Vakantie

tips

Vakantiegidsen

Gids voor aangepaste vakanties
De Blauwe Gids is een gids met aangepaste vakanties en accommodaties in binnen en buitenland. De gids wordt elk jaar uitgegeven door de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV). Alle leden van de NBAV richten zich uitsluitend op vakanties voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of chronische ziekte. De NBAV waakt als overkoepelende organisatie over de kwaliteit van haar leden. De gids is te bestellen, maar is ook gratis te downloaden via internet.
www.deblauwegids.nl


Bed & Breakfast zonder drempels
Eelke Kelderman verzamelt bijzondere hotels en B&B's waar ook aan mensen in een rolstoel is gedacht. In een half jaar tijd doorkruiste zij samen met haar partner Jan, heel Nederland. Haar ervaringen zijn vastgelegd in 'Bed & Breakfast zonder drempels', een boekje over 'rolstoeltoegankelijke weekends weg'. Kijk ook op de website van Eelke www.eelkedroomt.nl Daarop staan ruim 70 adressen die het stempel 'Eelke heeft hier heerlijk gedroomd' hebben gekregen. Een groot deel daarvan zijn uitgebreid beschreven in het boekje 'Bed & Breakfast zonder drempels', inclusief foto's, zelfgetekende plattegrond van de kamer en een beschrijving van de omgeving. Het boek is te koop bij de boekhandel of bij de ANWB.
-Titel: Bed & Breakfast zonder drempels
-Schrijver: Eelke Kelderman
-Jaar van uitgave: 2012
-Uitgever:
-ISBN:9789018035358
Inkijkexemplaar: Bed & Breakfast zonder drempels

Rolstoelvriendelijke vakantieparken: Center Parcs, Roompot en Landal
Voor mensen met een beperking, is het niet altijd gemakkelijk om een geschikte bungalow te vinden. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen en is het aanbod van aangepaste- en rolstoelvriendelijke bungalows sterk toegenomen. Zowel bij Center Parcs, als Roompot en Landal kunt u nu op verschillende vakantieparken aangepaste- en rolstoelvriendelijke bungalows reserveren. Het is wel raadzaam om goed te kijken welke aanpassing u nodig heeft, aangezien de aanpassing verschilt per bungalow. Hieronder een overzicht van vakantieparken en het type bungalow. Daarnaast hebben we ook de belangrijkste aanpassingen per bungalow opgenomen.
De bungalows zijn voorzien van:
- bredere paden zonder drempels voor rolstoelgebruikers
- aangepast sanitair
- extra kamers voor gezinnen, families, groepen en begeleiders
- Opgeleid parkpersoneel, gespecialiseerd in omgang met bezoeker met zorgwens
www.bungalowparkoverzicht.nl

top

Kamperen met het hele gezin

Wigwamvakanties voor het hele gezin
Speciaal voor gezinnen met een kind met een beperking organiseert Stichting Wigwam Vallei Nederland de NGSK Wigwamvakanties. Twee weken kamperen in een aangepaste wigwam in Nederland. Er is een avontuurlijk activiteitenprogramma (5 dagen per week tussen 10.00 en 16.30 uur) voor alle kinderen. Iedereen kan er aan meedoen want elk kind met een beperking krijgt een eigen begeleider. Door het dagprogramma voor de kinderen hebben de ouders even tijd voor zichzelf. En ’s avonds staat er een diner voor het hele gezin klaar in de gemeenschappelijke ruimte.
De mogelijkheid bestaat dat een deel of het totale bedrag van de vakantie voor het kind met een beperking betaald wordt uit een PGB.
www.wigwamvakanties.nl

Camping de Ruimte
Deze vier sterren natuurcamping in Dronten is voorzien van het ITS-symbool. (Internationaal Toegankelijkheids Symbool). Uiteraard zijn de ingerichte bungalowtenten, de kampeer-bungalows en de kampeerplaatsen ook rolstoeltoegankelijk. In de badkamers is aangepast sanitair, een douchestoel, een grote aankleedtafel en er is een douchestretcher. Ook in de keuze van de speeltoestellen is rekening gehouden met beperkingen. Zo hebben ze een ligschommel, een rolstoelwip, een aangepaste sjoelbak en staan er zandtafels bij de zandbakken. Het speelbad is volledig rolstoeltoegankelijk en er staat een watertafel. Verder wordt er veel samengewerkt met de thuiszorg. Kosteloos kunnen er hoog-laag bedden, tilliften of andere hulpmiddelen op de camping worden afgeleverd.
www.campingderuimte.nl

Camping "In de Bongerd"
Camping "In de Bongerd" in Oostvoorne (Zeeland) is geschikt voor gezinnen met een kind of volwassene die mindervalide is. De camping is rolstoelvriendelijk en er is ook een stacaravan met aangepaste hulpmiddelen te huur. De stacaran is voorzien van een hoog-laag bed en een badkamer met een douchebrandcard en een invalidentoilet.
www.gewoonopvakantie.nl

Camping De Vlieger
Camping De Vlieger in Nieuweroord in Drente is in de schoolvakanties speciaal gericht op gezinnen met kinderen met autisme, met of zonder verstandelijke beperking. Een camping waar je dagdelen kunt inkopen, zodat je kind het leuk heeft en zelf andere dingen kunt doen die anders moeilijk uitvoerbaar zijn. Een camping op een overzichtelijk terrein met moderne faciliteiten.
www.zorgkamperen.nl

Handicamping
Handicamping is een camping speciaal voor gezinnen met (jonge) kinderen (tot ca 15 jaar) met een verstandelijke beperking of autisme. Barry en Veronique van Vilsteren (de eigenaren van Handicamping) zijn zelf de trotse ouders van Emma, een dochter met een verstandelijke beperking. Op de kleine en overzichtelijke camping willen zij andere ouders met of zonder een kind met een beperking tot rust laten komen.
De camping beschikt over een kinderboerderij, een veilige, omheinde speeltuin en een gezellige pannekoekenboerderij. Het sanitair is rolstoelvriendelijk, evenals de chalets. Daarnaast stellen zij zonder meerprijs ruime bungalowtenten ter beschikking voor gezinnen die het kamperen eens willen proberen.
Handicamping organiseert in 2014 4 compleet verzorgde weekenden. Tijdens deze weekenden is er een compleet verzorgd programma, inclusief één gezinsbegeleider per gezin die zich zal ontfermen over uw zoon of dochter. Daarnaast verzorgen zij de warme maaltijden, zodat u deze weekenden niet zelf hoeft te koken!
www.handicamping.nl

