Speelgoed

tips

Belevingsverhalen

S@M (Sens@bilities in Mind)
S@m verkoopt 3 belevingsverhalen van Clowntje Rodie. Tijdens het voorlezen wordt gebruik gemaakt van zintuiglijk materiaal om de zintuigen te prikkelen en het verhaal zo beeldend te vertellen voor de kinderen/volwassenen met een beperking.
www.sensabilities.nl

Voorlezen-Plus prikkelt de zintuigen
Voorlezen-plus (multi-sensory storytelling) is een uit Groot-Brittannië afkomstige, zintuiglijke manier van voorlezen aan mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Want hoe maak je een verhaal voor een persoon en hoe gaat het voorlezen met toevoeging van zintuiglijke prikkels in zijn werk?
Voorlezen-plus geeft workshops voor o.a. ouders van kinderen met een meervoudige complexe beperking om een voorleesboek voor hun kind te maken.
Bekijk het boek gemaakt door een cursist tijdens een workshop (zie foto)
www.voorlezen-plus.nl

Belevingsverhaal "Constantinopel gaat in bad"
Theater de Lachende Zon heeft een belevingsverhaal gemaakt voor activiteitenbegeleiders, ouders en iedereen die bijzondere momenten wil beleven samen met mensen met een ernstige verstandelijke beperking. In het verhaal zijn zintuiglijke elementen verwerkt. Met elke bladzijde kun je heel lang bezig zijn. Het gaat erom dat je vanuit het verhaal contact maakt en samen veel plezier beleeft aan alle geluiden, geuren, smaak- en aanraakspelletjes.
Het boekje is te bekijken op YouTube: Constantinopel gaat in bad

Doe boek
De Ronzebons heeft 2 doe-boeken gemaakt voor mensen met een ernstige meervoudige verstandelijke en lichamelijke beperking. Het doe-boek "Krrr...okodil" is geïnspireerd op het prentenboek van het jaar 2014. Het boek telt 7 dubbele pagina's en is te bestellen als pdf.
Ook is het doe-boek "Feest" als pdf te koop.
doe-boek.blogspot.nl

Belevingsverhaal: Eendje rode teentje
Budgetsnoezelen verkoopt een belevingsverhaal van Eendje rode teentje. Door de combinatie van een verhaal met de handpop, beleeft het kind het verhaal en spel veel meer. In dit koffertje zit een mooie handpop samen met een boekje vol belevingsverhalen, liedjes en activiteiten. Dit belevingsverhaal is ook erg goed te gebruiken bij de methodiek “Ervaar ‘t maar”.
Er zijn nog meer belevinginsverhalen te koop: Egeltje prik, Keesje lieveheersbeestje, Pluim de eekhoorn en Rik de kikker.
www.budgetsnoezelen.nl

Oscar!
Trees Verburg-König heeft 3 voorleesboeken geschreven met een CD met meezingliedjes. Het voorleesboek "Oscar!" is een boek voor kinderen van 2-4 jaar, "Pico's droom" is voor kinderen van 3-5 jaar en "Oela en de draken" voor kinderen van 5-7 jaar. Daarnaast verkoopt ze pakketten met de boekjes, vertelplaten, een vertelplaten kast, een theaterkoffer, etc. Van het voorleesboek "Oscar!" is ook een app gemaakt: een bewegend muziekboek voor kinderen van 2 tot 4 jaar om zelf mee te spelen of om samen te lezen. Deze app bevat daarnaast nog kleurplaten, puzzels en een memory spel.
www.stichting-oscar.nl

top

Snoezelmateriaal

Kinderlampen
Woo'z sterrenhemels: “Sereniteit met een tikkeltje magie” Deze kinderkamerlampen geven een kind de rust om in te slapen, te dromen, te doezelen en zich te verwonderen. Het sprookjesachtige fonkelen vormt een prachtige sterrenhemel met twinkelende sterretjes. Heerlijk om in weg te dromen!
www.kinderlampen.nl


Budgetsnoezelen.nl

Op de website budgetsnoezelen.nl zijn snoezelmaterialen te vinden voor elk budget. Arnia Raats werkt als begeleidster van ernstig meervoudig beperkte kinderen. Door haar werk is ze op het idee gekomen om deze website op te zetten. Snoezelen is een unieke belevenis voor iemand met een beperking. Het liefst zou men op iedere groep een snoezelruimte of snoezelhoekje willen. Echter, snoezelmateriaal is vaak zeer prijzig. Daarom heeft ze besloten om snoezelen voor iedereen betaalbaar te maken.
www.budgetsnoezelen.nl

Bad en snoezel lichten
Deze leuke (bad) lampjes maken het douchen, baden en snoezelen wel heel leuk. Je kunt de lampjes gewoon met een zuignap aan je douche muur hangen, of in je lekkere warme bad hangen of in het water leggen. 1 Lamp kan al een heel bad kleuren! Natuurlijk kun je ze ook in je slaapkamer neerzetten. De lampjes worden per 3 stuks als set verkocht en werken op batterijen.
www.o-ft.nl

Maanlicht kussen
Met een simpele aanraking breng je dit wit pluchen kussen tot leven of schakel je het uit. Met een verwijderbare hoes.
www.smabies.comS@M (Sens@bilities in Mind)
S@m geeft op deze website informatie over allerlie producten die je voor de ontwikkeling van de zintuigen zou kunnen gebruiken. Niet alleen waarvoor je ze gebruikt, maar ook waar je de snoezelmaterialen kunt kopen. Daarnaast ontwikkelen zij boeken voor kinderen die de ontwikkeling van de zintuigen stimuleren: de belevingsverhalen van Clowntje Rodie.
www.sensabilities.nl

Atelier Michel Koene
Michel Koene verkoopt o.a. snoezelmateriaal zoals een blacklight kast. Blacklightkasten kunnen met verschillende thema's en in diverse afmetingen worden geleverd.
www.michelkoene.nl

Nenko
Nenko verkoopt spel- en snoezelmateriaal, positioneringsproducten, soft play materiaal, speciale fietsen, buitenspelmateriaal en boxen.
www.nenko.nl

Barry Emons
Barry Emons verkoopt o.a. snoezelmateriaal. Zoals een draaispiegel (zie foto). Verder verkopen ze waterbedden, bubbelunits, etc.
www.barryemons.nl


Spiegelbomen
Mooi gevormde spiegels in de vorm van drie verschillende bomen. Zowel binnen als buiten te gebruiken. Heel geschikt voor sensorische integratie therapie, de borden kunnen gebruikt worden met scheerschuim of met speciale markers. Hang je zo op in een kleine(therapie) ruimte dan geeft het een extra gevoel van licht en ruimte. Hang ze lager op zodat de kleuters zichzelf kunnen bekijken in de spiegels. Gemakkelijk schoon te vegen.
eelkeverschuur.nl

Mara Creations
MARA-Creations levert "maatwerk" in o.a. snoezelmateriaal. Zo verkopen zij bijv. een voeldouche (zie foto). Verder verkopen ze blacklightkasten, spiegels etc.  
www.mara-creations.nl

The Sensory Shop
Op de website staat informatie over snoezelprodukten, snoezelkamers, snoezelbadkamers etc.
www.thesensoryshop.nl

Snoezelprojector
Met deze projector (Alecto BC-120) kun je een eigen snoezelruimte thuis creëren bijv. in een slaapkamer of in de badkamer. Het is een projector die (verwisselbare) dia’s op muur of plafond projecteert samen met verschillende muziekjes. Er zijn 4 thema’s: dieren, cijfers & letters, vervoer (auto, boot, trein, vliegtuig etc.) en hemel (zon, maan en sterren).
www.alecto.nl

Discolamp
Deze lamp produceert talloze draaiende patronen in de kleuren rood, groen en blauw. Met de LED effect tover je simpel elke ruimte om in een discotheek! Je draait het licht effect in een bestaande lamp fitting (E27). Klik de schakelaar aan om de gewenste disco atmosfeer te creëren. De geoptimaliseerde lenzen zorgen voor talloze lichtstalen en verspreiding door gehele ruimte. Kan ook gebruikt worden bij het snoezelen.
www.bol.com

Doekjes
Doekjes verkoopt speciaal speelgoed voor kinderen met een beperking. Ballonhoezen, labeldoekjes, voelzakjes, voelslangen, voelkussens en voeldoeken, etc.
www.doekjesvoorkids.nl


Belevingskussen
Naomi FT verkoopt grote en zachte belevingskussens met verschillende voel belevingen. Ervaar de fluweelzachte stoffen en de ietsje ruwere stoffen. Heerlijk friemelen, knuffelen en spelen. Naomi FT maakt ook voelkussens, voelkubussen, voeldekens of voelborden op maat.
www.n-ft.nl


Findy's Toys
Findy's Toys verkoopt o.a. speelgoed om de zintuigen te prikkelen. Zoals bijv. de Knuffelbal en bijzondere nachtlichtjes.
findystoys.blogspot.nl


Knuffelkussen
Omhelsbaar, kleurrijk en zacht kussen met ontwikkelingsactiviteiten. Elk afneembaar lieveheersbeestje stimuleert en bevordert verschillende vaardigheden. Leuk ontwerp met leuke geluiden. Visueel, auditief en vibrerend. Met klittenbandbevestiging en een veilig spiegeltje voor extra visuele aantrekkingskracht. Buitenkant is afwasbaar. Afmeting : 30 cm diameter.
www.bibbi4you.nl

Sensorische verf 
Sensopatische vingerverf op waterbasis met elk een aparte textuur. Verven, zien en voelen: een unieke kleurbeleving die de handmotoriek en de tastzin bevordert. Ook zeer geschikt voor blinden en slechtzienden. De verf is verkrijgbaar in de kleuren: geel, rood, blauw, groen, wit en zwart.
www.smabies.com

Knetterzeep
Knetterzeep Fruity heeft een lekker frisse appel-peer geur. Het is handzeep in schuimvorm die begint te knetteren op het moment dat je het in de handen wrijft. Er is geen water bij nodig. Ook leuk voor prikkeling van de zintuigen voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking.
www.knetterzeep.nl

Happy Senso: geurneutrale knetterzeep
Happy Senso is een nieuwe variant op het populaire Knetterzeep. Het is een gel met multisensorische eigenschappen. Het is te horen, te voelen en te zien. Het knettert, het bubbelt op je hand. Ook heeft het een verkoelend effect op de huid. Voor sommige (hooggevoelige) kinderen is geur net te veel prikkeling. Happy Senso is geurneutraal en daardoor net even iets milder in prikkeling en een goed product om prikkelstimulering te starten.
De intensiteit kan gevarieerd worden door het op verschillende manieren toe te passen. Een fantastisch product voor sensorische stimulering. Het is leuk om te gebruiken op de groep en zorgt voor ogen vol schittering en enthousiasme en mooie contactmomenten.
Happy Senso en Knetterzeep worden zeer gewaardeerd door ergotherapeuten, fysiotherapeuten, SI-therapeuten, oefentherapeuten en logopedisten.
De bus heeft een volume van 300 ml en is hypoallergeen, parabeenvrij en geurneutraal.
www.hetknuffelkontje.nl

