handicap de hoofdrol spelen.
De boekjes zijn bestemd voor kinderen met en kinderen zonder handicap in de leeftijd van vier tot negen jaar en lenen zich ervoor om zelf te lezen en om uit voor te lezen. In de verhalen wordt informatie gegeven over het leven met een handicap en de publicaties dragen bij aan verbetering van de beeldvorming van kinderen met een lichamelijke beperking.
-Titel: Spreekbeurt
-Jaar van uitgave: 2009
-Leeftijd: voor kinderen van 4 – 9 jaar
-Te bestellen: www.embnederland.nl
-Onderwerp: Meervoudige beperking


 
Motorische beperking

Dit ben ik, Amy
Het boek “Dit ben ik, Amy!” gaat over een heel gewone spontane meid van 11 jaar. Ze heeft drie jongere broers en leuke ouders. Bovendien heeft ze iets wat haar bijzonder maakt: een linkerarm zoals niemand die heeft. Ze denkt veel na over wat anderen van haar vinden en baalt ervan als ze iets niet kan doen wat ze graag wil. Nadat ze op school een briefje ziet hangen over een open podium wil ze nog maar een ding: optreden met haar eigen band. Maar waar vind je zo snel goede bandleden? En heeft Amy zelf genoeg talent? Durft ze op een podium te staan?
In dit boek is op een leuke manier beschreven dat je jezelf mag zijn en dat je met steun van anderen je doelen kan bereiken als je doorzet. Door middel van een duidelijk en leuk verhaal laat dit boek kinderen ervaren dat ze niet de enige zijn met een beperking en dat er meer kinderen zijn die misschien hetzelfde voelen en denken als zij.
-Titel: Dit ben ik, Amy
-Schrijver: Mayke Nieuwenhuis
-Jaar van uitgave: 2013
-Leeftijd: 8 tot 10 jaar
-Te bestellen:
www.ikbenamy.nl
-Onderwerp: Motorische beperking

top

Ziektes/aandoeningen/erfelijkheid

Ik heb dat
Op deze website voor kinderen vind je informatie over ziektes, aandoeningen en erfelijkheid. Verder staan er spelletjes op, leesboeken over ziektes en aandoeningen en persoonlijke verhalen.
www.ikhebdat.nl

top