Kamperen met een handicap
Grootveld heeft op zijn website informatie verzameld over kampeermogelijkheden voor mensen met een handicap. Campings in Nederland en in het buitenland, campers en caravans, aangepaste huisjes, etc.
www.grootveld.net

Stichting Handicamp
Doelstelling van Stichting Handicamp is het kamperen voor mensen met een handicap te bevorderen door het uitwisselen van kampeerervaringen en het geven van informatie over verschillende (praktische) oplossingen.
Elk jaar wordt er aan het begin van de zomer, meestal het eerste weekend na Pinksteren, steeds op een ander kampeerterrein in Nederland een kampeerweekend georganiseerd door Stichting Handicamp. Families, of équipes, waarvan één of meerdere gezinsleden lichamelijk gehandicapt zijn, kunnen aan dit kampeerweekend deelnemen. Je kampeert tijdens het weekend met je eigen kampeermiddel. Hiervoor is een open inschrijving.
Op de zaterdag van dit kampeerweekend is er een open dag, van 11:00 tot 15:00 uur. Voor iedereen die belangstelling heeft voor het kamperen met een handicap. Bezoekers kunnen met de deelnemers praten en kijken hoe die verschillende zaken hebben opgelost. Je kan zien hoe anderen kamperen en hoe soms vernuftige en eenvoudige aanpassingen zijn gemaakt. Ervaringen en informatie op het gebied van kamperen uit wisselen.
www.handicamp.nl

Handicamp Outdoor
Een lichamelijke beperking en toch een avontuurlijke kampeervakantie? Dat kan, dankzij Handicamp Outdoor.
"In een kleine groep, met goede begeleiding en voor een redelijke prijs gaan wij op vakantie in binnen- en buitenland. Hoe? Met de Handicamper, een reuzencamper die voorzien is van alle aanpassingen en gemak die nodig zijn voor een zorgeloze vakantie."
Handicamp Outdoor organiseert ieder jaar vakantiereizen voor jongeren met een beperking in de leeftijd 18 tot 40 jaar. Daarnaast organiseren we een aantal vakanties voor mensen boven 40 jaar. De reizen variëren van vier tot zeven dagen. Er gaan vier mindervaliden mee en vijf begeleiders: algemene vrijwilligers, verpleegkundigen, verzorgenden en de chauffeur.
De camper kan ook door bijv. woonvormen worden gehuurd (wel met chauffeur) of voor gezinnen. De voorwaarde is dan wel dat er minimaal 1 rolstoelgebonden persoon mee gaat.
www.handicampoutdoor.nl

CP kampeerweekend
Elk jaar in juni organiseert de BOSK een kampeerweekend voor kinderen met cerebrale parese en hun ouders en volwassenen met cerebrale parese. We kamperen op camping De Ruimte in Dronten onder het motto: niets hoeft, alles mag. Je kampeert in je eigen tent, caravan, vouwwagen of camper. Er zijn ook kampeerbungalows te huur. Door het gebruik van één eigen veld ontstaat er gemakkelijk contact. De kinderen maken plezier met elkaar en je ontmoet elkaar in een ongedwongen sfeer.
www.bosk.nl

top

Verwenvakantie voor het hele gezin

Stichting Tante Lenie
Stichting Tante Lenie is een stichting die gratis verwenvakanties bied. Deze vakanties zijn voor gezinnen in Nederland met een kind van 4 t/m 12 jaar dat ernstig of langdurig ziek is door een ongeval of dat een chronische of levensbedreigende ziekte heeft. Het doel van deze gratis verwenvakantie is dat het gezin kan bijkomen van de dagelijkse perikelen die de zorg voor het zieke kind vergt.
www.stichtingtantelenie.nl

Care4kids Event Heino
Het Care4Kids Event Heino is het gratis verwenweekend voor gezinnen met een zorgvraag. Het is speciaal voor ouders en kinderen die niet gemakkelijk op vakantie kunnen, omdat één gezinslid een beperking heeft of ziek is. Care4Kids Event maakt het mogelijk voor zulke gezinnen om er wel even uit te zijn. Ieder gezin waarvan een gezinslid een zorgvraag heeft, kan zich aanmelden of door derden worden opgegeven via het aanmeldformulier op de website.
www.care4kidsevent.nl

BioSponsorVakanties
Geen geld en toch op vakantie met zoon of dochter met een beperking? Dat is mogelijk via Bio SponsorVakantie. Dit fonds is bedoeld voor ouders met een smalle beurs. Zodat ook zij met hun kind onbeperkt kunnen genieten in het Bio Vakantieoord.
www.stichtingbio.nl

top

Vakantieaccommodaties met zorg en hulpmiddelen

Stichting Manege zonder Drempels
Een bijzondere manege, biedt huifbedrijden voor meervoudig gehandicapten. Daarnaast verhuren ze speciaal aangepaste appartementen voor gezins- en groepsvakanties. Er is ook een volledig aangepaste speeltuin, waarvan de hele familie gebruik kan maken. In de omgeving is ook van alles te zien en te doen.
Adres: Stichting Manege zonder Drempels | Bovenbuurtweg 50a | 6721 MN Bennekom
Telefoon: 0318 - 415110
www.manege-zonder-drempels.nl

Bio-Vakantieoord
Bij Bio-Vakantieoord Arnhem kunnen gezinnen met een kind met een beperking gewoon op vakantie. De bungalows en de kampeerhuisjes beschikken namelijk over alle mogelijke voorzieningen die nodig zijn voor kinderen met een beperking. Op het terrein van Bio-Vakantieoord is van alles te doen; er is bijv. een bioscoop en er zijn snoezelruimtes etc. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid voor het kind met een beperking om paard te rijden. In de bosrijke omgeving van Arnhem is ook van alles te doen.
www.bio-kinderrevalidatie.nl
www.ncpg.nl