"Voelbal" in diverse vormen
Budgetsnoezelen verkoopt voelballen in verschillende kleuren en verschillende taststructuren. Deze voelballen zijn van zacht natuurlijk rubber met een zacht pluizig laagje eroverheen. De ballen hebben verschillende uitdagende tast structuren waardoor iedere bal weer anders aanvoelt.
www.budgetsnoezelen.nl

Pluï regenbal
Muisje sensitief verkoopt o.a. de Pluï regenbal Pluï een waterspeeltje voor in bad of zwembad. Pluï valt op door zijn mooie design en leuke kleuren. De bal wekt nieuwsgierigheid op, stimuleert de zintuigen en leert kinderen wennen aan een douchestraal. De bal heeft grappige uitstulpsels aan de onderkant en één grotere opening aan de bovenkant. Dompel de bal onder water om hem te vullen. Wanneer je de bal boven water haalt, krijg je een mooie, zachte regendouche. De truc is om de waterstraal onder controle te houden door met de vingertop het gaatje bovenaan te bedekken en weer open te laten. Op deze manier leren kinderen op een eenvoudige en speelse manier over de fysische basisprincipes van lucht en water.
www.muisjesensitief.nl

Tactiele plaat
NFT verkoopt beklede houten platen die je op schoot of op tafel kunt zetten of kunt plaatsen in één van de wandframes. Ze zijn allemaal van dezelfde grootte (29,6 x 29,6 cm), zodat ze steeds verwisseld kunnen worden en een tactiele wand creëren. Veel platen zijn ook voorzien van geluid en kleur. Een uitgebreide reeks van simpel en eenvoudig tot kleurrijk en veelzijdig. Op de foto is de tactiele plaat met borstels te zien.
www.n-ft.nl

Speelgoed voor gehandicapt kind
Marjo Speelgoed verkoopt in de webwinkel aangepast speelgoed voor gehandicapt kinderen; zowel fysieke als visuele handicaps.
Zoals stoffen kookset (blz.3), stoffen high tea set (blz. 4), stoffen tandartsset, houten puzzels, handpoppen, speelpoppen, sorteerplaten, etc.
www.marjospeelgoed.nl

Squigz
Squigz zijn buigbare en zuigende bouwstenen waarmee je veel verschillende constructies kunt maken. De Squigz blijven kleven op vrijwel alle gladde oppervlakken. Verkrijgbaar in een set van 24 of 50 stuks.
dinkybee.com

Pip Squiqz
De Pip Squiqz zijn ontworpen naar het design van de originele Squigz sets en zijn circa 8-10 cm hoog. Ze kleven super goed aan elkaar of aan een tafel, badtegels of een ander vlak oppervlak. Zo kun je er een mooie toren van bouwen of vastgeplakt op een tafel is het een leuk speeltje om tegenaan te slaan. En trek je ze weer van elkaar af, dan zeggen ze 'Plop.' Elke zuiger heeft een andere kleur en vorm en is voorzien van een textuur en rammelaar geluiden. De zuigers zijn makkelijk schoon te maken en vaatwasser veilig (bovenin).
www.hetknuffelkontje.nl

Smyles: Mijn eerste picknickset 
Het merk Smyles maakt educatief stoffen speelgoed, zoals deze stoffen picknickmand, een tuinset, een beatycase, een barbequeset, etc. In de stoffen picknickmand zitten alle benodigdheden voor een geslaagde picknick in de mand. Deze set bestaat uit mooi gekleurde picknick spullen van zachte stof zoals een kleed, sandwiches, taartjes, worstjes, vorken, fruitsap en grote en kleine borden voor twee.
Het speelgoed is wasbaar op 30 graden.
www.bol.com

Voelwand
Je kan natuurlijk je ogen dicht doen of een blinddoek gebruiken in een voelspelletje, toch voel je alles intensiever als je met je handen in de gaten gaat en je tastzin moet gebruiken om te raden wat iets is. Door de rits aan de achterkant is de voelzak te vullen met allerlei kleine dingen die jij er in wilt doen. Je kan de voelwand gebruiken in verschillende tastspelletjes, maar ook leuk om de communicatie te bevorderen. Zo kan een kind er iets uit halen waar hij dan iets over moet vertellen of het moet vertellen wat het voelt.
www.hetknuffelkontje.nl

Voelblok
Een vrolijk en zacht voelblok met verschillende voel belevingen. Ervaar de fluweelzachte stoffen en de ietsje ruwere stoffen. Heerlijk friemelen, knuffelen en spelen met deze vrolijk gekleurde kubus.
N-ft maakt ook een voelkubus, een voelkussen, een voeldeken of een voelbord op bestelling.
www.n-ft.nl

Paro de zeehond
Paro de zeehond is een sociale robot. Kriebel onder zijn keel en hij sluit zijn ogen. Knuffel hem en hij reageert tevreden. Praat tegen hem en hij reageert op de stem. Paro vrolijkt mensen op, stimuleert de communicatie en heeft een kalmerend effect. Paro is goed in te zetten bij mensen met dementie, meervoudige handicap, autisme en ook in de snoezelruimte.
www.focalmeditech.nl

Vloerkleed Dolfijn - Glow in the Dark
Het Glow in the Dark speelkleed met Dolfijn van Arte Espina steekt het vliegende tapijt naar de kroon: de verwondering zal bij je kind in ieder geval net zo groot zijn. Het vloerkleed Dolfijn is in diverse tinten blauw uitgevoerd. De witte elementen bestaan uit speciaal garen met lichtgevende eigenschappen. De contouren rondom geven de voorstelling een ruimtelijk effect. Het speelkleed is handgeknoopt. Hypo allergeen. Geschikt voor kinderen met een allergie of astma. Het kleed heeft een dichte structuur, is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en vlekken kunnen worden verwijderd met een vochtige doek.
www.sprookjessalon.nl en www.fun4kinderen.nl

Ballonhoes
Deze gekleurde ballonhoezen van bubaloon zijn keer op keer te gebruiken. Stop een ballon door het knoopsgat en blaas hem op. Vul de ballon ook eens met een beetje rijst, zodat deze een leuk geluidseffect heeft. De bal kan gemakkelijk in beweging worden gebracht omdat deze zeer licht is, ook is het mogelijk om hem aan een touwtje of elastiek op te hangen.
www.budgetsnoezelen.nl

Senseez trilkussens
Deze kleurrijke en vrolijk ogende vibrerende kussens geven een zacht trillend gevoel wanneer ze worden ingedrukt of wanneer er op gezeten wordt. De kussens van Senseez helpen het lichaam te kalmeren, ontspannen en tot rust te komen. Het ideale kussen om heerlijk mee in slaap te vallen of je te ontspannen op de bank. De kussens zijn rond, vierkant of als rol verkrijgbaar in verschillende stoffen en kleuren.
www.shop.educadora.nl

Sensorische kubus
Deze kubus moet nog gevuld worden en dat mag je zelf doen. Plaats je hand erin en ontdek wat verborgen is (inhoud niet inbegrepen). De kubus heeft verschillende texturen en kleuren om ontdekt te worden en een zijvakje om doorheen te gluren. Aan de handvaten sleur je de kubus ook nog met je mee. Heel geschikt voor visuele en tactiele stimulatie, omdat de kubus /zak is gemaakt van verschillende stoffen. Door de kubus met verrassende zachte materialen te vullen ontstaat een leuk voelspel. Gemaakt van verschillende stoffen, wasbaar in de machine. De afmetingen per vlak zijn 16 cm.
eelkeverschuur.nl

Knuffeldoekjes
Kidzsupplies verkoopt verschillende merken knuffeldoekjes. De knuffeldoekjes hebben verschillende vormen; auto, paard, fee, olifant, etc. Het knuffeldoekje fee is van het merk Kathe Kruse. Het is gemaakt van 100% katoen en is circa 30 cm hoog.
www.kidzsupplies.nl


Sensorische knuffel
Deze sensorische knuffel prikkelt de zintuigen door de leuke diverse stofjes en lintjes. Het is dus super leuk om deze knuffel al voelend te ontdekken. Deze knuffels zijn daarnaast voorzien van een spiegel , squeaker en een rammelaar.
www.budgetsnoezelen.nl


top

Bijtspeeltjes

Bijtspeeltje: Ana Banana
Dit bijtspeeltje Ana Banana van Oli&Carol is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal en dus veilig en vriendelijk om op te kauwen. Door de vorm is het een ideaal speeltje om vast te houden. Ana Banana is geschikt om mee te nemen in bad. Omdat er geen gaatje in zit kan er ook geen schimmel ontstaan. PVC, BPA, Ftalaat en Nitraat vrij.
www.bol.com


Bijt en badspeeltje: Boot
De bad bootjes van Oli & Carol zijn geschikt voor alle kindjes. Ze zijn namelijk veilig om op te kauwen en om mee te spelen. Er zitten geen gaatjes in waardoor er geen lucht, water of vuil naar binnen kan komen. Het bootje blijft goed drijven en is in diverse kleuren verkrijgbaar.
www.babyplus.nl


top

Aangepast speelgoed

Barry Emons
Barry Emons verkoopt aangepast speelgoed zoals bijv. aktiviteitenplaten (zie foto) en aktie-reaktie speelgoed. Daarnaast verkopen ze ook snoezelmateriaal, aangepast spelmateriaal, sensorische integratie materialen, etc.
www.barryemons.nl

Nenko
Nenko verkoopt aangepast spelmateriaal zoals aktie-reaktie materiaal (zie foto), aktiviteitenplaten en praatpoppen. Verder verkopen ze ook snoezelmateriaal en sensorische integratie materialen.
www.nenko.nl

Atelier Michel Koene
Michel Koene verkoopt aangepast spelmateriaal zoals aktie-reactie materiaal, ballen en zachte blokkendozen rubbablox; "zachte vrolijk gekleurde blokken met losse verbindingstukjes die als legoblokjes in elkaar passen". Verder verkopen ze ook snoezelmateriaal, buitenspeelgoed, etc.
www.michelkoene.nl

Sigma
Sigma verkoopt sensorische integratie materialen (bijtslangen, allerlei soorten fluiten om te leren blazen, zitballen, etc.)
www.sisigma.nl

Wens
Stichting Wens maakt en verkoopt aangepast speelgoed zoals aktie-reaktie speelgoed (zie foto). Toen zij geen aangepast speelgoed voor hun verstandelijk gehandicapte en autistische zoon konden vinden hebben zij het zelf ontworpen. Hun aangepaste speelgoed wordt ook verkocht door de groothandels Barry Emons en Rompa.
www.stichtingwens.nl

