Computers & software

tips

Algemene informatie

Villa Neuzenroode
De meeste mensen kennen de Cliniclowns als bezoekers van kinderen in ziekenhuizen. Maar ook op internet is het mogelijk voor kinderen en clowns om elkaar te ontmoeten: via Neuzenroode.nl. De wereld van Neuzenroode is een besloten online wereld, exclusief voor kinderen met een langdurige ziekte of handicap die thuis of in een instelling worden verzorgd. De site is besloten, dus een veilige plek voor kinderen om te ontdekken en beleven, contact te maken en zelf te creŽren. Met Villa Neuzenroode gaat voor kinderen een nieuwe wereld open. Zij kunnen er web-cammen met de clowns en mede-Neuzers, chatten, elkaar berichtjes sturen, je eigen plek bijwerken, filmpjes bekijken, de krant lezen en spelletjes doen.
www.cliniclowns.sipmsite.nl

top

Computers

Acticomm
De Acticomm is een speciaal ontwikkeld computersysteem voor mensen waarbij ‘normaal computeren’ niet lukt, zoals met een ernstig meervoudige beperking.
De Acticomm is een uniek computerhulpmiddel met Touch screen, met voor de Acticomm ontwikkelde unieke software, verwerkt in een veilig meubel dat
verrijdbaar en in hoogte in te stellen is.
Met dit computerhulpmiddel kunnen mensen die een ernstige beperking hebben op een plezierige en uitdagende manier nieuwe vaardigheden leren. De
Acticomm geeft meer eigen regie. Ze kunnen zelf aangeven wat voor activiteit ze willen doen. Zelf kiezen of ze naar muziek willen luisteren of een
filmpje willen kijken of door middel van pictogrammen aangeven wat ze willen eten of drinken. Het leek misschien onmogelijk maar met de Acticomm kunnen
ze zelf kiezen zonder uw hulp! Als ouder of begeleider kunt u rustig even iets anders doen.
rdgkompagen.nl

Pillo spelcomputer
Pillo is een spelcomputer waarvan de games worden bestuurd met een kussen. Met haar zeer intuÔtieve interacties; knuffelen, knijpen, draaien & schudden, stimuleert Pillo actief te bewegen en te ontdekken. Pillo games zijn gericht op samenspel. Pillo werkt daarmee stimulerend voor de sociale ontwikkeling. Jonge kinderen kunnen games spelen met elkaar of met ouderen, zoals bijv. opa of oma.
pillo.nl

De Beleef TV
De BeleefTV is een interactieve tafel die op speelse wijze activeert en stimuleert tot beweging en sociale interactie. Interactieve spellen reageren op aanraking van het tafelscherm en stimuleren mensen met een beperking en ouderen met dementie zowel in fysieke activiteit als sociale interactie. Met minimale begeleiding kunnen bewoners en clienten interactieve spellen spelen, muziek luisteren en foto's video's bekijken die het verleden doen herleven. Gaat er een kopje koffie om over de BeleefTV dan is de BeleefTV daartegen bestand. Doekje erover en klaar. Dankzij het verrijdbare onderstel is de BeleefTV overal in het gebouw te gebruiken. Daarnaast kunt u er een laptop of tablet op aansluiten, zodat u en mooi en groot presentatiescherm heeft.
www.care4more.nl

top

Computerhulpmiddelen

Hulpmiddelen om de computer te bedienen worden meestal vergoed via de verzekering of gemeente.

Toetsenborden

Toetsenbord dyslexie
Byzonder aan het Clevy toetsenbord is dat leerlingen letters die ze typen ook fonetisch kunnen laten uitspreken. Met de optionele Clevy Dyscover (hoes en software) ontstaat een educatief hulpmiddel voor kinderen met dyslexie. Door de dyscover over het toetsenbord te leggen is het mogelijk om met ťťn druk op de knop ook twee-tekenklanken zoals ui, aa en zelfs sch uit te laten uitspreken.
eelkeverschuur.nl


Aangepaste knoppen


KMD
Klein & Melgert Developments heeft speciale schakelaars (i.p.v. een muis) + stopcontact om bijv. een computer te bedienen.
www.kmd.nl