Ronald McDonald vakanties
"Voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of meervoudige handicap is het vaak lastig om op vakantie te gaan. Daarom realiseert het Ronald McDonald Kinderfonds voorzieningen waar zij onbeperkt vakantie kunnen vieren. Met vrienden, klasgenoten of met hun ouders, broertjes en zusjes. Momenteel heeft het Kinderfonds 4 vakantiehuizen: De Hoeve in Beesterzwaag (Friesland), Arnhem, Kindervallei in Valkenburg aan de Geul (Limburg) en Barendrecht. Alle Vakantiehuizen zijn volledig ingericht voor gezinnen met een kind met een lichamelijke of meervoudige beperking. het is natuurlijk drempelvrij, er zijn hoog-laagbedden, bedboxen, tilliften, douchestoelen of –bedden en speciale speelvoorzieningen.
www.kinderfonds.nl

Een rolstoelvriendelijke boomhut
De droom van de 11-jarige Sayen is vandaag uitgekomen: de allereerste rolstoeltoegankelijke boomhut van Nederland is geopend. De boomhut staat in de tuin van de Kindervallei, een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds.
De boomhut staat in de geheel aangepaste speeltuin De Vlindertuin op het terrein van het vakantiehuis aan de Valkenburgse Geul. Kinderen met en zonderbeperking kunnen vanaf vandaag naar hartenlust spelen in een aangepaste drakenzandbak, een rolstoelsjeesbaan, rolstoelbasketbalveld en een rolstoeldraaimolen.
www.kinderfonds.nl/kindervallei

Stichting Logeerplezier
Stichting Logeerplezier biedt vakantiehuisvesting en logeeropvang aan lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapte kinderen en hun gezin. Zij heeft een volledig aangepast chalet op Vakantiepark Ackersate op de Veluwe. Het chalet is van allerlei gemakken voorzien o.a een douchestretcher, bedbox, hoog-laagbed met zeer hoge beschermingshekken, een omheinde tuin, aangepaste kinderstoel, ouder-kindtandem en nog veel meer.
Verder biedt Stichting Logeerplezier 2 op 2 logeerweekenden voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. In een logeerweekend gaan er twee kinderen en twee begeleid(st)ers mee. Dit is vrij uniek van opzet want de begeleid(st)ers gaan het gehele weekend mee en zijn ook elk weekend hetzelfde. De begeleid(st)ers kunnen om deze manier goed inspelen op de persoonlijke wensen/behoeften van de kinderen. Er zijn dan genoeg mogelijkheden en tijd om van elk weekend een "minivakantie" te maken. Waar ontspanning en inspanning in een goede balans zijn.
www.logeerplezier.nl

Aangepast vakantie-chalet te huur
In Brunssum (Zuid-Limburg) is een aangepast chalet voor 10 personen te huur. Beneden is een slaapkamer met 2 hoog-laag bedden, een plafondlift, een badkamer met douchebrancard, een douchezitje; er zijn beneden brede schuifdeuren en rondom het chalet is het bestraat. Er is een groot gras/speelveld dat bij het chalet hoort. Boven zijn nog 4 slaapkamers en 2 badkamers. Het chalet staat op een park.
www.toegankelijk-chalet-zuid-limburg.nl

Vakantiewoningen de "Zilte Wind"
Ameland is een schitterend eiland waar zoveel te genieten is; zijn prachtige natuur, vele fietsroutes, mooie strand en unieke attracties zoals de paardenreddingboot. Wij vinden dat iedereen moet kunnen genieten van deze waddendiamant. Alle mensen, met of zonder een beperking. In 2011 zijn we gestart met de bouw van de “Zilte Wind”, een verblijf waar iedereen ongehinderd zijn of haar vakantie kan vieren. Of het nu is met een klein of groot gezelschap, een gezin, een hele familie, of zelfs een woonvorm. Alles in een gezellige, huiselijke, nostalgische boerensfeer. Vanaf mei 2012 hebben wij onze eerste gasten mogen begroeten. De Zilte Wind bevindt zich op een oud boerenerf in het dorpje Ballum op Ameland. Privé gelegen tussen de bomen, maar toch midden in het dorp. In de huizen zijn geen drempels, enkele hoog/laag bedden, de keuken is electrisch in hoogte te verstellen, sanitair op de benedenverdieping volgens MiVa norm, bad geschikt voor tillift en speciale hulpmiddelen zijn op aanvraag mogelijk.
www.deziltewind.nl

Vakantieboerderij Bij den Berk
Aan de rand van natuurgebied "de Groote Peel" staat vakantieboerderij Bij den Berk met comfortabele drempelvrije appartementen. De vakantieverblijven zijn aangepast voor rolstoel gebruikers maar uiteraard is iedereen welkom "bij d'n berk".
Op het erf staan twee geschakelde 6-persoons appartementen met evt. open doorgang, twee geschakelde 5-persoons appartementen met evt. open doorgang en twee 4-persoons appartementen. In iedere woning is ten minste een hooglaag bed aanwezig, aangepast sanitair en een vaste internetaansluiting. De keukens hebben een onderrijdbare aanrecht en zijn van alle gemakken voorzien. De inloopdouches zijn voorzien van een opklapbare douchestoel en evt. een douchebrancard. Verder beschikken ze over een snoezelruimte en een verwarmd binnenzwembad met tillift, vaste trap en jet stream.
www.bijdenberk.nl

Landgoed Zwieseborg
Landhoeve Zwieseborg in Hardenberg is een vakantie- en recreatieboerderij waar families mét en zonder een zorgbehoevend familielid samen op vakantie kunnen. Er zijn aangepaste kamers voor mensen die zorg nodig hebben. Familieleden kunnen terecht op de camping of in een van de hotelkamers, maar er zijn ook (familie)kamers die u de mogelijkheid bieden om samen in het hotel te verblijven. Tijdens het verblijf kan (een deel van) de dagelijkse zorg uit worden handen genomen door professionele zorgmedewerkers. Alle aanpassingen zijn aanwezig om u een geweldige vakantie te bezorgen!
www.zwieseborg.nl

top

Vakantieaccommodaties waar je zorg en hulpmiddelen kunt bijboeken

Picture vakanties
Picture vakanties geeft service en advies voor (aangepaste) vakantieaccommodaties en reizen. Op deze website vindt u een groot aanbod van vakantiemogelijkheden gericht op mensen met een lichamelijke/ verstandelijke/ psychische beperking en of chronische ziekte. Het aanbod bestaat uit zorgreizen, groepsaccommodaties, vakantiewoningen, campings, hotels, vakantiereizen, zorgvakanties, reisorganisaties voor mindervaliden, schoolreizen voor speciaal onderwijs enz. De georganiseerde vakanties staan in de rubriek reizen en worden georganiseerd in zowel binnen als buitenland.
www.picturevakanties.nl