Mara Creations
MARA-Creations verkoopt aangepast speelgoed zoals, speelkasten (zie foto), ballen, poppen en aangepaste schommels.
www.mara-creations.nl


Magnetische Diepzee
Smabies verkoopt aangepast speelgoed zoals deze Mangetische Diepzee. Deze tafel past op je schoot en je beleeft veel plezier door alle zeedieren te laten bewegen met behulp van de magneten.
www.smabies.comDoekjes

Doekjes verkoopt speciaal speelgoed voor kinderen met een beperking. Ballonhoezen, labeldoekjes, voelzakjes, voelslangen, voelkussens etc.
www.doekjesvoorkids.nl

Leuk speelmaatje
Kunstenares Tina Tombrock-Otto heeft poppen ontworpen met uiterlijke en karakteristieke kenmerken van het Downsyndroom. Een kind met Downsyndroom kan zichzelf in de pop herkennen, kan ermee spelen en er troost bij vinden.
De poppen zijn 42 cm, hebben armen van zacht vinyl en het lijfje is gemaakt van katoen. U kunt kiezen uit een aantal opties als u de pop besteld.
www.downsyndroompoppen.nl

Teddyberen met een lichamelijke beperking
Christine Verberne, van beroep verpleegkundige, maakt teddyberen met een lichamelijke beperking.
"Wat als je nu een hoorapparaatje draagt, of blind bent of je hebt moeite met ademen en hebt daarom een trachiecanule. Dan zou het toch fijn zijn als er ook teddybeertjes bestonden die ook doof, blind of moeilijk kunnen ademen net als jij. En die zijn er nu! Je kunt een beertje bestellen naar je eigen lichamelijke beperking.......wat jij hebt, heeft je beertje ook!"
www.christibear.com

Pufknuffel
De astma en allergie vriendelijke knuffels van het Amerikaanse merk Kids Preferred zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar. Deze knuffels zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen die last hebben van astma, huisstofmijt allergie of eczeem. Alle knuffels hebben het keurmerk van het Amerikaanse astmafonds (de Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) en zijn allemaal gemaakt van hypo allergene materialen. Een groot voordeel van de knuffels is dat deze veelvuldig gewassen kunnen worden in de wasmachine zonder kwaliteit te verliezen.
www.pufknuffels.nl

Knisperboekjes en knisperkaarten
Je kunt ook gepersonaliseerde knisperboekjes en knisperkaarten laten maken. Bij het boekje kun je kiezen uit 2 dierenverhalen en kun je zelf naast de dierenfiguren ook foto's erbij aanleveren. Op de voorkant van het boekje kun je de naam van je kind zetten. Bij de knisperkaart kun je ook kiezen uit dierenfiguren of een eigen foto en zelf tekst aanleveren.
mevrouwappel.nl

Fotoboek Walter de draak
Kleine kinderen zijn dol op foto's kijken. Maar vaak moeten ze heel voorzichtig zijn met het vakantiefotoboek, of kunnen ze alleen foto's op de computer kijken. Met dit cadeau geef je ze hun eigen fotoboek en het boek is lekker zacht om mee te spelen.
In het fotoboek Walter de draak is plaats voor 10 foto's. Met het kleine fotohoudertje vooraan tover je je kind zo om in een echte draak. De fotoboeken zijn ook verkrijgbaar in de variant van een lief elfje, een stoere leeuw of een fiere pauw.
www.kleinezebra.com

Toverbosvrienden fotoboek
Hé, wie lacht er mee? Mama, papa, opa en oma, broers en zussen of andere familieleden... kinderen vinden hun eigen familie heel spannend. Dit album kan dankzij de insteekvensters steeds opnieuw veranderd worden. Plaats voor 8 foto's van 10x15 cm. Materiaal: polyester, cellofaanfolie. Het fotoboekje is 20 x 19 cm.
www.kleinezebra.nl

Zacht fotoalbum 
Het stoffen fotoalbum bestaat uit 8 grote pagina's, inclusief textures, activiteiten en crinkle, plus 7 duidelijke foto vakken en een grote spiegel op de achterpagina. Volg de thema's - badje, speeltijd, verjaardag, vakantie, enz. - of voeg zelf favoriete foto's toe. De activiteiten omvatten een peep-o blad, harige leeuw manen en piepende zon. Het boekje is wasbaar in de machine. In de vakken passen foto's tot 15 x 10cm.
www.de-speelvogel.be

Engelbewaarder
De Engelbewaarder is een winkel dat houten speelgoed verkoopt.
www.engelbewaarder.nl.
Adres: Lange Hezelstraat 40 | 6511 CK Nijmegen | Tel: 024 – 3608004.

Houten speelgoed Mariette
Mariette Oeffelt verkoopt houten speelgoed voor kinderen van 0 - 6 maanden, 6 - 12 maanden, 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar en 4 - 6 jaar. Jarenlang heeft Mariette gewerkt bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Hierdoor heeft zij veel kennis en ervaring op het gebied van de ontwikkeling bij kinderen. Mede daardoor kan zij ouders deskundig adviseren over welk speelgoed het meest geschikt is, bij elke leeftijd en ontwikkelingsfase.
www.marietteoeffelt.nl

Toys42hands
Toys42hands verkoopt speelgoed waarmee uw kind spelenderwijs leert en gestimuleerd wordt beide handen te gebruiken. Het is geen aangepast speelgoed, maar een keuze uit het grote speelgoedaanbod waarbij gelet is op de functionaliteit voor het stimuleren van motoriek en tweehandigheid.
www.toys42hands.nl

Het Knuffelkontje
Het Knuffelkontje verkoopt speelgoed voor kinderen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Bijv. zintuigen prikkelen, balans en coördinatie, massage ballen, etc.
www.knuffelkontje.nl

Tangle Original Texture
De Tangle Texture heeft afwisselend gladde en ruwe oppervlaktes. De Original uitvoering heeft als kenmerk dat ze groot zijn. Met schakels van ongeveer 7 cm en een diameter van 18 mm voorlopig de grootste in het assortiment. De Tangle kan gebruikt worden als hulpmiddel voor kanaliseren van motorische onrust bij bv. ADHD, Autisme en Dementie, het kan helpen de fijne motoriek & coördinatie te verbeteren en het bevorderen van zowel de visuele- alsmede de gevoelszintuigen.
www.geheugenhulp.nl

Boris 
Wie is Boris? Boris is een project waar we gespecialiseerd speel- en leermateriaal maken, voor instellingen maar zeker ook voor particulieren. Daarnaast biedt Boris dagbesteding aan een kleine groep mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn we een werkervarings plaats voor mensen die, om wat voor reden dan ook niet deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. In de webwinkel willen we allemaal soorten speelplaten verkopen.
www.hierisboris.nl

Kixzbal
Nijha verkoopt o.a. spelmateriaal zoals speciale ballen. De Kixzbal is een zachte kunststof handbal met gaten en waar binnen in 3 bellen zitten die rinkelen als de bal beweegt. Deze bal is zeer geschikt voor spel met visueel gehandicapten, maar ook met verstandelijk gehandicapten. Door de gaten is de bal naast werpen en vangen ook geschikt voor grijp en knijp oefeningen.
www.nijha.nl

Rinkelbal
Deze bal is gevuld met rinkelende belletjes waardoor de bal rinkelt als hij bewogen wordt. Ideaal speelgoed voor blinde of slechtziende kinderen. Het is een opblaasbare bal met een diameter van 18 cm.
www.budgetsnoezelen.nl

Pinterestboard: Speelgoed voor kinderen met een beperking
Het Pinterestboard Speelgoed voor kinderen met een beperking van Spel Speel Spelen, geeft meer dan 100 cadeau suggesties voor speelgoed onder de 50 euro. Een leuk en origineel overzicht om inspiratie op te doen. Vaak is speelgoed voor kinderen met een beperking erg duur en heel specifiek. Op dit overzicht eens wat andere suggesties.
spelspeelspelen.nl
www.pinterest.com/spelspeelspelen/speelgoed-voor-kinderen-met-een-beperking

Lichtpaneel 
Dit ultra dunne lichtpaneel maakt gebruik van de nieuwste energiezuinige LED-strip-technologie. Hierdoor heb je een helder verlichte achtergrond. Werkt verrassend goed met transparante voorwerpen die op deze manier van onder goed verlicht worden. De panelen kunnen gemakkelijk worden gereinigd en zijn in verschillende soorten en uitvoeringen verkrijgbaar.
eelkevershuur.nl

TeeterPopper
TeeterPopper is speelgoed voor balans, grove motoriek, coördinatie en actief bewegen. Hoe je er mee speelt is helemaal aan jou! Of je er op rolt, of heen en weer wiegt, in zit of op staat....kinderen willen gewoon bewegen met TeeterPopper! Hoe leuk is dat! "POP-POP-POP ... POP POP POP!" De zintuigen worden elke keer als ze er met de teeter Popper spelen op een leuke manier geprikkeld. Het geluid zal ook stimuleren om zoveel mogelijk te bewegen. De kinderen vinden het plop geluid gewoon te leuk.
www.hetknuffelkontje.nl

Tobbles Neo
Met de Tobbles Neo kunnen kinderen op heel laag niveau ook beginnen met bouwen. De ballen zijn innovatief en hebben een mooi design. Het design is ontwikkelt met het oog op de zintuigelijke en ruimtelijke ontdekkingen van een kind.
dinkybee.com


Daisy maxi
Deze Quercetti Daisy Maxi set is ideaal voor jonge kinderen. Kinderen stapelen met plezier deze 20 grote pinnen op elkaar. En laten ze weer omvallen... Oudere kinderen kunnen de pinnen sorteren per kleur of vorm, ze vastknopen, tellen, patronen mee maken en 3D structuren mee bouwen. De pinnen zijn gemaakt van kunststof en het bord is gemaakt van flexibele rubberplastic. Onbreekbaar, wasbaar en plezierig om vast te pakken. Voor kinderen vanaf 1 jaar.
www.bol.com

Tafelwerkje
Nicole Bouman is werkzaam als activiteitenbegeleidster bij Fatima zorg. Ze werkt met cliënten met een ernstige verstandelijke beperking. De cliënten krijgen weleens een opdracht aan hun werktafel waar ze even bezig mee zijn. De opdrachten hoeven niet lang te duren. Variatie in opdrachten prikkelt hun interesse, verdiepen/verbreden ze en houden bestaande vaardigheden instand. We noemen ze ook wel tafelwerkje. Deze site bevat een verzameling van zelfgemaakt/bedacht speelgoed. Het speelgoed/ spel is bijna door iedereen te maken en is betaalbaar. Tijdens het spelen met het zelfgemaakte speelgoed is het raadzaam om in de buurt te blijven.
tafelwerkje.webs.com