Schakelaars en Chestermuis
Eelke Verschuur verkoopt o.a. de Chestermuis voor kinderen. De muis heeft maar 1 knop ter vervanging van de linkermuisknop. Met de Chestermuis kun je 1-knops computerspelletjes spelen, bijv. gemaakt in Powerpoint. "Deze robuuste, kleine enkel-knops muis zonder scrollwiel, is gemakkelijk te bedienen."
Daarnaast verkoopt ze ook nog andere schakelaars om o.a. de computer te bedienen.
eelkeverschuur.nl

Applicator
Met de Applicator kun je draadloos een knop aansluiten op je iPad. Met de knop blader je door je muziek en kies je helemaal zelf wat je wilt horen. Ook spelen  en leren kun je ermee. Want heb je een App die aangepast is op schakelaargebruik? Met de Applicator kun je er eindelijk helemaal mee uit de voeten. De Applicator sluit je gemakkelijk aan op je iPad via Bluetooth. Dan heb je alleen nog maar een schakelaar nodig met een 3.5 mm. Switch Jack.
eelkeverschuur.nl

Splatz Eco
Een vrolijke anti-slip oplossing om een knop of schakelaar altijd op zijn plaats te houden. Het siliconen materialen blijft als een soort zuignap op de (gladde) ondergrond kleven. Geeft bovendien nog een bescherming als een kind te hard op de knop zou slaan. De knop valt precies in de Splatz en de draad wordt ook nog eens beschermd. Er is ook een Splatz XL voor grotere schakelaars verkrijgbaar.
eelkeverschuur.nl

Trillende en lichtgevende schakelaar
Een veelzijdige schakelaar, met een visuele of een auditieve feedback (allebei kan ook). Je sluit de schakelaar aan op een speelgoedje (via de batterij onderbreker), op de computer (via het usb interface kastje) of misschien op je communicatieknop (Big Mack of Stap voor stap praatknop).
Verschillende instellingen zijn mogelijk:
-Verlichting als je op de schakelaar drukt of knipperen om het kind uit te nodigen om op de knop te drukken.
-Een lichte vibratie als feedback dat de schakelaar is ingedrukt.
-Bovendien zijn er nog een paar instellingen mogelijk om het speelgoed te bedienen: Schakelaar ingedrukt houden en speelgoedje is in werking. Aan- en uitzetten van speelgoed door druk op de knop. 
De schakelaar werkt op 2 AA batterijen.
eelkeverschuur.nl

USB schakelaar voor PC
De ideale knop voor iedereen die een schakelaar met een lichte bediening nodig heeft. Hiermee vervang je de linker of rechtermuistoets, zonder verdere tussenkastjes. Meerdere functies kunnen onder de knop geprogrammeerd worden. Er kunnen nog 2 extra schakelaars op aangesloten worden die individueel geprogrammeerd kunnen worden. De knop heeft een doorsnee van 75 mm. en ligt plat op tafel. Mede doordat de knop iets schuin ligt is deze nog gemakkelijk te bedienen. Er is een goede tactiele feedback, na het indrukken van de knop. De knop is geschikt voor: PC, Mac, Chromebook en Android Tablets (hiervoor is een aangepast snoer nodig)
eelkeverschuur.nl


Oogbesturing

SEETech oogbesturing
RTD verkoopt o.a. SEETech oogbesturing om effectief te communiceren via de computer. Het is bedoeld voor mensen met spierziekten of motorische beperkingen.
www.rtdarnhem.nl

Oogbesturing voor Acticom
De nieuwe PCEye-beugel voor de Acticomm is er! Met de ReaDyGo Bracket monteert u een PCEye Plus oogbesturingsmodule stevig onder het scherm van de Acticomm. De Bracket is zo ontworpen dat gebruikers de module of aansluitkabel niet zomaar los kunnen trekken. Daarvoor komt de PCEye in een houder, die met een beugel stevig aan de achterzijde van het scherm wordt gemonteerd. Zo blijft de Acticomm ook met oogbesturingsmodule net zo’n robuust computersysteem als voorheen. Veel van de Acticomm spellen zijn al geschikt voor oogbesturing. Maar u kunt natuurlijk ook andere softwarepakketten op de Acticomm installeren, zoals EyeFX, Look to Learn, Eyefeel, of de Dotty Games van Pillo.
De ReaDyGo Bracket is een eigen product van rdgKompagne. De Bracket is ontwikkeld voor de Acticomm, maar kan ook goed gecombineerd worden met andere beeldschermen.
rdgkompagne.nl