RP Care
Zorgeloos op vakantie, ook als je zorg nodig hebt! RP Care komt gasten, die op het vakantieadres extra zorg, begeleiding en gemak nodig hebben, tegemoet.
Door de realisering van speciale voorzieningen op een aantal vakantieparken en door nauw samen te werken met (para)medische instellingen en doelgroepgerichte organisaties, wordt er alles aan gedaan om mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben een zo plezierig mogelijk verblijf aan te bieden.
Hoe boekt u zorg/hulpmiddelen bij? Als u een vakantieaccommodatie bij RP Care boekt, kunt u de zorg-/hulpmiddelen bijboeken met een aanvraag op internet. De zorginstelling zal binnen 5 dagen uw aanvraag bevestigen. Indien de zorg niet naar uw wens kan worden ingevuld, kunt u binnen 14 dagen uw geboekte vakantieaccommodatie kosteloos annuleren.
www.rpcare.nl

Zorgvrij vakanties
U wilt met partner, gezin, familie en/of vrienden op vakantie in eigen land of naar het buitenland en u zoekt een comfortabel hotel, appartement, villa, zorghotel of bungalowpark. Uw wens is dat deze accommodatie aangepast voor rolstoelgebruikers moet zijn, dat er eventuele zorg verleend kan worden en misschien ook nog wel hulpmiddelen aanwezig moeten zijn.
Zorgvrij Vakanties verzorgt alle zorg en hulpmiddelen die u nodig heeft tijdens uw vakantie. Zij zorgen ervoor dat de hulpmiddelen op tijd op uw vakantieadres zijn en informeren de lokale thuiszorgorganisatie over uw komst zodat u deskundige hulp krijgt.
www.zorgvrijvakanties.nl

Zorgsam vakanties
Bij Zorsam vakanties kunnen mensen met een zorgbehoefte een vakantie boeken in een zorghotel, verzorgende accommodatie, zorgeloze hotel of een bungalowpark. "U heeft een geldige CIZ indicatie en ontvangt zorg op uw thuisadres, maar wilt ook graag op vakantie. Dat is geen probleem, want thuiszorg mag je kosteloos meenemen op vakantie. Wanneer u bij ons een accommodatie boekt, dan regelen wij de zorgverplaatsing en ook als er hulpmiddelen nodig zijn op het vakantieadres." Voor gezinnen met kinderen met een beperking kunt u ook bij Zorgsam terecht.
www.zorgsam.nl

Schikvakanties
Schikvakanties organiseert en begeleid vakanties voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, in alle leeftijden en zorgbehoeftes; begeleide vakanties binnen & buitenland, gezinsvakanties, kindervakanties, jongerenvakanties, logeerweekenden, themavakanties, zorgPlusvakanties, maatvakanties en dagtrips. De vakanties zijn in kleine groepjes van zeven tot 12 personen.
www.schikvakanties.nl

Flow Reizen
Flow Reizen is een landelijke reisorganisatie voor mensen met een lichte beperking zoals een lichte verstandelijke handicap, autisme, epilepsie, niet aangeboren hersenletsel, enz. Zij bieden +/- 80 verschillende reizen aan, zowel in het zomer- als winterseizoen. De bestemmingen liggen in heel Europa, maar ook ver daarbuiten. In het reisaanbod vind je hotel- en kampeerreizen, strandreizen, rondreizen, actieve, culturele, avontuurlijke en relaxreizen, of een combinatie hiervan.
De inhoud van de reisprogramma's staan redelijk vast maar iedere reiziger kan zijn persoonlijke wensen kenbaar maken. De reiziger geeft bij inschrijving zelf aan waarbij hij begeleiding nodig heeft, zij stemmen hun begeleiding zoveel mogelijk af op individuele wensen. Flow Reizen werkt alleen met betaalde beroepskrachten, zij begeleiden 1 op 5. Tijdens de wintersportreizen zetten zij gediplomeerde skileraren in.
Voor alle deelnemers wordt een landelijke kennismakingsdag en een reünie georganiseerd.
flowreizen.nl

top

Rolstoeltoegankelijke vakantiehuizen ruilen/verhuren

Rolstoelvakantie.info
Op de website Rolstoel.info kun je je vakantiehuis gratis te huur of te ruil in Nederland of in het buitenland. Je kunt hier gratis een profiel voor je rolstoeltoegankelijke vakantiehuis maken. Deze site heeft geen winstoogmerk. Heb je een vakantiehuis geschikt voor rolstoelers, dan nodig ik je van harte uit, om een profiel op deze site te maken.
www.rolstoelvakantie.info

top

Tips voor het buitenland

Op vakantie met een handicap (11 tips en adviezen)
Reizen voor mensen met een handicap ook wel "begeleide reizen of toegankelijke reizen" genoemd, is in opkomst. De reisindustrie is zich steeds meer bewust van de behoeften van reizigers met een beperking en biedt steeds meer diensten en accommodaties aan die geschikt zijn voor deze reizigers. Ook is er ondertussen een enorme hoeveelheid inforamtie beschikbaar over begeleide en toegankelijke reizen. Veel van deze informatie is samengesteld en  afkomstig van ervaringen van reizigers met een beperking zelf.
Lees het artikel verder op de site van Visumvoor.com
-Artikel: 11-08-2018
visumvoor.com

België

Het Infopunt Toegankelijk Reizen is een dienst van Toerisme Vlaanderen gegroeid uit een samenwerking met verschillende organisaties en diensten van en voor mensen met een handicap. De reiziger met een handicap of beperking vindt bij het Infopunt zorgvuldig verzamelde informatie over de toegankelijk-heid van diverse vakantiebestemmingen.
Adres: Infopunt Toegankelijk Reizen | Grasmarkt 61, 1000 Brussel | Tel: 070 – 233 050
www.toegankelijkreizen.be