Acti Tunnel
In de Acti Tunnel kan divers speelgoed opgehangen worden om beweging en spelen te stimuleren. Er zijn 12 vaste haakjes waaraan je diverse materialen en speelgoed op kan hangen. De Acti Tunnel is 107 cm hoog en 86 cm breed en is voor de helft gemaakt van gaas en de andere helft van dichte stof.
www.budgetsnoezelen.nl

Poppenvilla
De Poppenvilla is speciaal voor mensen met een beperking. Het is geen gewoon poppenhuis, maar een villa voor de grotere poppen en knuffels van 30 cm. Deze poppen hebben voor kinderen en ook voor ouderen met dementie vaak een grote hechtings- en vertrouwensfunctie. De mobiele Poppenvilla is op kindhoogte gebouwd en het handzame formaat van de meubels is geschikt voor kinderen met een minder verfijnde bewegingsmotoriek.
www.care4more.nl

Magformers
Voor alle kleine en grote bouwers is er nu een nieuwe uitdaging; Magformers, of met andere woorden, magnetische magie! Magformers zijn mooie, grove en gemakkelijk te hanteren magnetische constructiematerialen. De vrolijk gekleurde vormen klik je met gemak op, tegen of aan elkaar. Hierdoor kunnen jonge kinderen de vormen succesvol stapelen of bouwwerken maken in het platte vlak. Op latere leeftijd bieden de materialen ook voldoende uitdaging, omdat je met gemak prachtige driedimensionale bouwwerken kunt maken.
playble.nl

top

Houten puzzels

Houten kinderpuzzels
Goula maakt houten kinderpuzzels met kleine knoppen, grote knoppen en zonder knoppen. Alle puzzels hebben een bepaald onderwerp; bijv. vormen, schaduwen, voelen, kleuren, herfst, kinderkamer, dieren, etc. De puzzels zijn te koop via het internet, maar sommige van deze puzzels zijn ook te koop bij bijv. Intertoys.
www.beslist.nl

Cocodrilo
Cocodrilo verkoopt o.a. houten puzzels van Goula in allerlei soorten en maten; zoals deze voelpuzzel. "Onder elk boerderijdier zit een zacht stofje verstopt."
www.cocodrilo.be


Vormenpuzzel
Mara-Creations verkoopt o.a. een vormenpuzzel met 3 geometrische puzzel vormen, vierkant, rond en driehoek met extra grote handgrepen.
www.mara-creations.nl

Geometrische vormenpuzzel
Tojs verkoopt o.a. houten puzzels, houten sorteerplanen en houten vormenstoven. Bijv. een houten geometrische vormenpuzzel. Grote knoppen voor goede grip. De puzzelstukken zijn in de basis kleuren rood, blauw, geel, groen en oranje en in de basis vormen cirkel, vierkant, driehoek, rechthoek en ovaal.
www.tojs.nl

Houten knoppuzzel
Spelendwijzer verkoopt o.a. houten puzzels.
www.spelendwijzer.nl

Geluidenpuzzel
Beslist verkoopt geluidenpuzzels van het merk Janod. Het is een houten inlegpuzzel en als je de stukjes erin doet hoor je een geluid. Er zijn 3 soorten geluidenpuzzels; wilde dieren, boerderijdieren en voertuigen.
www.beslist.nl

Puzzel patronen
Rugzakwebwinkel verkoopt o.a. houten puzzels. Bijv. de puzzel "Patronen".  Bij deze puzzel moet je bij de patronen de juiste afbeelding vinden.
www.rugzakwebwinkel.nl

Vormenplank
Het kinderpunt verkoopt o.a. speelgoed en boeken. Ze verkopen o.a. knoppuzzels, magneetpuzzels en een vormenplank met 9 geometrische figuren .
www.tojs.nl

Ontbijt-puzzel
Smabies verkoopt o.a. aangepast spelmateriaal zoals de ontbijt-puzzel. Kinderen leren de namen en vormen van alle onderdelen uit het ontbijt kennen. Ze kunnen ze op hun juiste plaats zetten en oefenen zo hun hand-oog coördinatie.
www.smabies.com

Ontbijtpuzzel
Deze kleurrijke houten Ontbijt puzzel is ideaal voor het stimuleren van fantasierijk rollenspel en leren over de belangrijkste maaltijd van de dag. De puzzel bevat melk en sappakken, ontbijtgranen, jam, boter en felgekleurde houten servies- en keukengerei. Alles heeft z'n eigen plekje op de puzzel. Helpt om behendigheid en concentratie te ontwikkelen. De puzzel bestaat uit 14 stukken.
www.hethobbelpaard.nl

Houten sorteerplank bloem
De houten sorteerplank heeft stevige vormen, heldere kleuren, een spiegeltje als hart van de bloem.
www.marjospeelgoed.nlMagnetische puzzel
Barry Emons verkoopt deze magnetische boerderijpuzzel. Voor kinderen en volwassenen met een motorische beperking kan een magnetische puzzel erg handig zijn.
www.barryemons.nl


Reliëf puzzel
Educatieve reliëfpuzzels zijn mooi vormgegeven, robuust en prikkelen de tastzin en het waarnemingsvermogen van kinderen. Duidelijke vormen en gebruik van warm, vriendelijk materiaal maken educatieve reliëfpuzzels ook uitermate geschikt voor kinderen met een visuele handicap.
www.marjospeelgoed.nl

Grote spiegelende blokken
Een set van 8 grote rubberen blokken met acrylspiegels erin. Hiermee leer je vormen herkennen.
eelkeverschuur.nl

top

Aangepaste spelletjes

Tastdomino
Rugzakwebwinkel verkoopt verschillende soorten tastdomino. Tastdomino (zie foto) heeft verschillende oppervlakten, ene keer ruw, dan weer zacht, hard of glanzend of mat. Verschillende spelmogelijkheden zijn mogelijk, zoals eerst op kleur aanleggen en vervolgens met de ogen dicht, dus op de tast, de dominostenen op de juiste manier aanleggen. Uiteraard is deze tastdomino geschikt voor slechtzienden en blinden. 28 dominostenen in houten opbergbak, afmeting dominostenen 9x4 cm
www.rugzakwebwinkel.nl

Magnetische dobbelsteen
De magnetische dobbelsteen heeft een beschrijfbaar oppervlak als een whiteboard. De randen zijn van zacht rubber, waardoor je er gemakkelijk mee kunt gooien. Ook een magneet blijft erop plakken. Door met de dobbelsteen te gooien kun je een kind keuzes leren maken of te leren communiceren door er een spel van te maken.
eelkeverschuur.nl

Gebarenmemory
Het Nederlands Gebarencentrum heeft een memoryspel gemaakt met gebaren. Het spel "Gebarenmemory" is o.a. te bestellen bij Viataal.
www.viataaldenhaag.org/gebarenwinkel


Picto-spelletjes
Commis maakt en verkoopt picto-spelletjes zoals lotto, memory, plaatjesbingo, domino, kwartet, tritet, zoek dezelfde, etc.
www.commis.nl


Maxi-lotto Voorwerpen
Deze prachtige geïllustreerde lottospellen zullen veel mensen aanspreken. De kaarten en borden zijn gelamineerd waardoor ze makkelijk schoongehouden kunnen worden en erg duurzaam zijn. De afbeeldingen, borden en kaartjes hebben een royaal formaat. Het spel bevat 4 basisborden van 25 x 35 cm, met bijpassende fotokaarten van 10 x 10 cm.
www.rugzakwebwinkel.nl

Luisterspel
Commis verkoopt een spel dat bestaat uit een cd-rom met geluiden en bijbehorende kaarten met de afbeeldingen van de geluiden die op de cd te horen zijn. Hiermee is concentratie, luisterhouding, woordenschat en gebarenschat te oefenen. Het geluidenspel kan bijvoorbeeld bestaan uit de thema's dierengeluiden, vervoergeluiden, mensengeluiden.
www.commis.nl

Dierengeluidenlotto
Rugzakwebwinkel verkoopt dierengeluidenlotto. Bij de dierengeluidenlotto (zie foto) staat op elke lottokaart 6 kleurenfoto's van de dieren waarvan de geluiden op de CD zijn opgenomen.
Verder verkopen ze o.a. aktie-reactie speelgoed, pictogrammen en accessoires, houten puzzels, lotto's, memories, geluidenlotto en muziekinstrumentlotto.
www.rugzakwebwinkel.nl

Dick Bruna Reuzenkwartet
Het Dick Bruna Reuzenkwartet is een mooie, fleurig gekleurd kwartetspel met extra grote kaarten. Het reuzenkwartet heeft extra grote afbeeldingen en is hierdoor vooral geschikt voor (jonge) kinderen die nog niet kunnen lezen of een visuele beperking hebben. Afmetingen: 12 x 8 cm.
www.bol.com

Gebaren kwartetspel
Wereld van Gebaren verkoopt 2 kwartetspellen in haar webwinkel; het Handalfabetkwartetspel en het Gebarenkwartetspel. Het doel van het Handalfabetkwartetspel is oefenen met vingerspellen en het thema is dieren. De gebaren van de dieren staan ook op de kaarten. Het doel van het Gebarenkwartetspel is door middel van het spel de gebaren voor familieleden leren.
Allebei de kwartetspellen zijn tweezijdig gelamineerd.
www.wereldvangebaren.nl

Tactilo lotto Djego
Djeco Tactilo Lotto dat is alles vinden op de tast. Vind op de tast een zachte beer, een gekruld schaap of een geschubde hagedis... Spelenderwijs ontwikkelen de kinderen met dit spel het observatievermogen (kleur en vormherkenning) en de tastzin. Een uniek tastbaar ontdekkingsspel voor kinderen vanaf 3 jaar!
www.ilovespeelgoed.nl

top

Speelgoed met externe schakelaars

Bellenblaasmachine + knuffelbeesten
Eelke Verschuur verkoopt een bellenblaasmachine die je kunt bedienen met een externe schakelaar. Daarnaast verkoopt ze ook knuffelbeesten die je met een externe schakelaar kunt laten bewegen. Bijv. een hond, een kalkoen, een konijn en een koe.
eelkeverschuur.nl

Schakelspeelgoed
Webwinkel Schakelspeelgoed.nl verkoopt speelgoed voor kinderen met een beperking dat gericht is op spel en ontwikkeling. Al het speelgoed kan bediend worden met een schakelaar of losse knop en is voorzien van een connector waar de schakelaar rechtstreeks in te steken is.
www.schakelspeelgoed.nl

Speelgoedtrein
Eelke Verschuur verkoopt een speelgoedtrein die geschikt is voor schakelaar bediening. Het is een kleurrijke trein, die na een druk op de knop gaat rijden, licht geeft en een geluid maakt.
eelkeverschuur.nl

