Dyslexie

tips

Algemene informatie

Dyslexievereniging Impuls en woortblind
Impuls en woortblind is een dyslexievereniging voor kinderen en volwassenen. Op de website wordt o.a. bij "Kinderen" uitgelegd wat dyslexie is, dat er speciale lessen zijn, welke leesboeken er zijn die makkelijk te lezen zijn en dat er ook leesboeken zijn waar de hoofdpersoon dyslectisch is. Verder staat bijv. de wetgeving met betrekking tot vergoedingen en regelingen voor kinderen met dyslexie staat beschreven bij "Vergoedingen".
www.impulsenwoortblind.nl

top

Leesboeken

Makkelijk Lezen Plein
Deze site is voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. Op de site staan boeken die kindere met dyslexie leuk vinden, kinderboeken met een kind met dyslexie in de hoofdrol, ervaringen, spreekbeurten over dyslexie etc.
www.makkelijklezenplein.nl

Kinderboeken - leeshandicap
Op de website Gratiskinderboek.nl staan kinderboeken die speciaal geschreven zijn voor kinderen met een leeshandicap. De boeken zijn kosteloos te downloaden. De website is onderdeel van de Stichting Lezen is Gezond.
www.gratiskinderboek.nl

Eenvoudig communiceren
Al vijftien jaar ontwikkelt uitgeverij Eenvoudig Communiceren makkelijk te lezen boeken en kranten voor mensen die moeite hebben met lezen.
www.eenvoudigcommuniceren.nl

Marian Hoefnagel
Auteur Marian Hoefnagel heeft een eigen website. Zij schrijft boeken voor tieners die niet van lezen houden. Bijv. voor leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs.

top

Voorlezen

Voorleeshond
Leren lezen is niet voor alle kinderen en volwassenen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vooral het hardop voorlezen zorgt vaak voor angst en schaamte. Voorleeshond verzorgt voorleessessies waarbij, om het voorlezen makkelijker te maken, een hond wordt ingezet welke dit proces van leren lezen ondersteunt.
Voorleeshond biedt voorleessessies aan voor zowel kinderen als volwassenen in bibliotheken, scholen, naschoolse opvang en peuterspeelzalen. Naast deze locaties is er in onderling overleg ook de mogelijkheid om één op één begeleiding te krijgen. Kinderen van allerlei leeftijdsgroepen kunnen aan deze activiteit deelnemen. De activiteit zal per kind verschillend zijn en zal aansluiten op de behoeften van het kind. Het is toegankelijk voor alle kinderen maar vooral kinderen met autisme, dyslexie, stotteren, ADHD, ADD of faalangst kunnen veel baat hebben bij deze voorleesactiviteit.
www.voorleeshond.nl

top

Belangenvereniging

Balans
Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.
www.balansdigitaal.nl

top

Hulpmiddelen

Toetsenbord dyslexie
Byzonder aan het Clevy toetsenbord is dat leerlingen letters die ze typen ook fonetisch kunnen laten uitspreken. Met de optionele Clevy Dyscover (hoes en software) ontstaat een educatief hulpmiddel voor kinderen met dyslexie. Door de dyscover over het toetsenbord te leggen is het mogelijk om met één druk op de knop ook twee-tekenklanken zoals ui, aa en zelfs sch uit te laten uitspreken.
eelkeverschuur.nl

Spika
Spika is een schermleesprogramma voor kinderen/volwassenen met dyslexie of andere leesproblemen. Voor mensen met dyslexie is het lezen van tekst vaak tijdrovend. Met Spika kan het computerscherm worden voorgelezen.
www.fluency.nl/spika

top