Duitsland
De NATKO is de Nationale Koördinations-stelle Tousismus für Alle e.V. en is het centrale punt in Duitsland waar men terecht kan voor alle vragen met betrekking tot barrièrevrij reizen. De NATKO wordt ondersteund door een groot aantal organisaties in de verschil-lende deelstaten die zich richten op mensen met een handicap. Gezamenlijk worden er concepten en oplossingen uitgewerkt om de reismogelijkheden voor mensen met een handicap uit te breiden. Op de Duitstalige website van de NATKO vindt u onder het thema “Tourismus für Alle” veel informatie over barrièrevrije vakanties.
www.natko.de

Vliegen
Een vliegvakantie vereist veel voorbereiding, zeker als er bijv. een elektrische rolstoel mee moet. Wist u dat het vervoer van uw elektrische rolstoel gratis is? U moet uw reis terdege voorbereiden en tijdig de luchtvaartmaatschappij op de hoogte brengen. Maatschappijen zoals de KLM en Transavia hebben op hun website informatie staan over o.a. vervoer van uw rolstoel en vliegen met een beperking. De
brochure: Zorgeloos op reis, vliegen voor passagiers met een mobiliteits beperking is te downloaden via de website van KLM en Transavia.
www.klm.com en klm folder
www.transavia.com

Vliegtuig harnas voor kinderen met een beperking
Een veilige zitplaats in het vliegtuig is voor alle passagiers belangrijk, maar voor kinderen met een lichamelijke beperking is dit vaak een extra zorg. Als een passagier bijvoorbeeld een slechte rompbalans heeft, moet hij ondersteund worden door een brace of een begeleider om goed rechtop in de vliegtuigstoel te blijven zitten. Het CARES harnas kan vliegen voor passagiers met een lichamelijke beperking veel comfortabeler en veiliger maken. Ook voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis kan het CARES harnas een fijn hulpmiddel zijn om ze rustig in de stoel te houden tijdens het opstijgen of landen.
www.kidstravelservice.nl

Barcelona-Enabled
"Barcelona is een prachtige stad, maar er ontbreekt informatie over toegankelijkheid voor mensen die speciale voorzieningen nodig hebben. Barcelona-Enabled besloot om dit gat op te vullen. Ontvang speciale aanbiedingen voor activiteiten die zijn gecheckt op de toegankelijkheid. Boek een hotel dat aangepaste kamers biedt die persoonlijk zijn gecontroleerd door Barcelona-Enabled. Laat je helpen de beste restaurants te reserveren en regel je transport van en naar het vliegveld. Geniet van elk moment zonder een zoektocht naar de bijzondere plekken van Barcelona."
barcelona-enabled.com

Rolstoeltoegankelijke stacaravans in Frankrijk
Als gezin met een kind in een rolstoel wil je gewoon op vakantie. Aan de Côte d’Azur biedt de Hulpdienst u deze mogelijkheid: een verblijf in een compleet rolstoeltoegankelijke stacaravan (met allerlei aanvullende diensten zoals ADL-assistentie, extra hulpmiddelen zoals een hoog-laag bed en aangepast vervoer) op een grote camping direct aan de Middellandse Zee, vlakbij St. Tropez ! Op deze site een overzicht van datgene wat de Hulpdienst u kan bieden tijdens een vakantie in “La Douce France”.
www.hd-cote-d-azur.com

Puylagorge
Puylagorge is een vakantiecomplex zonder winstoogmerk voor gezinnen met kinderen waarin een beperking een rol speelt.
Domaine de Puylagorge opende in 2009 haar poorten voor jong en oud. De middeleeuwse kloosterboerderij Domaine de Puylagorge ligt in het bekroonde natuurpark ‘La Brenne’. Op het prachtig gelegen vakantiepark rondom de kloosterboerderij, zijn bijzondere mensen de standaard en u merkt gelijk dat er alles aan gedaan is om het hele gezin onbeperkt te laten genieten. De minicamping, met 10 volledig ingerichte natuurtenten en 15 campingplaatsen, biedt plaats aan maximaal 25 gezinnen. Iedereen kijkt uit op de mooie vallei van het natuurpark met aan de overkant van het dal een echt kasteel.
Puylagorge is een buitenlandse locatie van Wigwamvakanties!
"Voor het eerst sinds het bestaan van Stichting Wigwam Vallei Nederland wordt er samen met Stichting Jorens, een Wigwamvakantie in het buitenland georganiseerd. Maar liefst 24 gezinnen kunnen zich inschrijven om in de zomer van 2013 te genieten van al het goede dat Frankrijk te bieden heeft. De locatie Domein Puylagorge ligt in het dorpje Lignac, in het midden van Frankrijk op ongeveer 800 km van Utrecht. Sinds verschillende jaren ligt hier een camping die volledig is aangepast voor kinderen en jongeren met een beperking."
www.puylagorge.eu

Kijk voor meer tips over reizen naar het buitenland naar Vakantieaccommodaties waar je zorg en hulpmiddelen kunt bijboeken.

top

Vakanties voor kind met beperking

Wielewaal
Stichting Wielewaal organiseert vakanties en dagopvang (kinderthema weken) voor kinderen en jongeren met een beperking. Er zijn vakantieactiviteiten voor jongeren met een lichamelijke handicap, meervoudig complexe handicap en jongeren met ADHD/ASS. De vakanties en kinderthema weken worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.
Met ingang van 2009 is het mogelijk je vakantieactiviteiten bij Wielewaal te betalen vanuit AWBZ! Je kunt hiervan niet alleen gebruik maken als je een PGB hebt, maar ook wanneer je thuis gebruik maakt van Zorg In Natura. Voor meer info zie de website.
www.wielewaal.nl

Groepsvakanties Wielewaal tot 55 jaar
Stichting Wielewaal organiseert al jaren groepsvakanties voor kinderen en jongeren met een beperking. Omdat is gebleken dat veel volwassenen met een beperking niet bij andere vakantieorganisaties terecht kunnen, biedt Wielewaal met ingang van 2013 vakanties aan voor mensen met een beperking tot 55 jaar. Wielewaal organiseert vakanties voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en/of ADHD/ASS. Anders dan bij veel andere organisaties is het uitgangspunt dat iedereen mee kan, ongeacht de zwaarte van de beperking. De vakanties worden intensief begeleid door vrijwilligers. Voor meer info kijk op de website van www.emgplatform.nl
www.wielewaal.nl