Eyfeel
Eyefeel is nieuwe software voor oogbesturing, met oefeningen en spellen voor kijktraining, therapie, ontwikkeling en ontspanning. De Eyefeel software bevat spellen voor verschillende doelgroepen en doelstellingen. Zo zijn er oefeningen voor het trainen van visuele aandacht, gericht kijken, volgen en sturen, educatieve spellen voor het leren herkennen en onderscheiden van objecten, een aantal kleurplaten, maar ook moeilijkere spellen, die leuk zijn voor een hoger cognitief niveau.
Om Eyefeel te gebruiken is een oogbesturingscomputer of -module nodig, bijvoorbeeld de Kojo.
www.rdgkompagne.nl


Hoofdbesturing

Adremo
Bij Adremo kun je terecht voor een hoofdsteun voor de rolstoel waarmee je een computer kunt bedienen.
www.adremo.nl

top

Computerspelletjes

1 en 2 knops computerspelletjes

Baauwopmij
De website Baauwopmij is een initiatief van moeder Kim Rabbie-Baauw met informatie die ze verzamelt heeft m.b.t. haar dochter Eline die een beperking heeft. Op de website staan tips over voeding, 1 en 2-knops computerspelletjes en spelletjes voor op de iPad.
www.baauwopmij.nl


Computerspelletjes om met een muis te leren werken

1st Mouse
Met 1st Mouse leren kinderen op een leuke manier met de muis omgaan. De activiteiten zijn eenvoudig en overzichtelijk en voorzien van motiverende beloningen. Dit is een prima vervanger voor Biobytes. Kinderen leren stap voor stap bewegen, klikken en slepen met de muis.
eelkeverschuur.nl


Oogbesturings spelletjes

Look to learn
Look to Learn is een softwarepakket met 40 activiteiten voor beginnende gebruikers van oogbesturing. De activiteiten zijn speciaal opgezet om de benodigde vaardigheden voor oogbesturing op een leuke manier aan te leren. Look to Learn sluit ook goed aan bij het Leercurve-concept: het kan een bijdrage leveren aan de communicatieontwikkeling van mensen met een laag ontwikkelingsniveau en zeer beperkte bewegingsmogelijkheden.
De activiteiten zijn onderverdeeld in vijf niveaus;
Sensorisch: gebruikers leren dat er iets gebeurt wanneer zij naar het scherm kijken.
Verkennen: gebruikers worden gestimuleerd het hele scherm te gebruiken.
Richten: gebruikers leren nauwkeurig naar objecten te kijken.
Kiezen: gebruikers leren keuzes maken.
Beheersing: oefeningen om de controle met de ogen verder te verbeteren.
www.rdgkompagne.nl


Therapeutische spelletjes

Timocco
Timocco is een therapeutisch spellenpakket met een groot aantal spellen, die gespeeld worden door gekleurde balletjes te bewegen voor een camera. De spellen zijn ontwikkeld voor het trainen van beweging, aandacht en communicatie en kunnen zodoende worden ingezet voor lichamelijke en cognitieve therapie. Daarnaast past het heel goed binnen het leercurveconcept. Voor kinderen met ernstige motorische beperkingen kunnen de spellen ook met oogbesturing gespeeld worden. Doordat de spellen in hoge mate instelbaar zijn, zijn deze geschikt voor uiteenlopende doelen en niveaus.
www.rdgkompagne.nl

top

Computerspelletjes zelf maken

Computerspelletjes in Powerpoint/Fotoprogramma maken
Voor je kind met een (ernstig meervoudige) beperking zijn de meeste computerspelletjes veel te moeilijk. Vaak is het hanteren van de muis al een probleem. Met een knop die 1 functie van de muis vervangt kan je kind ook spelletjes doen. Met Powerpoint of een Fotoprogramma kunt u zelf foto’s inladen in het programma. Door op de (muis)knop te drukken kom je bij de volgende foto of tekening. Door er geluid bij te doen wordt het voor het kind nog interessanter. 