Ventilator met licht
Schakelspeelgoed verkoopt aktie-reactie speelgoed voor kinderen met een beperking. De vrolijke roze ventilator draait wanneer er op de knop gedrukt wordt. De actie stopt wanneer de knop weer los gelaten wordt. Een lekker windje samen met mooi licht uit de wieken. Dit geeft een supergaaf lichteffect.
www.schakelspeelgoed.nl

Lib Switch
Eelke Verschuur verkoopt de Lib Switch; een schakelaar dat op ieder aangepast apparaat aangesloten kan worden.
"Hij past uitstekend op het schakelaarspeelgoed en de diverse muisaanpassingen."
eelkeverschuur.nl

Powerlink 4
De PowerLink maakt het mogelijk elektrische apparaten of speelgoed met losse schakelaars te bedienen. De PowerLink biedt plaats voor twee elektrische apparaten en twee schakelaars. Elk van de schakelaars stuurt een aangesloten apparaat aan. Voor het activeren van apparaten kunnen veel verschillende soorten schakelaars, maar ook eenvoudige (één- en tweeknops) communicatiehulpmiddelen worden gebruikt. Draadloze bediening op afstand (bijv. vanuit een rolstoel) is mogelijk met de Jelly Beamer of Big Beamer schakelaar. Hiervoor heeft de PowerLink zelf een ingebouwde infrarood ontvanger. De PowerLink maakt het voor leerlingen met lichamelijke en/of cognitieve beperkingen mogelijk een (belangrijke) bijdrage te leveren aan activiteiten in de klas of het activiteitencentrum. Bijv. bij koken kan een kind met de losse schakelaar de mixer bedienen of de stofzuiger aan en uit zetten.
www.rdgkompagne.nl

Batterij onderbreker
Met deze batterijonderbrekers kunt u speelgoed of andere apparaten op batterijen (denk bijv. aan een speelgoedhondje, trein of lamp) omtoveren tot schakelaarbestuurde apparaten. U plaatst eenvoudig het koperen schijfje tussen de batterij en het batterijcontact van het apparaat, en sluit vervolgens uw schakelaar of eenknops communicatiehulpmiddel aan. De aan/uit-functie wordt nu overgenomen door de schakelaar. Zo creëert u zelf leuke en/of functionele (actie-reactie) activiteiten, thuis en in de klas.
De batterij onderbreker is verkrijgbaar in 2 maten: voor AA of AAA en voor C of D batterijen.
AA of AAA batterijen en C of D batterijen

Splatz Eco
Een vrolijke anti-slip oplossing om een knop of schakelaar altijd op zijn plaats te houden. Het siliconen materialen blijft als een soort zuignap op de (gladde) ondergrond kleven. Geeft bovendien nog een bescherming als een kind te hard op de knop zou slaan. De knop valt precies in de Splatz en de draad wordt ook nog eens beschermd. Er is ook een Splatz XL voor grotere schakelaars verkrijgbaar.
eelkeverschuur.nl

top

Speelgoed met muziek

Muziekinstrumenten
Tutti Timbri maakt en verkoopt houten muziekinstrumenten voor peuters, kleuters en ook zeer geschikt voor gehandicapten. De instrumenten zijn behoorlijk ‘peuterbestendig’. "Instrumenten voor volwassenen zijn vaak complexe apparaten. De Tutti Timbri instrumenten zijn daarentegen voorbeelden van eenvoud. Om erop te kunnen spelen hoef je niets te kunnen."
www.tuttitimbri.nl

Diatonische klankbuizen
Kindermuziekwinkel verkoopt diatonische klankbuizen, dit zijn tonaal gestemde ritme instrumenten. De buizen (8 stuks) zijn van breukvaste kunststof en kunnen door iedereen bespeeld worden. Je slaat ermee op de grond, de tafel, stoelleuning of je hand, etc. De toonhoogte blijft gelijk, de klank veranderd. Indien je de buizen tegen elkaar slaat ontstaat er een akkoord. Naast gebruik in muziekonderwijs, zijn de buizen ook te gebruiken bij andere activiteiten, zoals tellen, hakken en plakken, lettergrepen.
www.kindermuziekwinkel.com

Kralendrum
Smabies verkoopt o.a. aangepast speelgoed en muziekinstrumenten. Bijv. deze drum die versterkt door het schudden van de kralen binnenin.
www.smabies.com

Oceaan trommel
Door de doorzichtige bovenkant zijn verschillende kleurrijke vissen uit de oceaan te zien. Deze oceaan-trommel ziet er niet alleen mooi uit, maar je kunt er ook bijzondere geluiden mee maken. Wanneer je erop slaat, klinkt deze trommel net als een snare-trommel. Bij elke slag op de trommel komen de honderden metalen kogeltjes in beweging. Het kan ook heel leuk zijn om de trommel met beide handen vast te pakken en de kogeltjes rond te laten rollen. Dit geeft een mooie zachte klank, het is namelijk net of je de golven van de zee hoort. Draai je de trommel op zijn kop, is het net of het binnen regent.
www.hetknuffelkontje.nl

Paddestoel lamp met muziek
Deze lamp kan op meerdere manieren gebruikt worden. Er zitten diverse geluiden en muziekjes in. Deze worden afgespeeld in combinatie met verlichting die reageert op de muziek. het boverste gedeelte kan verwijderd worden waarna het gekleurde sterren op een muur of op het plafond projecteert. Met het bovenste gedeelte erop krijg je een rustiger effect omdat de de sterren dan in de kap geprojecteerd worden. Deze lamp werkt op een accu die d.m.v. een usb kabel opgeladen kan worden.
www.budgetsnoezelen.nl

Keybord speelmat
Deze super grote piano speelmat is 180 cm x 80 cm. Loop er over heen, rol er overheen, kruip er overheen en de toetsen maken muziek. Ook een ideaal speeltje voor in de bedbox! Je kunt er je eigen liedje mee maken, opnemen en weer terug luisteren. of gewoon naar de demo liedjes luisteren.
www.n-ft.nl


Appel muziekkussen
Dit kussen heeft een ingebouwde speaker. Je kunt hem aansluiten op je mobiele telefoon, mp3 speler, computer, cd speler, enz. en geeft een zacht geluid waardoor alleen degene die op het kussen ligt de muziek kan horen. Werkt zonder batterijen , en de speaker kan eruit gehaald worden om het kussen te wassen.
www.budgetsnoezelen.nl

top

Speelgoed met spraak

Knuffelrecorder grasparkiet
Deze knuffel praat alles na wat je hem vertelt. Zodra jij stopt met praten begint hij meteen met praten. Als je dus lang zonder pauze praat gaat hij ook best lang napraten. Bij het praten wiebelt hij met zijn hoofd heen en weer en je stem wordt op een grappige manier weergegeven. Dit lokt actie en reactie gedrag uit. Alleen als jij wat zegt gaat hij jou napraten. De beloning is er direct. Leuk om bijvoorbeeld te gebruiken bij het aanleren van dagelijkse vaardigheden als aankleden, eten of de tas inpakken. Vertel om de beurt tegen de knuffel wat er moet gebeuren en stimuleer je kind op een positieve manier!
Op de website zijn ook andere varianten te koop: een schaap, een paard, een hond, een sneeuwuil, een pinguin en een muis.
www.toys42hands.nl

Sprekend fotoalbum

De Tomy Vlinder is een fotoalbum van 8 bladzijden, waarin 8  foto's kunnen worden geplaatst. Bij elke foto bestaat de mogelijkheid om 8 seconden tekst in te spreken en af te luisteren. De bladen zijn 19 cm lang en 13 cm breed. Als je de bladzijde omslaat wordt automatisch de ingesproken tekst afgespeeld.
www.bol.com

Pratende dobbelsteen
Rol de dobbelsteen over de vloer en tafel en hoor wat er gezegd wordt. Elke zijde van de dobbelsteen heeft een opnameknop en de mogelijkheid om er een foto of een picto te plaatsen. Per zijde kan 10 seconden spraak opgenomen worden. Je kunt woorden met foto's en picto's benoemen, verhalen maken etc. Het combineert luisteren, spelen en lezen. Afmetingen 15x15 cm.
www.earthgames.nl

Boumbi
Boumbi is een knuffel van zachte wol. De knuffel is 27 cm lang. In het "gezicht" kun je een foto plaatsen en je kunt 10 seconden geluid opnemen. Door in de blauwe arm te knijpen wordt het geluid afgespeeld.
De knuffel kan handig zijn als je kind gaat logeren, dan kun je bijv. een foto van mama in het gezicht plaatsen en mama de tekst in laten spreken. Dan kan je kind mama altijd op de foto zien en haar stem horen.
www.boumbi.com

Dierengeluiden antwoord buzzers
Educatheek verkoopt vier antwoord buzzers met boerderijdieren! Met geluid van een blaffende hond, een kraaiende haan, een hinnikend paard en een loeiende koe.
www.educatheek.nl


top

Speelgoed met licht

Kinderlampen
Woo'z sterrenhemels: “Sereniteit met een tikkeltje magie” Deze kinderkamerlampen geven een kind de rust om in te slapen, te dromen, te doezelen en zich te verwonderen. Het sprookjesachtige fonkelen vormt een prachtige sterrenhemel met twinkelende sterretjes. Heerlijk om in weg te dromen!
www.kinderlampen.nl

Lichtgevende duplo bouwstenen
Budgetsnoezelen verkoopt de light Stax; lichtgevende duplo bouwstenen.  Met deze starter set (12 bouwstenen + grondplaat + 1 USB kabel naar DC kabel) kun je eenvoudige lichtcreaties maken, of je kunt de STAX combineren met traditionele duplo bouwstenen. Ook erg geschikt als nachtlampje voor jonge kinderen. De grondplaat werkt zowel op USB als op batterijen. Er is ook een uitbreidingsset te koop.
www.budgetsnoezelen.nl

Ventilator met licht
Schakelspeelgoed verkoopt aktie-reactie speelgoed voor kinderen met een beperking. De vrolijke roze ventilator draait wanneer er op de knop gedrukt wordt. De actie stopt wanneer de knop weer los gelaten wordt. Een lekker windje samen met mooi licht uit de wieken. Dit geeft een supergaaf lichteffect.
www.schakelspeelgoed.nl

Tangle Light Magic
Deze vrolijk gekleurde Tangle Light Magic is een favoriet bij veel volwassenen en kinderen. Dit draai-speelgoedje stimuleert zowel het gevoel (tastzin) als de brein, terwijl het overmatige prikkelingen en stress verminderd. Ideaal voor kinderen van alle leeftijden, maar ook volwassenen die overbewegelijk zijn, gedragsproblemen hebben of die graag snoezelen en friemelen. De Tangle Light Magic reageert op je stem of op muziek als het op de geluidsmodus staat. In totaal zijn er drie standen; sound activated, random blink and trace. Met licht en geluid is deze Tangle nog onweerstaanbaarder dan de andere Tangles.
www.hetknuffelkontje.nl