Lobbus
Al bijna 70 jaar organiseert Lobbus een kindervakantiespektakel (dagbesteding) voor kinderen van 5 t/m 12 jaar in de zomer in Zeist. Alle kinderen uit het land zijn welkom. Ook kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zijn welkom en worden persoonlijk begeleidt door 1 van de vrijwilligers. Aankomende zomer is het kindervakantiespektakel van maandag t/m vrijdag in de periode 3 t/m 21 augustus. Aanmelden kan via de website van Lobbus.
www.lobbus.nl

Vakantiereizen voor kinderen met epilepsie en/of MCG
Het Nederlands Epilepsie Fonds (NEF) organiseert vakanties voor kinderen en jongeren met epilepsie en/of een meervoudige handicap. Zij bieden op deze reizen daar waar nodig is één-op-één begeleiding, aangepast aan de behoefte van het kind. Activiteiten zijn bijv.: zwemmen, fietsen, wandelen, snoezelen.
www.epilepsiefonds.nl

Heppie
Stichting Heppie is een vrijwilligersorganisatie die begeleide groepsvakanties, opvangweekenden en kind/ouder vakanties organiseert. Dit doen zij voor kinderen die niet onbezorgd op kunnen groeien. Bijv. voor :
-kinderen met autisme of ADHD
-kinderen met een mentale achterstand
-broertjes en zusjes van een ernstig zieke ouder of broer of zus
-kinderen van bijstandsgezinnen
-kinderen die uit huis zijn geplaatst
www.heppie.nl

Stichting Roos
Stichting Roos organiseert vakantieweken voor kinderen en jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking in de leeftijd van 6 tot ongeveer 20 jaar.
"De vakanties vinden plaats in recreatiecentrum ‘Van Harte’ in Echten (Drenthe) en in 'het Lorkenbos' in Otterlo (Gelderland). Deze locaties zijn speciaal ingericht voor mensen met een beperking. Per vakantieweek kunnen maximaal 10 kinderen mee. Per groep kinderen zijn 6 á 7 vrijwilligers aanwezig. In de vakantieweek wordt een gevarieerd programma aangeboden, uiteraard afgestemd op de mogelijkheden van de kinderen. Knutselen, spelletjes en sportieve activiteiten zijn een vast onderdeel."
www.stichting-roos.nl

MCG kamp 2012
Elk jaar organiseert MCG kamp een kampweek voor meervoudig complex gehandicapten kinderen. "Het MCG-kamp is een week ontspannen, genieten en plezier maken voor zo’n 20 meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren (t/m 25 jaar). Kinderen die met ons meegaan wonen bij hun ouders. Niet alleen zij zelf kunnen genieten van een weekje vakantie, ook voor hun ouders, broertjes en zusjes wordt voor een week de zorg uit handen genomen. Tijdens de kampweek heeft ieder kind een vaste begeleid(st)er die de verzorging en activiteiten voor zijn of haar rekening neemt. Deze één-op-één begeleiding en de specifieke doelgroep maakt dat dit een uniek kamp is. Wij organiseren allerlei activiteiten, zoals pannenkoeken eten, zwemmen, snoezelen, wandelen of een belevingsverhaal. Tijdens de week is er een 'hoofdleiding' waarop teruggevallen kan worden. De hoofdleiding bestaat uit 4 ervaren vrijwilligers, waaronder 2 verpleegkundigen. Wij zijn ook voor dit jaar weer op zoek naar MCG-kinderen, vrijwilligers én een enthousiaste verpleegkundige die graag dit jaar met ons op kamp willen.
Het kamp is voor de kinderen 6 dagen van zaterdag t/m vrijdag, de vrijwilligers starten een dag eerder met de voorbereidingen op vrijdag."
Inschrijven kan via de site van YMCA vakanties waar MCG kamp onderdeel van is: www.ymcavakanties.nl/mcgkamp

Begeleide vrijetijdsbesteding
Evert Groenendijk organiseert vakanties, daguitjes en muziek voor mensen met een verstandelijke beperking.
Vakantie:

Evert coördineert in samenwerking met Arnold en Syl van de Spring, vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking; paarden-, vis-, zeil- of muziekvakanties. De organisatie is kleinschalig, waardoor ze al hun gasten persoonlijk kennen. Hierdoor kan er goed ingeschat worden in welke week jij het beste op je plek bent.
Regio: Noord-Nederland
www.evertgroenendijk.nl

Creatieve vakanties op maat
Een vakantie is voor veel mensen een belangrijk moment. We kiezen voor avontuur, cultuur of natuur. We zijn actief of rusten juist lekker uit. We zijn graag samen of staan open voor nieuwe ontmoetingen. Waar je ook voor kiest, het is pas een bijzondere vakantie als deze verblijdt, verrast en inspireert. Na afloop van zo’n vakantie is het heerlijk om er over na te kunnen praten, foto’s te kijken en er met warme gevoelens aan terug te denken.
De Ridder gunt iedereen deze bijzondere belevenis en heeft daarom een nieuw en inspirerend concept ontwikkeld: creatieve vakanties op maat voor verstandelijk gehandicapten met een complexe ondersteuningsvraag. Omdat deze doelgroep niet eenvoudig kan deelnemen aan het reguliere reisaanbod, heeft De Ridder een creatief vakantieformat uitgewerkt waarin de individuele mogelijkheden van de vakantieganger centraal staan en tegelijkertijd op maat gesneden zorgondersteuning en persoonlijke begeleiding blijft gewaarborgd. Daarnaast geeft De Ridder creatieve handvaten aan begeleiders, familie en de zorginstelling om te integreren in het dagelijks bestaan en op langere termijn de levensvreugde te verhogen. De vakanties worden specifiek ingericht voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) en vinden plaats in een veilige, gestructureerde en stimulerende omgeving. Met dit vakantieconcept vormen we op creatieve wijze een schakel tussen toerisme en hulpverlening. Met de passie, kennis, creativiteit en bevlogenheid van professionals uit het werkveld, kunstenaars, creatief therapeuten, vrijwilligers en mijzelf, Michael de Ridder, bieden we ook deze bijzondere doelgroep een mooie vakantie op maat.
www.deridder.nu