top

Aangepaste bureaubladen

IKKies Z11
IKKies Z11 is een software programma dat mensen met een verstandelijke en/of motorische beperking in staat stelt ‘zelfstandig’ een computer te gebruiken. De bedoeling zo “zelfstandig” mogelijk werken op een tablet of touchscreen pc. Het programma kan ervoor zorgen dat de belevingswereld van de cliŽnt toegankelijker wordt voor ouders, wettelijk vertegenwoordigers en familieleden, maar het is vooral ontwikkeld ter ontspanning en plezier voor de cliŽnt. De gratis app is te downloaden in de app-store.
www.ikkies.nl/over.php

Symbaloo
Symbaloo is een persoonlijke startpagina waarmee je favorieten online in de cloud opgeslagen worden. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot jouw eigen instellingen.
Symbaloo werkt eenvoudig. Je kunt snel starten door in de Quickstart je favoriete websites te selecteren. Zo heb je binnen 1 minuut een eigen persoonlijke startpagina samengesteld. Als je jezelf registreert dan zijn jouw instellingen altijd en overal beschikbaar, ook in de app. Registreren bij Symbaloo is gratis, net als het gebruik ervan.”  Meer info over Symbaloo.
www.symbaloo.com

top

Symbolensoftware

Met symbolensoftware kun je thuis zelf voor je kind picto's afdrukken, communicatiemappen en pictoboekjes maken en spelletjes voor op de computer maken. Er zijn verschillende symbolensoftwareprogramma's te koop. Daarnaast is er ook software voor dynamische communicatiesysteme te koop.

Widgit Software
Widgit Software (programma's en bibliotheken bestaat uit Symwriter de eenvoudige tekstverwerker voor woord en symbool, In Print voor het maken van symboolmaterialen, Bij Choice voor speelleeractiviteiten en First Keys leren werken met het toetsenbord.
eelkeverschuur.nl

Mindexpress 4
Mindexpress is een uitgebreid programma voor het inrichten van dynamische communicatiehulpmiddelen. Mind Express is een gebruiksvriendelijk en flexibel softwarepakket dat gebruikt kan worden voor het creŽren van vocabulaires, oefeningen en spelletjes voor communicatie en therapie. De Mind Express software bevat alles wat nodig is voor de inrichting van een persoonlijke communicatiehulpmiddel: uitgebreide symbolensets, spraakuitvoer, woord-, zins- en symboolvoorspelling, een grammaticamodule, diverse bedieningsmogelijkheden, etc. Daarnaast kan Mind Express gebruikt worden voor het aanleren van basisvaardigheden zoals het herkennen van kleuren en vormen, lezen en tellen, door middel van op maat gemaakte oefeningen en spelletjes. Mind Express kan ook gebruikt worden voor het maken van papieren communicatiekaarten.
Mind Express 4 wordt standaard geleverd met SymbolStix en Sclera pictogrammen, bij elkaar zo'n 21.000 symbolen. Optioneel zijn ook de blibliotheken PCS, Widget, Beta, Picto en Picture This verkrijgbaar. Daarnaast kunnen eigen foto's en plaatjes gebruikt worden.
www.rdgkompagne.nl

Mind Express Print
Mind Express Print is een programma voor het samenstellen en afdrukken van communicatiekaarten, lesmateriaal, dagschema’s en andere activiteiten voor communicatie, educatie of therapie.
Het maken van kaarten is eenvoudig. U bepaalt de gewenste indeling of kiest een van de kant-en-klare sjablonen, vult de vakken met de gewenste afbeeldingen en/of teksten, en wijzigt eventueel de kleur en vorm van de vakken. Zo simpel is het.
Voor het vullen van de vakken kunt u gebruik maken van bekende symboolbibliotheken, maar ook van eigen foto’s, tekeningen, of afbeeldingen van internet. Mind Express wordt standaard geleverd met de pictogrammen van SymbolStix en Sclera, bij elkaar zo'n 21.000 symbolen. Optioneel zijn ook de bibliotheken PCS, Beta, Vijfhoek, Widget en Picture This verkrijgbaar.
 Het is ook mogelijk meerdere afbeeldingen bij elkaar in een vak te plaatsen. Voldoet een symbool niet helemaal aan uw wensen, dan kunt u dat met behulp van de eenvoudige ingebouwde editor bewerken. Zo kunt u (delen van) symbolen een andere kleur geven of er iets bij tekenen. Mind Express Print bevat kant-en-klare sjablonen voor veelgebruikte statische communicatiehulpmiddelen: de verschillende GoTalks, QuickTalkers en de SuperTalker. Zo kunt u snel een perfect passende kaart maken voor uw communicatiehulpmiddel.
www.rdgkompagne