Tangle Night lichtgevende bal
De Tangle Night Softbal is de perfecte bal ’s nachts om mee te spelen! Deze heldere groene bal gloeit met groen licht bij een botsing en beweging. Met zijn felle kleuren is de Tangle Night ook geschikt voor mensen die visueel moeten worden uitgedaagd.
De bal stuitert en is makkelijk vast te houden en te vangen. Daarnaast is de bal ook nog volledig waterdicht en dus ook in bad te gebruiken.
-Diameter van de bal is 11cm.
-De batterij binnenkant van deze LED-module is niet-vervangbaar.
-Langdurige en duurzaam, het duurt tot 150.000 pulsen of voor meer dan 50 uur continu spelen.
www.budgetsnoezelen.nl

Lichtpaneel 
Dit ultra dunne lichtpaneel maakt gebruik van de nieuwste energiezuinige LED-strip-technologie. Hierdoor heb je een helder verlichte achtergrond. Werkt verrassend goed met transparante voorwerpen die op deze manier van onder goed verlicht worden. De panelen kunnen gemakkelijk worden gereinigd en zijn in verschillende soorten en uitvoeringen verkrijgbaar.
eelkevershuur.nl

Bowlingset met licht en geluid
Lobbes verkoopt een bowlingset met licht en geluid. Zet de kegels klaar en gooien maar! De kleine bowlingbal geeft leuke muziek als je de schakelaar omzet.De hoogte van de kegels is 17 cm.
www.lobbes.nl


Paddestoel lamp met muziek
Deze lamp kan op meerdere manieren gebruikt worden. Er zitten diverse geluiden en muziekjes in. Deze worden afgespeeld in combinatie met verlichting die reageert op de muziek. het boverste gedeelte kan verwijderd worden waarna het gekleurde sterren op een muur of op het plafond projecteert. Met het bovenste gedeelte erop krijg je een rustiger effect omdat de de sterren dan in de kap geprojecteerd worden. Deze lamp werkt op een accu die d.m.v. een usb kabel opgeladen kan worden.
www.budgetsnoezelen.nl

Twinkeling Firefly Frog
Deze kikkerprins steelt menig hart met zijn zachte krekel geluidjes en vuurvlieg lichtjes. In zijn pootje zit een knopje waarmee je met één keer klikken de nachtelijke krekeltjes laat klinken en lichtjes in zijn buik beginnen op te lichten. Klik je nog een keer dan stoppen de krekels en hoor je een zachte rustgevende melodie. Wil je geen geluid, dan klik je nog een keer. In deze stand heb je slechts de vuurvliegjes die schijnen.
De Twinkeling Firefly Frog is één van de producten van het merk Cloud B. Dit merk staat bekend om zijn mooie babyknuffels die zorgen voor een goede nachtrust. Producten waar baby's en jonge kinderen heerlijk rustig van worden en heerlijk in slaap vallen. Ook ideaal voor onrustige kinderen of volwassenen om mee te snoezelen.
www.hetknuffelkontje.nl

Aquarium lamp
Deze lamp lijkt op een heus aquarium met rondzwemmende visjes. Vul het reservoir met water en je hebt je eigen aquarium met 3 rondzwemmende vissen. Dit model is voorzien van verlichting. Adapter wordt meegeleverd.
www.n-ft.nl

Maanlicht kussen
Met een simpele aanraking breng je dit wit pluchen kussen tot leven of schakel je het uit. Met een verwijderbare hoes.
www.smabies.com
Tranquil Frog
De Tranquil Frog is een van de producten van Cloud B product dat zowel licht als geluid combineert in één zachte knuffel. Dankzij het onderwater-lichteffect van deze innovatieve kikker heb je het idee dat je heerlijk aan het strand zit. Vanuit het schild van de kikker wordt er een magisch onderwaterwereld op het plafond geprojecteerd, met een zachte golfbeweging. Het schild gloeit in een ontspannende groenblauwe kleur. De kikker kan 2 rustgevende melodieën afspelen, namelijk een rustige melodie en het geluid van oceaangolven.
www.hetknuffelkontje.nl

Stay Asleep Buddie: Egeltje
Dit egeltje is één van de Stay Asleep Buddies van Cloud B. Het is een knuffel, nachtlampje en slaaptrainer in één. Hij helpt je in slaap komen met zijn zachte rustgevende muziekjes, bewaakt je met zijn amber gloeilichtje en helpt je ook nog wanneer het tijd is om op te staan en bovenal is het een heerlijk zachte knuffel.
www.hetknuffelkontje.nl

Blinkende schildpad
Dit blinkende schildpadje maakt het in bad gaan nog leuker ! Zodra hij in contact komt met water begint het lichtje te knipperen.
www.budgetsnoezelen.nl

top

Verzwaard speelgoed

Verzwaarde zeesterren
Deze twee zeesterren trekken de aandacht van iedereen met hun oh-zo zachte tactile en sensorische oppervlakte. En ze zijn nog verzwaard ook nog! Ze kunnen individueel gebruikt worden als verzwaarde kussens. Als ze aan elkaar vastgemaakt zijn kunnen ze ook gebruikt worden als verzwaarde mini deken. De grote zeester weegt 1 kilo en is 60cm lang. De kleine zeester weegt 0,5 kilo en is 40cm lang. De zeesterren zijn gemaakt van 100% polyester en hebben drukknopen om de zeesterren aan elkaar te klikken.  Gebruik de sterren in overleg met een ergo- of fysiotherapeut voor kinderen vanaf 3 jaar.
www.hetknuffelkontje.nl

Cloe de verzwaarde knuffel
Cloe is geen normale knuffel, ze is lekker zacht, zeer knuffelbaar en verzwaard. Speciaal ontworpen voor kinderen die moeite hebben om stil te zitten of zich te concentreren. Ideaal om te gebruiken tijdens een opdracht, het maken van huiswerk of tijdens het eten.
www.hetknuffelkontje.nl


Nekkussen hond
Een verzwaard nekkussen kan helpen om wat meer geconcentreerd te zijn. Het kan het gevoel geven dat je beter op je voeten staat. Het nekkussen weegt “maar” 600g, maar zeker op het nek moet het niet te zwaar zijn. Het is ook een leuk spel om met deze dieren om te lopen. Het kussen kan op de verwarming, in de over of in de magnetron opgewarmd worden. Hou je aan de instructies! Het kussen blijft voor ca. 45 minuten warm. Het kussen voelt uit zich zelf ook warm aan door de fleece stof. Tevens neemt de vulling ook de lichaamswarmte aan, waardoor het kussen de zelfde temperatuur krijgt en heel prettig voelt.
www.toys42hands.nl

top

Educatieve software

Voor aangepaste hulpmiddelen om de computer te bedienen zie: Tips - Computers & software.

Edupro
Edupro is een leverancier van software. De computerprogramma's zijn bestemd voor (zeer) moeilijk lerende kinderen in het speciaal onderwijs. Ook voor kinderen met fysieke problemen heeft de stichting aanpassingen op het gebied van soft- en hardware.
www.edupro.nl

Story Creator
Voor het maken van een digitaal prentenboek of fotoboek is er o.a. de gratis app Story Creator.Voordeel is dat hij simpel te programmeren is, je kunt er zelfs bij tekenen. In de app kunnen zowel foto's als film worden gebruikt. In Story Creator maak je albums, net als een echt foto-album. Daarin kun je verhalen inspreken over de vakantie of bijvoorbeeld een boekje inscannen en inspreken.
Het is een app voor de Ipad.

Stichting het sprekend boek
Via de computer is het mogelijk om een boekje voor te laten lezen op de website Stichting het Sprekend Boek. Door op de muisknop te drukken kom je op de volgende bladzijde. Er zijn al meer dan 200 prentenboeken te bekijken.
www.hetsprekendboek.nl

Leesmevoor
Op Leesmevoor.nl staan voorleesverhalen voor peuters en kleuters waarvan een aantal ook geschikt zijn voor kinderen met een verstandelijke beperking. Via de computer kun je gratis geillustreerde verhalen laten voorlezen. Met de muis kun je alleen niet zelf naar de volgende bladzijde toe. Het verhaal wordt in 1 keer verteld en de bladzijden worden automatisch omgeslagen.
www.leesmevoor.nl

ict-dewegwijzer
Op deze website met links voor smartbord of individueel onderwijs staan bijv. gebarenliedjes van Ellis Bell, gewone liedjes, sinterklaasliedjes, kerstliedjes etc.
ict-dewegwijzer.yurls.net/nl

De Dick Bruna site
Op deze site van Dick Bruna kun je online een boekje van Nijntje laten voorlezen, eenvoudige spelletjes doen, filmpjes kijken, kleurplaten kleuren, etc.
www.dickbruna.nl

Peuterspelletjes & kleuterspelletjes
Op deze site staan spelletjes voor peuters en kleuters; kleurplaten, doolhofjes, verhaaltjes, legpuzzels, werkbladen, cijfers en letters etc. O.a. spelletjes van Bibaboerdererij, Fifi, Bob de Bouwer, Teletubbies, Nijntje, Winnie de Poeh etc.
www.peuterspelletjes.net

CD-Rom Kinderliedjes met picto’s
De liedjes van de DVD van Peer en Jolanda zijn nu ook te verkrijgen op CD-Rom. Met deze CD-Rom is het mogelijk om interactief met de liedjes en picto's om te gaan op de computer. Als het programma gestart wordt verschijnt een introductiescherm. Als dan de linkermuisknop ingedrukt wordt hoor je het eerste liedje van de DVD en tegelijkertijd zie je het bijbehorende pictogram beeldvullend op het scherm. Als het liedje afgelopen is moet er weer op de muisknop gedrukt worden om het volgende liedje te horen en de bijbehorende picto te zien.
De CR-Rom kan via de website worden besteld.
www.vinkennest.nl

Kinderliedjes met gebaren
Liedjes zingen is leuk en gebaren erbij gebruiken maakt het nog leuker! Daarom zingt Ellis Bell bekende en eigen kinderliedjes, die ze ondersteunt met (doven)gebarentaal. Download Gebarenliedjes via iTunes, Mediamarkt en andere digitale aanbieders.
www.gebarenliedjes.nl

top

Speelkleden en hangmatten

Speelkleed van XS tot XXL
Heb je thuis een houten of stenen vloer? Bestaande kleden zijn vaak niet dik en groot genoeg! Deze speelkleden zijn dat wel en zijn speciaal ontworpen zodat de kinderen op een zachte ondergrond zitten of liggen. Het speelkleed XS is 120 x 120 cm en de XXL is 200 X 300 cm. Het is gemaakt van nylon, gevuld met (400 grams) vlies en is gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Het speelkleed is ca. 2-3 cm dik en in heel veel kleuren te verkrijgen. Alle speelkleden XL zijn uitgevoerd in 9 vakken. Ze zijn daardoor gemakkelijk op te vouwen en op te bergen. Alleen de XS is verdeeld in 4 gelijke vakken. Als je de lengte en de breedte door 3 deelt, heb de de afmetingen van het kleed in opgevouwen staat. Dit speelkleed kan ook buiten worden gebruikt (maar ze verkopen ook een speciaal buiten-speelkleed voor de zwaardere buitencondities (grint, grintstenen, natte of modderige ondergrond etc)).
www.kidzimpulz.nl