Ruiterkampencentrum de Grensrakkers
Ruiterkampencentrum de Grensrakkers ligt aan de rand van de Strijbeeksebossen in het bourgondische Brabant. Jong en oud, valide en minder valide geniet hier van een onvergetelijke en betaalbare zomervakantie.
Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in het paardrijden voor mensen met een beperking die mee gaat met haar tijd. Deze familiesfeer is terug te vinden in de kampweken, waar tijdens de dagelijkse bosritten genoten kan worden van de rust en de ruimte die de natuur biedt. Ruiterkampen die erg overzichtelijk zijn op een afgesloten terrein, direct aan het bos.
Voor de ontspanning van u lichaam (spierspanning) en geest (onrust).Biedt het paard of pony u deze mogelijk heden zelfs tijdens u vakantie zodat u optimaal kunt genieten van u vakantie bij de Grensrakkers.
Het is een speciaal kamp, want iedereen is welkom. Het maakt ook niet uit hoe je kunt paardrijden, want je wordt ingedeeld op je eigen niveau. Zelfs al heb je nooit gereden, dat is helemaal niet erg want dan leren wij het jou, zodat je al vlug mee kunt met de buitenritten.
www.grensrakkers.nl

Sprinkhaankamp
In de zomervakantie zijn er drie Sprinkhaankampen: week Rood, Wit en Blauw. Wie mogen er mee? Iedereen met een verstandelijke beperking. Voor alle drie de weken geldt dat de deelnemers goed begeleidbaar moeten zijn voor de vrijwilligers en in staat zijn deel te nemen aan de groepsactiviteiten. Iedere deelnemer krijgt de gelegenheid zich per activiteit in te leven op zijn eigen niveau.
Let op! Week Rood en Blauw zijn voor iedereen vanaf 18 jaar Week Wit is voor iedereen tot 20 jaar.
De drie weken verblijven we op vakantieverblijf de Sprinkhaan wat ligt in bosrijk gebied tussen Eindhoven en Oirschot. Het vakantieverblijf kenmerkt zich door de ruimte, veiligheid (afgesloten terrein) er is een zwembad en een speeltuin. Naast het hoofdgebouw plaatsen we in deze weken een grote feesttent waarin veel activiteiten plaatsvinden.
sprinkhaankamp.nl

Logeerhuizen
Soms is het voor het gezin bijna niet mogelijk om op vakantie te gaan met een kind met een beperking. Om toch op vakantie te kunnen zou je vakantieopvang voor je kind kunnen regelen in een logeerhuis voor kinderen met een beperking. Daarvoor kun je PGB aanvragen of een indicatie. MEE kan je helpen om een goede logeerplek voor je kind te vinden.

top

Vakantieboek voor kind met beperking

Pictogenda Vakantieboek
Vakantie is leuk, maar het is vaak wel een hele onderneming. Vooral voor mensen met een beperkt begripsvermogen of mensen met autisme. Door alles wat er bij komt kijken is een vakantie voor hen soms moeilijk te overzien. In begrijpelijke afbeeldingen komen alle aspecten van de vakantie aan bod.
www.pictogenda.nl

top

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen huren

Uit als Thuis
Uit als Thuis wil ouders met hun gehandicapte kind/jongvolwassen kind een onbezorgde vakantie laten beleven in bestaande reguliere vakantie-accommodaties. Vaak is dat door het gebrek aan de juiste zorgvoorzieningen zoals bijv. een bed met hoge borstwering (80 cm vanaf matras), niet mogelijk. Uit als Thuis verhuurt daarom aangepaste hulpmiddelen zoals een hooghekkenbed en een tillift. De hulpmiddelen worden op elke willekeurige locatie binnen Nederland bezorgd.
www.uitalsthuis.nl

Zorghulpmiddelen WMO-Gelderland
ZorghulpmiddelenWMO–Gelderland is een bedrijf wat zich inzet voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Met de huidige bezuinigingen proberen wij een passende oplossing te vinden voor deze doelgroep.
Ook voor dagverblijven, instanties, gemeentes, verzekeringsmaatschappijen zijn wij altijd op zoek naar een passende en adequate oplossing om het budget zo gunstig mogelijk te houden en ten goede komt aan de doelgroep die dit zo hard nodig heeft.
Wij werken in samenwerking met de Bosk en proberen passende oplossingen te vinden om iedereen beter op weg te helpen, op weg naar een goede toekomst.
Onze sterke punten zijn :
-Onderhandeling met WMO en goede positieve oplossingen zoeken
-Aangepaste auto’s en wat er allemaal bij komt kijken
-WMO-units en advies op maat
-In en verkoop hulpmiddelen
-Verhuur van bedden en bedboxen voor vakantiedoeleinden
-Vervoer van vakantiemateriaal
zorghulpmiddelenwmo-gelderland.nl


Reisbedden

Travel cot

De Travel cot is een reisbed/tent die makkelijk mee te nemen is en snel in- en uit te klappen. De tent is voorzien van een matras en vliegengaas. Er is een versie voor baby's en een versie voor peuters.
www.deryan.nl

Opvouwbaar kinderbed
B&S verkoopt een extra groot campingbed; het B&S opvouwbaar kinderbed. "Het blijkt dat er veel gezinnen zijn die kampen met problemen als gehandicapte zoon/dochter mee op vakantie of uit logeren gaat. De bedden op het vakantieoord/logeeradres zijn geregeld ongeschikt om deze kinderen veilig en comfortabel te laten slapen. Dit bed is eenvoudig op te vouwen d.m.v. het op maat gemaakt dubbel schaarframe, voorzien van blauwe epoxy coating en kunststof vloerdoppen. De semi-transparante, blauwe stoffen bespanning is voorzien van één uitritsbare zijwand waardoor uw kind eenvoudig uit het bed kan kruipen. Het meegeleverde comfortabele matras is voorzien van een incontinentie-hoes plus een afneembare velours hoes."
Er zijn 2 modellen;
-Lengte = 190cm, Breedte = 100 cm en Hoogte = 100 cm.
-Lengte = 190 cm, Breedte = 100 cm en Hoogte = 50 cm.
www.onbeperktinbeweging.nl

Nickel-Bedtent
De Nickel-Bedtent is een speciale bedtent voor kinderen met autisme/handicap, die ontworpen is door ouders met een kind met autisme. In de Nickel-bedtent kunnen 2 grote matrassen worden gelegd. Gedurende de nacht zorgt de tent met speciale sluitingen ervoor dat een kind in het bed blijft. De tent is makkelijk op te zetten en af te breken.
www.myreadysetbloom.com