Aloha!
ALOHA betekent “welkom” en nodigt je uit om te communiceren! Het is een nieuw kant-en-klaar symboolvocabulaire voor kinderen of jongeren die niet of nauwelijks kunnen spreken en zijn aangewezen op een communicatiehulpmiddel. ALOHA is gemaakt in Mind Express en kent twee varianten: een beginnersvocabulaire voor kinderen die voornamelijk communiceren binnen het hier en nu, en een vocabulaire voor de meer gevorderde communiceerder.
rdgkompagne.nl

Rust in huis met een visuele dagplanning
Iemand met Autisme, ADHD, PDD-NOS of een (licht) verstandelijke beperking heeft vaak meer structuur en voorspelbaarheid nodig. Een dagplanning met pictogrammen is dan ideaal. Met AutiPlan bespaar je ťlke dag veel tijd en creŽer je een veilige houvast!
Vaak kost het maken van een dagplanning met picto’s en tekeningen veel tijd. Hierdoor is het maken van een dagelijkse planning soms best lastig. AutiPlan zorgt er voor dat dit snel, makkelijk en efficiŽnt gebeurt. Door gebruik te maken van sjablonen en automatisch inplannen kost het maken van een planning met AutiPlan slechts enkele minuten per dag. Je kunt de planning niet alleen printen maar ook gebruiken op op telefoon, tablet of pc. De activiteiten worden weergegeven met duidelijke pictogrammen en kunnen worden afgevinkt. De timer laat snel zien hoeveel tijd er nog over is en wanneer de volgende activiteit gepland staat.

www.autiplan.nl

Mijnboodschappenlijst.nl
Met deze website kunnen eenvoudig boodschappenlijsten met foto's samengesteld worden. In de Nederlandse versie zijn ruim 1069 foto's van producten die zijn onderverdeeld in 22 categorieŽn en 101 sub-categorieŽn. Alle foto's zijn voorzien van tekst en geluid, waardoor het ook voor mensen die niet kunnen lezen mogelijk is een boodschappenlijst samen te stellen of te gebruiken. Ook is het mogelijk de lijsten met de plaatjes te printen en op te slaan voor hergebruik. Naast gebruik van deze website op de PC, is de website ook toegankelijk op veel telefoons met internetverbinding.
mijnboodschappenlijst.nl

CD-Rom: Show me
ShowMe is een programma voor het kennismaken met en het oefenen van begrippen. Naast ca. 350 begrippen uit het dagelijks leven zijn er materialen in de thema’s kleuren, vormen, grootte, letters, cijfers, hoeveelheden en de klok. Show me AAC bevat een groot aantal eigen plaatjes en foto’s, maar ook PCS-symbolen. Zodoende kan het programma ook gebruikt worden voor het leren kennen van de betekenis van PCS-symbolen.
ShowMe wordt standaard met de muis bediend en is ook heel geschikt voor gebruik met een aanraakscherm. Personen met ernstige lichamelijke beperkingen kunnen het programma bedienen met ťťn of meerdere schakelaars (scanning), of met een systeem voor oogbesturing.
ShowMe is geschikt voor gebruik in kleuterscholen, scholen voor speciaal onderwijs, instellingen voor verstandelijk gehandicapten, in de logopedie en het programma van Nederlandse les.
rdgkompagne.nl

Symbolen software voor niet pratende kinderen meestal vergoedt
Als ouder kun je, als je kind niet kan praten, het programma waarmee je thuis zelf picto’s kunt afdrukken en communicatiemappen kunt maken meestal vergoed krijgen van de ziektekostenverzekering. Als u het bij de ziektekostenverzekering aanvraagt, moet er wel een verwijzing van de huisarts bij en een ondersteunende brief van de ergotherapeut of logopedist.