Speelmat Bloem
Grote, kleurrijke en super zachte speelmat/speelkleed. De hoes is afneembaar en van 100% katoen. De vulling van de bloemblaadjes is gemaakt van zacht materiaal (siliconenvulling) in een kussenomhulsel. Het zitgedeelte is dik en rijk gevuld met foam om een heerlijke ondergrond te garanderen. Doorsnee 150 cm.
www.boxenland.nl

De Hangplek voor mensen met EMB
In de Hangplek creëer je zelf een rustige, veilige, warme plek. De Hangplek is een hangend tentje, gemaakt van sterke canvas. Voor kinderen, jongeren en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking kan ‘De Hangplek’ een uitkomst zijn om tot rust te komen en toch in de groep of klas aanwezig te zijn. Omgeven door stevig doek en zittend of liggend in de zachte kussens (op een stevige kunststof schaal) worden de hoeveelheid prikkels uit de directe omgeving verminderd waardoor iemand zich veiliger en meer omvat kan voelen.
www.platformemg.nl

top

Buiten speelgoed

Zand-watertafel
Met een zand-watertafel kunnen kinderen staand of in een rolstoel spelen met water of zand. De zand-watertafel van Hourglass is 116x78 cm en heeft 2 afzonderlijke bakken voor water en zand. De rolstoel kan onder de tafel worden gereden. Hij is voorzien van hoogteverstelbare poten (60-85 cm), twee wielen en een aftapkraantje.
www.barryemons.nl

Kinetic Zand
Kinetic Zand is een nieuw en spannend materiaal om lekker mee te bouwen en te spelen. Het zand heeft iets magisch. Het is voelt erg apart, een beetje als nat zand dat door je vingers glijdt. Je moet er gewoon mee blijven spelen! Het mooie van dit magische zand is dat je handen mooi schoon en droog blijven. Kinetic Zand bevat 98% super schoon zand en 2% niet-toxisch bindmiddel. Het zand zal nooit uitdrogen en plakt alleen aan zichzelf, waardoor alle oppervlakken helemaal schoon blijven. Je hebt dus geen last van allemaal losse korrels zand.
Het zand is zeer hygiënisch en veilig. Het bevat geen vocht en is daardoor anti-bacterieel. Het is ook geheel glutenvrij. Het Kinetic Zand voelt heerlijk aan, kinderen die zeer sensorisch ingesteld zijn zullen dit zand echt geweldig vinden.
www.knuffelkontje.nl

Angel Sand
Angel Sand is perfect voelmateriaal in 5 verschillende kleuren! Het is speciaal gefabriceerd zand waarmee binnenshuis gespeeld kan worden. Het zand is super zacht en er is weinig kracht nodig om er mee te spelen. Het is te vergelijken met de zachtheid van scheerschuim. Het is niet giftig, antibacterieel en droogt niet uit. Vanaf half oktober is het verkrijgbaar in de webwinkel van Budgetsnoezelen.
www.budgetsnoezelen.nl

Mini zandspeelbak
Deze kleine zandspeelbak ( 37 x 27 x 5 cm) zorgt ervoor dat er ook individueel gespeeld kan worden met zand. De bak heeft een basis van plaat van veiligheidsglas en een solide houten frame. Gebruik handen, voeten of vingers om in het zand te tekenen of schrijven. 500 gram zand wordt meegeleverd.
www.n-ft.nl

Krijtbord Madeliefje
Een vrolijk krijtbord voor buiten in de vorm van een madeliefje. Gemaakt van stevig plastic, het middendeel van het madeliefje is voorzien van schoolbord verf. Het is gemakkelijk schoon te vegen. Het madeliefje is 1 meter hoog en 80 cm breed. Ook verkrijgbaar in de vorm van een appelboom.
eelkeverschuur.nl

Spiegelbomen
Mooi gevormde spiegels in de vorm van drie verschillende bomen. Zowel binnen als buiten te gebruiken. Heel geschikt voor sensorische integratie therapie, de borden kunnen gebruikt worden met scheerschuim of met speciale markers. Hang je zo op in een kleine(therapie) ruimte dan geeft het een extra gevoel van licht en ruimte. Hang ze lager op zodat de kleuters zichzelf kunnen bekijken in de spiegels. Gemakkelijk schoon te vegen.
eelkeverschuur.nl

Schommel bed
MARA-Creations levert "maatwerk" in o.a. snoezelen, snoezel-lease en aangepaste-producten zoals: bedboxen, meubilair, drijfhulpmiddelen, speeltoestellen, aangepaste schommels en kleding. Dit aangepaste schommel bed (zie foto) heeft de afmetingen 145x51x15 cm. Eventuele fixaties zijn als "maatwerk" service leverbaar!
www.mara-creations.nl

Loopdriewieler
De houten loopdriewieler die met het kind meegroeit! De loopdriewieler is behulpzaam bij balans, coördinatie, ruimtelijk bewustzijn en zelfvertrouwen. Uniek ontwerp met twee voorwielen. Verstelbare zithoogte en stuurhoogte (met stappen van 2,5 cm). Gemaakt van berkenhout. Stabiel en duurzaam. Voor binnen- en buitengebruik. Maximale draagkracht : 40 kg.
www.bibbi4you.nl

Thea Swing Plus
Thea Swing Plus is een uitbreiding op een gewone (houten) schommel. Hiermee tover je elke schommel om tot een veilige schommelstoel voor jong en oud, met of zonder beperking Dankzij het ergonomisch en flexibel design zit de Thea Swing lekker comfortabel voor mensen met of zonder beperking. De makkelijk verstelbare hoogte laat toe om de beste zithouding voor jou persoonlijk in te stellen bij de Thea Swing Plus zijn gratis twee treklinten geleverd en laten toe om oogcontact te houden tijdens het schommelen.Een handig gepositioneerd handvat speciaal voor begeleiders, ouders of familie laat toe om de gebruiker van de Thea Swing Plus makkelijk te laten uitstappen.Thea Swing Plus is speciaal ontworpen om makkelijk te monteren en mee te nemen.
www.budgetsnoezelen.nl

Donutschommel
De dubbelzijdige donut schommel is voor jongere en oudere kinderen. Deze schommel lijkt op een donut en biedt je kind meerdere manieren van veilig en vrolijk schommelen.
-De platte kant is ideaal om de spierkracht van de rug te versterken als je op je buik ligt en schommelt. Lekker tot rust komen kan natuurlijk ook, ga dan op je rug liggen en voel hoe je door de beweging helemaal ontspant.
-De andere kant van de donut is als een veilig nest en zo kunnen ook kleine kinderen heerlijk zelf zitten en schommelen .
De opblaasbare Donut-schommel is uit robuust materiaal gemaakt en kan het hele jaar buiten hangen. 4 verstelbare touwen bieden de mogelijkheid om zelf de juiste hoogte te bepalen.
Maximaal draaggewicht : 80 kg .
www.toys42hands.nl

Nestschommel
Er zijn verschillende soorten schommels en nestschommels te koop bij de webwinkel Lobbes.
www.lobbes.nl


top

Sint en kerst

Speelgoed

Sinterklaas en Zwarte Piet

De Sinterklaas set van Little People bestaat uit 3 figuren; Sinterklaas, Zwarte Piet en het paard. De figuren zijn makkelijk vast te pakken en kunnen tegen een stootje. De Sinterklaas set is te koop in de speelgoedwinkels.

Kerststal Stof
Zachte kerststal van stof met soft boekje. Inclusief 11 figuurtjes en een kribbe. De deur van het schapenhok knispert als je het opent en als je op het dak drukt hoor je het muziekje van "Stille nacht heilige nacht". De meeste figuurtjes kunnen ook gebruikt worden als vingerpoppen. Als de kerststal uitgeklapt is zijn de afmetingen 38 x 26 x 22 cm. De poppetjes zijn ca. 9 cm lang.
www.lobbes.nl

Kerststal Little People
De Kerststal van Little People is van kunststof en kan tegen een stootje. Inclusief 9 figuren, de kribbe met Jezus en een kerstengel. Als je kerstengel indrukt geeft het licht en speelt het muziekje van "Stille nacht heilige nacht". Licht en geluid werken op batterijen. De Kerststal is te koop bij de speelgoedzaken.


Educatieve software

Kerstmis
Het boek Kerstmis van Dick Bruna wordt op Youtube voorgelezen.
Kerstmis


top

Winter speelgoed

Snow comfort
De Snow Comfort is gemaakt voor de oudere jeugd, volwassenen en voor mensen met een lichamelijke beperking. De slee is voor 1 persoon geschikt als het staplateau met stalen rem ingeklapt wordt. Of voor 2 personen; één persoon staat achterop of duwt de slee, de ander zit.
"De Snow Comfort is voorzien van een dubbelwandig kunststof onderstel met RVS-glijders en een enkelwandig bovendeel. Het bovendeel is met antislip materiaal bekleed en is verend t.o.v. het onderstel. De rugleuning is doorgetrokken en deze slee is voorzien van een in hoogte verstelbare hoofdsteun. Voorts zijn er metalen armleuningen en veiligheidsgordels voor bovenlichaam, heupzone en benen."
www.sportiek.nl

Snow Baby Dream
"De super-slee voor de allerkleinsten van ca. 1-3 jaar. Dubbelwandig hoogwaardig kunststof en voorzien van RVS-glijders. Met kinderstoeltje voorzien van veiligheidsgordel met snapsluiting. Voorzien van omklapbare duwbeugel. Ingeklapt kan deze slee getrokken worden door het meegeleverde trekkoord met handvat. Zowel de duwbeugel als het kinderzitje kunnen zeer eenvoudig gedemonteerd worden zodat er een slee overblijft voor de jeugd tot ca. 12 jaar."
www.sportiek.nl

