Downsyndroom

tips

Begeleiden en opvoeden

Kinderen met Down
Ouders van een kind met het Downsyndroom worden vaak geconfronteerd met heel wat vragen en praktische problemen: Wat is een verstandelijke handicap precies? Kun je ergens ondersteuning krijgen? Wat mag je ervan verwachten?Dit begrijpelijk geschreven basisboek geeft ouders duidelijke informatie over de manier waarop ze samen met hulpverleners antwoorden kunnen vinden op de specifieke vragen en behoeftes van hun hele gezin. Met vele suggesties om de opvoeding van een kind met een verstandelijke handicap te doen slagen.
-Titel boek: Kinderen met Down
-Auteurs: Ann van Hooste en Katrien Kúti
-Jaar van uitgave: 2008
-Uitgeverij: Terra-Lannoo
-ISBN: 9789020969832

top

Belangenverenigingen

Stichting Downsyndroom
Stichting Downsyndroom (SDS) is voor mensen met Downsyndroom en hun ouders. Ze geeft informatie over allerlei zaken met betrekking tot het sydroom van Down, ze verkopen boeken hierover etc.
www.downsyndroom.nl

top

Speelgoed

Leuk speelmaatje
Kunstenares Tina Tombrock-Otto heeft poppen ontworpen met uiterlijke en karakteristieke kenmerken van het syndroom van Down. Een kind met Downsyndroom kan zichzelf in de pop herkennen, kan ermee spelen en er troost bij vinden.
De poppen zijn 42 cm, hebben armen van zacht vinyl en het lijfje is gemaakt van katoen. U kunt kiezen uit een aantal opties als u de pop besteld.
www.downsyndroompoppen.nl

top

Levensboeken

Levensboeken
In een levensboek kun je bijv. door middel van tekst, foto's, picto's verslag doen van het leven en de gewoontes van je kind. Dat kan handig zijn voor als je niet in de buurt bent (bv. als je kind in een instelling woont) of voor later (als je er niet meer bent).

Levensboek 
In het Levensboek wordt het persoonlijke leven van een mens met een verstandelijke beperking geschetst. Het beschrijft hoe hij/zij nu werkelijk is, wat hem/haar bezighoudt en hoe hij/zij in het leven staat. In zijn geheel schildert het Levensboek het verhaal van een uniek mens. Aan de hand van foto’s, tekstjes, kaarten en tekeningen kan het Levensboek door de cliënt zelf, of door de begeleider of familie, worden ingevuld. Omdat het Levensboek een persoonlijk boek is, wordt het in de ik-vorm geschreven. Het Levensboek kan de mens met een verstandelijke beperking helpen om zijn of haar (praktische) wensen, behoeften en verlangens uit te drukken, om herinneringen op te halen of om dingen te verwerken die grote indruk hebben gemaakt. De begeleiders krijgen door het Levensboek een beter inzicht in de unieke persoon zelf, waardoor zij ideeën kunnen opdoen bij het geven van persoonlijke aandacht en hun zorg hierop kunnen afstellen.
-Titel: Levensboek
-Schrijver: Jan Habraken en Willem Cranen
-Uitgeverij: Damon
-Jaar van uitgave: 2005

www.damon.nl

Digitaal levensboek
Binnen Bartiméus werd in het verleden een papieren levensboek gebruikt. Verstandelijk beperkte cliënten bewaarden daarin waardevolle zaken en herinneringen. Vanwege de visuele handicap was het in veel gevallen niet mogelijk om zelfstandig het levensboek te gebruiken. De begeleiders lazen de teksten voor en beschreven de foto’s. Om de zelfstandigheid van de bewoners te bevorderen is er binnen Bartiméus een eigentijds digitaal levensboek ontwikkeld. Met behulp van een computer kan de cliënt zijn levensboek zelf gebruiken.
digitaallevensboek.nl

top