top

Tablet

Algemene info

IPad kindvriendelijk instellen
Op de iPad kun je van alles bekijken, lezen, spelen en meer. Maar om bijvoorbeeld ongewenste aankopen te voorkomen kun je moet je een aantal instellingen goed zetten. En hoe handig is het voor leerlingen uit het (speciaal) onderwijs wanneer de tekst voorgelezen wordt? Dit en meer wordt hieronder besproken. Beperkingen instellen kan prettig zijn. Aan de andere kant: leer kinderen wat ze wel en niet mogen. Een afspraak bij ons thuis is bijvoorbeeld: zie je een hangslotje? Dan mag je daar niet aankomen. Ze weten dan dat er voor betaald moet worden en aankopen worden door ons als ouders gedaan. Dus kijk in hoeverre de iPad voor de leerling of jouw kind ingesteld moet worden. Wat moet en wat kun jij ze als ouder of leerkracht leren? Uiteraard hangt dit ook van de leeftijd en ontwikkeling van het kind af.
susanspekschoor.nl


Hulpmiddelen


Big Grips Frame + Standaard 

Tabletcomputers en smartphones zijn erg in opkomst maar voor mensen met een motorische beperking vaak moeilijk bedienbaar en bovendien erg kwetsbaar. rdgKompagne biedt diverse standaard en maatwerk oplossingen om deze apparaten beter bedienbaar te maken en te beschermen tegen vallen. Het Big Grips Frame is een iPad-behuizing speciaal ontworpen voor kinderen. Het frame is groot en gemaakt van zacht schuimachtig materiaal, zodat hij gemakkelijk vastgehouden kan worden en dus minder snel zal vallen. Het frame vormt bovendien een groot stootkussen, mocht de iPad onverhoopt toch vallen. De iPad kan niet gemakkelijk uit het frame genomen worden en is dus goed beschermd. Het Big Grips Frame is duurzaam, zeer licht van gewicht en gemakkelijk schoon te maken. Alle poorten en knoppen en de camera van de iPad blijven gewoon toegankelijk.
Daarnaast is er nog een Big Grips Stand, een standaard voor het Big Grips Frame. De Big Grips Stand maakt het mogelijk de iPad in het frame rechtop op een tafel- of roltstoelblad te plaatsen.
www.edupro.nl en eelkverschuur.nl

KidsCover
De ideale beschermde foam cover voor uw iPad. Kindvriendelijk en schokbestendig. Speciaal ontwikkeld voor kinderen, dus laat uw kinderen voortaan gerust spelend leren met uw iPad dankzij deze robuuste beschermhoes!
Stevig handvat dat meteen als horizontale of verticale steun kan dienen. De KidsCover past perfect om een iPad 2, 3 & 4 met openingen voor de knoppen en aansluitingen. Verkrijgbaar in de kleuren, blauw, oranje, roze en zwart.
Bij de KidsCover wordt gratis de Starterkit bestaande uit een ScreenCover en een Kids Stylus bijgevoegd. Met de ScreenCover hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele krassen en met de Kids Stylus kunnen de kinderen schrijven en tekenen op de iPad.
Cover wordt gemaakt van het supersterke maar lichtgewicht en veilige materiaal waar ook Crocs sandalen van gemaakt worden.
www.kidscover.nl

Applicator
Met de Applicator kun je draadloos een knop aansluiten op je iPad. Met de knop blader je door je muziek en kies je helemaal zelf wat je wilt horen. Ook spelen  en leren kun je ermee. Want heb je een App die aangepast is op schakelaargebruik? Met de Applicator kun je er eindelijk helemaal mee uit de voeten. De Applicator sluit je gemakkelijk aan op je iPad via Bluetooth. Dan heb je alleen nog maar een schakelaar nodig met een 3.5 mm. Switch Jack.
eelkeverschuur.nl


Apps voor communicatie

App Pictoplanner
Deze app geeft zicht op de structuur van een dag door middel van picto's en foto's. Je kunt in de app een dag of een weekoverzicht zien. Dit overzicht kan je vullen met activiteiten, deze worden gesymboliseerd door middel van picto's en foto's. In het dagoverzicht is een dag onderverdeeld in ochtend-middag-avond en de diverse activiteiten in de tijd zijn zichtbaar als picto's die achter elkaar zijn geplaatst. De activiteiten die zijn geweest krijgen een andere kleur, dit is duidelijk zichtbaar.
revalidatieapps.nl