Snow Teddy
De Snow Teddy is een warme zitzak voor op vele modellen sleeën. De zitzak is waterafstotend en winddicht. Geschikt voor kinderen tot ongeveer 18 maanden. Afmetingen 40 x 75 cm Ook geschikt voor buggy's.
www.sportiek.nl

top

Zelf speelgoed maken

Werkboek: Aangepast speelgoed maken
Als je zelf aangepast speelgoed wil maken voor je kind met een beperking kun je voorbeelden en werkbeschrijvingen vinden op de site van de moeder van Daan. Daan is meervoudig gehandicapt en zijn moeder heeft zelf veel speelgoed voor hem gemaakt. Daarbij heeft zij o.a. ideeën en werkbeschrijvingen gebruikt uit het boek: ‘Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten’. Het boek is 20 jaar oud en niet meer in de winkel te koop. Op de site kun je het boek (e-boek) downloaden voor 20 euro. Van al het speelgoed dat zij heeft gemaakt (zelf bedacht of uit het boek) staan foto’s op de site.
www.vinkennest.nl

Workshop: Voorleesboek voor MCG maken
Voorlezen-plus (multi-sensory storytelling) is een uit Groot-Brittannië afkomstige, zintuiglijke manier van voorlezen aan mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Voorlezen-plus geeft workshops voor o.a.ouders van kinderen met een meervoudige complexe beperking om een voorleesboek voor hun kind te maken.
Bekijk het boek gemaakt door een cursist tijdens een workshop (zie foto).
www.voorlezen-plus.nl

Boek: Voorlezen-Plus
Mensen met ernstige meervoudige beperkingen lezen zelf niet, maar worden ook weinig voorgelezen. Dat ontdekten Carla Wikkerman en Nelleke Boer toen zij in aanraking kwamen met multi-sensory storytelling. Dit is een speciale manier van voorlezen waarbij naast een verhaaltekst gebruik gemaakt wordt van voorwerpen die je kunt zien, voelen, horen, proeven of ruiken. Al snel merkten zij dat deze manier van voorlezen ook geschikt is voor mensen met (een verstandelijke beperking en) dementie. Carla en Nelleke ontwikkelden een eigen werkwijze Voorlezen-plus®. Een Voorlezen-plus-boek is een persoonlijk boek, op maat gemaakt voor één persoon: de luisteraar. Dit boek beschrijft de werkwijze van Voorlezen-plus. Het maakt duidelijk: zó ziet een Voorlezen-plus-boek eruit en zó wordt het gemaakt en voorgelezen. Bovendien geeft het boek een beeld van de inhoud van een groot aantal Voorlezen-plus-boeken. Het boek is interessant voor familieleden, vrienden, vrijwilligers en begeleiders, maar ook voor docenten en studenten van zorgopleidingen. Het boek is te bestellen via de website van Voorlezen-Plus.
-Titel: Voorlezen-plus® prikkelt de zintuigen met persoonlijke boeken
-Schrijver: Nelleke Boer en Carla Wikkerman
-Uitgeverij: Stichting Voorlezen-plus®
-Jaar van uitgave: 201
6
-ISBN: 978-90-9029440-7

www.voorlezen-plus.nl

Tip: Fotoboekje maken voor je kind
Maak een fotoboekje voor je kind met bijv. foto’s van de vakantie of van een bezoek aan de dierentuin. De gewone fotoboekjes hebben sommige kinderen binnen zeer korte tijd volledig uit elkaar gesloopt. Voor deze kinderen zou een fotoboekje bestaande uit gelamineerde bladen een uitkomst zijn. Die kunnen ze naar hartelust bekijken, aan trekken en er gebeurt niets met het boekje. En mocht hij toch onverhoopt een keer kapot gaan, maak je toch gewoon weer een nieuwe!
Werkplan:
-Bedenk hoe groot je het boekje wilt maken. A4 of A5. A5 is een half A4-tje en is meestal handzamer voor een kind om te bekijken.
-Bedenk of je gekleurd papier of wit papier wilt gebruiken.
-Vervolgens foto’s opplakken op de bladzijden. Je kunt er ook tekst bijschrijven of een voorblad maken op de computer met de naam van je kind erop.
-Twee bladzijden met de achterkanten tegen elkaar op elkaar leggen.
-In de lamineerhoesjes doen en lamineren.
-Daarna met de perforator 2 gaten aan de linkerkant van het boekje maken.
-Als laatste een touwtje erdoor heen doen en het boekje is klaar!

Boek: Het grote Snoezelboek
Als je zelf snoezelmateriaal wilt maken voor je kind kun je ideeën opdoen in "Het grote Snoezelboek". Het boek vertelt over het ontstaan van het snoezelen, wat snoezelen precies is, "een gestructureerd stappenplan voor een snoezelmoment, de architectuur van een snoezelruimte, de begeleidingstaak van de begeleiders, de sfeerschepping en meer dan 100 zelf te maken snoezelvoorwerpen".
-Titel: Het grote snoezelboek
-Auteur: Joep Derie en Ronny Vanoosthuyse
-Uitgeverij: Abimo uitgeverij
-ISBN:109059322959
-Jaar van uit
gave: 2008

Tip: Computerspelletjes in Powerpoint/Fotoprogramma maken
Voor je kind met een (ernstig meervoudige) beperking zijn de meeste computerspelletjes veel te moeilijk. Vaak is het hanteren van de muis al een probleem. Met een knop die 1 functie van de muis vervangt kan je kind ook spelletjes doen. Met Powerpoint of een Fotoprogramma kunt u zelf foto’s inladen in het programma. Door op de (muis)knop te drukken kom je bij de volgende foto of tekening. Door er geluid bij te doen wordt het voor het kind nog interessanter. 


Tip: Memory met pictogrammen
Alleen of met twee spelers kun je met memory op speelse wijze met pictogrammen oefenen. De afbeeldingen kunnen ook open liggen, zodat je bijv. kunt matchen. Vraag aan de logopediste op school voor extra picto’s om thuis memory te spelen.
Je kunt natuurlijk i.p.v. picto’s ook met foto’s van het kind (en familieleden) en/of foto’s van speelgoed matchen of memory spelen.

top

Speelgoed huren

Speelotheken
Bij Speelotheken kun je speelgoed huren. Er is een website waar de speelotheken van Nederland op staan vermeld. Binnenkort worden de speelotheken met aangepaste materialen apart vermeld op de website.
www.speelotheken.nl

Snoezeltheek D.W.R.P.
De Snoezeltheek verhuurt 2 snoezelruimten. Daarnaast is er de mogelijkheid voor het uitproberen en lenen van aangepast speelgoed. Eventueel kunt u dit speelgoed via de snoezeltheek aanschaffen.
Het adres: Terschellingstraat 2-6 | 1181 HK Amstelveen | Tel: 020 - 646 25 82
www.snoezeltheek.nl

Speel-o-theek ‘De Speelbergh’
Speel-o-theek 'De Speelbergh' is "een uitleen-, advies- en informatiecentrum voor algemeen en aangepast spelmateriaal. De Speelbergh is gespecialiseerd in spel- en snoezelmateriaal voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het assortiment is echter groot en gevarieerd en biedt mogelijkheden voor alle leeftijden en verschillende doelgroepen." Particulieren, vereningingen en instellingen zoals dagverblijven, scholen, verpleeghuizen en woonvoorzieningen kunnen gebruik maken van hun diensten. De Speelbergh heeft bij haar uitleencentrum ook een snoezelruimte die je kunt huren; snoezeltheater Droomdal
Het adres: Zwarteweg 20 | 2201 AC Noordwijk | Tel: 071 - 364 22 28
www.speelbergh.nl

Speel-o-theek 't Leenhuys
Bij Speel-o-theek 't Leenhuys in Ermelo kun je o.a. aangepast spelmateriaal, snoezelmateriaal etc. lenen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Ze hebben meer dan 10.000 artikelen.
Het adres: Fokko Kortlanglaan 67 | 3853 KD Ermelo| Tel: 0341 - 555594
www.leenhuys.nl

Speel-o-Theek de Schatkist
Speel-o-Theek "De Schatkist" in Kapelle is de grootste speel-o-theek in Zeeland en heeft sinds oktober 2013 een mooie collectie speelgoed voor kinderen met een handicap. Deze collectie is volledig nieuw aangeschaft en erg aantrekkelijk. De speel-o-theek beschikt ook over een spelbegeleider die tips kan geven welk speelgoed geschikt is voor je kind en hoe je het aan kunt bieden.
www.speelotheekdeschatkist.nl

Speel-o-theek Tuf- Tuf
Speel-o-theek Tuf-Tuf in Utrecht leent op woensdag- en zaterdagochtend (aangepast) spelmateriaal uit aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, langdurig zieke kinderen en hun broertjes en zusjes. Ook scholen en groepen waar de kinderen verblijven zijn welkom. Ons adres is: van Bijnkershoeklaan 10, 3527 XL Utrecht.
www.tuftuf.net

top

Speelgoed gemaakt door mensen met een beperking

In verschillende dagcentra voor mensen met een beperking wordt ook speelgoed gemaakt. Hieronder staan als voorbeeld een aantal dagcentra in Nijmegen.
Meer informatie over waar je speelgoed kunt kopen gemaakt door mensen met een beperking zie: Tips - Dagbesteding volwassenen - Cadeauwinkels.

Textielstudio Kort-Jakje
Kort-Jakje is een dagcentrum van De Driestroom. Het is een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. De cliënten maken en verkopen bijv. knuffels, tasjes, kinderschorten, koksmutsen, ovenwanten, beren en kliederschorten.
Adres: Textielstudio Kort-Jakje | Tarweweg 1F | 6534 AM Nijmegen | Tel: 024-3587136
www.driestroom.nl

Houtwerkplaats Domino
Domino is een dagcentrum van de Driestroom. Het is een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. De cliënten maken en verkopen bijv. hijskranen, blokkenwagens, poppenhuizen en hobbelpaarden.
Adres: Houtwerkplaats Domino | Tarweweg 1F | 6534 AM Nijmegen | Tel: 024-6963899
www.driestroom.nl

top

Opbergmateriaal

Boxzak of pyamazak
Kidzimpulz verkoopt een boxzak in het formaat (45 x 50 cm). Je kunt de kleurcombinatie zelf kiezen! De speeltjes en knuffels hebben vanaf nu een handig kleurig plekje in deze speelgoedzak die je aan de box kunt hangen. Maak deze boxzak heel persoonlijk door er de naam van je kind op te zetten (wordt op de flap van de boxzak geborduurd. De boxzak met naam wordt ook vaak gebruikt als pyamazak voor aan het bed.
De boxzak is gemaak van nylon en je kunt het goed schoonhouden met een vochtige doek.
www.kidzimpulz.nl

top

Raamstikkers

Raamstickers
Kidzspupplies verkoopt raamstickers met motieven van piraten, dinosauriers, bloemen, kerst, vogels, bloesem, etc. Makkelijk op je raam aan te brengen, maar ook makkelijk te verwijderen. De stickers zitten op 2 vellen van 20 bij 30 cm. Je kunt zelf de mooiste creaties maken.
Daarnaast verkopen ze o.a. ook muurstickers.
www.kidzsupplies.nl

top