Grid Player
Grid Player is een alternatieve en ondersteunende communicatie (AAC) App voor mensen die niet kunnen spreken of die onduidelijk spreken. De zinnen die u maakt, worden hardop uitgesproken. De Grid Player is toegankelijk voor veel mensen die problemen ondervinden in het communiceren. Ook voor mensen die communiceren aan de hand van symbolen.
Grid Player is ontworpen om te werken met raster 3 en The Grid 2 , zodat u uw roosters kunt afspelen op uw iPad . Als u geen tabel 3 of The Grid 2 hebt, kunt u de Grid Player gebruiken met de vier standaard grid sets: Symbool Talker A, Symbol Talker B, Talking Photographs en Tekst Talker Phrasebook. Houd er rekening mee dat u een Online Grids account nodig heeft om gebruik te maken van de Grid Player. U kunt een gratis account aanmaken in het Grid Player app, of u aanmelden op een bestaand account. Grid Player is een gratis communicatie App. Deze applicatie is geschikt voor iPad, iPhone, iPod Touch en het Papoo Touch communicatiehulpmiddel. U kunt de applicatie downloaden in de App store.
app grid-player

App: Eline spreekt
De spraak app ‘Eline spreekt’ werkt op basis van een grid van tegels met iconen, plaatjes of foto’s. Bij aanraking van een tegel ‘spreekt’ de iPad als een volwaardige spraakcomputer. De audio spreek je zelf in, of laat je de iPad automatisch uitspreken. ‘Eline spreekt’ is, net als de iPad, in alle opzichten simpel en intuÔtief in gebruik. Ook voor installatie & updates heb je geen PC of Mac nodig. In een handomdraai pas je ‘Eline spreekt’ aan. Gebruik Sclera iconen, beelden van internet of foto’s die je zelf met de iPad maakt. Zelf audio toevoegen is heel gemakkelijk. Je kunt het eenvoudig inspreken of het automatisch door de iPad laten uitspreken. ‘Eline spreekt’ is overal te gebruiken, ook onderweg.
www.elinespreekt.nl

He Hajo app
He hajo is een app die communiceren met behulp van picto’s makkelijk maakt. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke of communicatiebeperking die hun bedoelingen overbrengen met picto’s. Picto’s laten zien wat je wilt. Ze vertellen wat je wilt zeggen. Dankzij de mogelijkheid om de picto’s als een zin af te spelen, kun je je stem laten horen. En zo leer je ook nog eens snel nieuwe woorden. Het is zelfs mogelijk om je eigen picto’s te maken. He hajo geeft je een stem!
www.hehajo.nl

Pictello
Pictello is een universele app waarmee je heel eenvoudig een pratend fotoalbum of boek kunt maken voor op iPhone, iPod touch en iPad.
Op elke pagina in een Pictello-verhaal kun je een afbeelding en maximaal vijf tekstregels zetten, plus een opgenomen geluid of tekst-naar-spraak op basis van natuurlijk klinkende stemmen. Je kunt je verhalen via iTunes-bestandsdeling met iedereen delen of via Wi-Fi met andere Pictello-gebruikers. Voor dit laatste maak je een gratis account aan op de Pictello-server.
Pictello is ontworpen voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en je hoeft niet te kunnen lezen om naar verhalen te kunnen zoeken of verhalen te kunnen beluisteren. Klik hier voor de uitleg.
itunes.apple.com/nl/app/pictello

iPicto

Erwin van den Hout heeft een nieuwe app ontworpen: iPicto, voor iPhone, iPad en iPod Touch. Deze app is ontworpen om mensen te begeleiden met een (verstandelijke) handicap, met of zonder dementie / alzheimer, asperger, autisme en / of een (aanverwante) stoornis in de communicatie. Deze nieuwe app iPicto is ook een zeer goed hulpmiddel bij het (aan) leren van een juiste wijze van communiceren, oa. bijvoorbeeld bij spraakproblemen, danwel in de ondersteuning van het bijzondere leerproces. Ik verwijs u voor nadere informatie naar de app store van Apple iTunes (klik op onderstaande link). Er is ook een iPicto LITE versie, zodat u een eerste indruk op kunt doen.
iPod touch en iPad in de iTunes App Store

Praatapps.nl
App's om taal, spraak en communicatie te stimuleren. Praatapps.nl is een initiatief van de afdeling logopedie van Driestroom. De logopedisten van Driestroom gebruiken al langer apps bij hun behandelingen om de spraak-, de taal- en de communicatieve ontwikkelingen te stimuleren. Vanaf dag ťťn is het een succes.
Er zijn veel leuke apps  beschikbaar,  zowel voor tablets van de Apple als tablets die werken met Android. Er zijn apps voor kinderen van alle leeftijden en ontwikkelingsniveau's en met allerlei verschillende thema's en doelen. Om kennis en ervaring over apps om de spraak, taal en de communicatie van kinderen te stimuleren en te delen met ouders, verzorgers en andere belangstellenden is deze webstie ontwikkelt.
www.praatapps.nl

Nederlandse gebarenwoordenboek voor iPad en iPhone
Het Nederlands Gebarencentrum heeft de eerste applicatie in Nederland met standaard gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal uitgebracht genaamd iSignNGT De applicatie bevat 650 basisgebaren, tekeningen, plaatjes en pictogrammen en is gratis beschikbaar. De app is voor iedereen die kennis wil maken met de Nederlandse Gebarentaal en voor mensen die NmG (Nederlands met ondersteunde Gebaren) gebruiken. Gebaren kunnen via het Nederlands worden opgezocht alfabetisch en thematisch. De applicatie is ontwikkeld door het Nederlands Gebarencentrum in samenwerking met Luminis Software Development. De applicatie is gratis te downloaden in de AppStore.

Symbaloo
Symbaloo is een persoonlijke startpagina waarmee je favorieten online in de cloud opgeslagen worden. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot jouw eigen instellingen.
Symbaloo werkt eenvoudig. Je kunt snel starten door in de Quickstart je favoriete websites te selecteren. Zo heb je binnen 1 minuut een eigen persoonlijke startpagina samengesteld. Als je jezelf registreert dan zijn jouw instellingen altijd en overal beschikbaar, ook in de app. Registreren bij Symbaloo is gratis, net als het gebruik ervan.”  
www.symbaloo.com

Mytalktools
Mytalktools is ontworpen door een ouder met een kind met een beperking. Het is een app om te communiceren via een communicatie ondersteunend hulpmiddel. Mytalktools is als App te downloaden voor de iPhone, iPod Touch en iPad.
www.mytalktools.com


Apps met spelletjes

Apps van Fisherprice
Op de website van Fisherprice staan engelstalige Apps met spelletjes voor babys, zoals dierengeluiden.
www.fisher-price.comApp: Baby who is who
‘De app Baby Who is Who leert je kind de gezichten en namen en/of stemmen van je familie en vrienden te kennen en herkennen. Idee is dat de ouders de app bij het eerste gebruik vullen met foto’s van familie, vrienden en bijvoorbeeld het kind zelf. Zij kunnen die foto’s in zelf aan te maken groepen droppen (bijvoorbeeld gezin, familie of vrienden). En zij zouden bij elke foto de stem en/of naam van de persoon moeten kunnen opnemen.’
www.app-babywhoiswho.com

Boerderijdieren memory voor op iPad
Farm Flip - Memory match voor kinderen is gratis te downloaden. Na het opstarten op play drukken en speel memorie (met boerderijdieren). Als je het goed hebt, hoor je het geluid van het dier. Druk je tijdens (of na het spelen) op stop, dan zie je de plaats waar het dier zich bevond. Er bestaat ook een betaalde versie: Farm Flip Fun (1,59 euro). Hierbij heb je de keus uit 12, 24 of 48 kaartjes en zijn er naast de volwassen dieren ook baby dieren te zien.
farm-flip-match-animal-pairs

Soundtouch app
SoundTouch is een app met dierengeluiden, tekeningen en foto's. De lite versie is gratis. Deze app is ontwikkeld door ouders voor peuters en jonge kinderen.
itunes.apple.com/nl/app/sound-touch/id348094440?mt=8top


Computerondersteuning

Computerondersteuning op maat
Voor iedereen met een beperking.
Een kind dat ťťn of meerdere beperkingen heeft, kan vaak niet uit de voeten met een standaard computer, smartphone, tablet of andere digitale toepassing. Dus worden zulke dingen minder snel aangeschaft of onvoldoende benut. En dat is jammer.
Jikke van Ewijk biedt computerles, aanpassing van de computer of software en advies op maat. Ook voor spraakcomputers, tablets (zoals de iPad), smartphones etc.
www.JikkeVanEwijk.nl

top