Goyakla-bedtent
Femkesshop heeft een bedtent ontwikkeld. Dit is in wezen een uitvergroot campingbedje die zij zowel te koop als te huur aanbieden.
Ze bieden de bedtent aan in drie verschillende maten:
140-70 centimeter, deze word geleverd zonder matras, maar wel in een handige mee neem tas. Het geheel weegt rond de 10 kilo
150-80 centimeter, deze word geleverd met een luchtbed, en een handige tas. Het geheel weegt rond de 10 kilo
160-70 centimeter, deze word geleverd zonder matras, maar wel in een tas zodat het gemakkelijk mee te nemen is. Ook deze weegt rond de 10 kilo.
De tent bestaat uit een pp buizenframe en een katoenen tent
Het frame heeft een brede basis waardoor deze niet om kan vallen / omgegooid kan worden. De buizen worden met elkaar verbonden door borgveren zodat het één solide geheel wordt. Door het lage gewicht en het gebruik van PP is de tent makkelijk mee te nemen, ook in het vliegtuig.
De tent bestaat uit 100% katoen, en is zo afgewerkt dat alle stiknaden aan de buitenzijde zitten waardoor de binnenzijde zo min mogelijk prikkels veroorzaakt. De rits zit aan de buitenzijde en kan niet van binnenuit opengemaakt worden.
Alle naden zijn twee- of drievoudig gestikt, waardoor het uitzonderlijk sterk is.
www.femkesshop.com

MobiFit
De MobiFit is een mobiel reisbed voor het slapen in een veilige omgeving, bijv. als je kind gaat logeren.
Het frame van de MobiFit is licht en eenvoudig uit één stuk op te zetten. Het is gemaakt van aluminium kokers en wordt opgespannen met een nylon band. Hierdoor blijft het frame licht maar is het toch sterk. Met zogenaamde ‘onzichtbare’ scharnieren kan het frame tot een compact geheel worden ingeklapt. De aluminium kokers zijn omhuld door een laag schuim waardoor de cliënt tegen stoten beschermd wordt. Ingeklapt past het frame in de kofferbak van een auto (105 x 25 x 30 cm). Het totale gewicht van het frame en het doek tezamen is +/- 22 kg. Het doek bestaat uit brandveilig bisonyl. De maten van de standaarduitvoering van de MobiFit zijn buitenwerks 218 x 108 x 140 cm en 210 x 100 x 140 cm binnenwerks.
www.barryemons.nl

Pippin reisbed
Het Pippin reisbed is een zeer handzaam en eenvoudig reisbed, groot en ideaal voor kinderen met epilepsie. Het bestaat uit een aantal losse 'zijschotten' welke gefabriceerd zijn uit schuim. Deze 'zijschotten' kunnen eenvoudig om een eenpersoons matras geplaatst worden met klittenbandsluiting. De 'zijschotten' kunnen opgeborgen en meegenomen worden in de reistassen welke standaard meegeleverd worden.
Pippin bedden worden vervaardigd uit ademende, waterafstotende en anti-microbieel materiaal. Het oppervlakte van de 'zijschotten' is waterdicht, maar ademend. Dit geeft een heerlijk zacht gevoel. De micro-poriën die de lucht te laten stromen zorgen voor maximaal comfort.
www.onbeperktinbeweging.nl

Cloud Cuddle
Cloud Cuddle geeft je de vrijheid om je kind overal zorgeloos en veilig te laten slapen. Het is makkelijk mee te nemen, het weegt slechts 3 kg. De Cloud Cuddle is gebruiklaar in 5 minuten en past om elk matras van een bed. De banden gaan onder het matras door, de bogen worden opgeblazen en de zijkanten bestaat uit fijnmazig doek. In 2017 wordt hij op de markt gebracht, maar je kunt nu al een order plaatsen.
www.cloudcuddle.com


Weglopen/verdwalen

SOS-armbandje
Kleine kinderen of kinderen met een verstandelijke beperking, die niet of nauwelijke kunnen vertellen wie ze zijn, kunnen wel eens verdwalen of weglopen. Dat kan in de woonplaats, op het strand, op vakantie of in het buitenland. Hoe zorg je ervoor dat als iemand je kind vindt ze jou kunnen bereiken? Dat kan met het SOS-armbandje van redDog. Op het SOS-armbandje staat het telefoonnummer van kidSOS alarmcentrale en de unieke code van het polsbandje. KidSOS verbindt dan de beller door met het telefoonnummer van de ouder. "Je kunt namelijk zelf online instellen wie contactpersonen zijn in noodgevallen. kidSOS verbindt bellers automatisch, en op de door jou ingestelde volgorde, met deze contactpersonen. En je kunt je contactpersonen per vakantie of per uitje (gratis) wijzigen. kidSOS spreekt vijf talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans), dus het werkt ook perfect in het buitenland." Voor de service moet je wel voor een klein bedrag (5 euro per jaar) een abonnement afsluiten.
www.reddog.nl

SOS Polsbandje met naam
De siliconen of rubberen polsbandje met naam en telefoonnummer zijn verkrijgbaar in 9 kleuren en 5 maten. Deze siliconen bandjes worden gegraveerd, dus de tekst kan er niet afslijten! De polsbandjes zijn geschikt vanaf het moment dat je kind gaat kruipen en de grootste maat is zelfs geschikt voor volwassenen.
www.koterkado.nl

Spotter GPS
Een zeer gebruiksvriendelijke GPS tracker die door haar compacte formaat en lichtgewicht gemakkelijk meegedragen kan worden. U geeft de Spotter mee aan uw kind of legt deze in de auto, boot of scooter en u weet altijd de locatie. En bent u onderweg? Dan gebruikt u de gratis app voor de smartphone en tablet. Met de Spotter kunt u online locaties bekijken,  het is ook een SOS-alarm in geval van nood,  je kunt bellen met elkaar en veiligheidszones instellen.
www.spottergps.com

Vrijheid en veiligheid met de Zorgriem
De Zorgriem met locatiebepaling is speciaal ontwikkeld voor dwaalpatiënten. Het is een klein apparaatje met GPS zender die getraceerd kan worden. De persoon kan de Zorgriem eenvoudig bij zich dragen in broek- of jaszak, tas of om de riem. Met een unieke gebruikersnaam en wachtwoord kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week online inloggen en zo via de eigen computer, notebook of telefoon de drager van de riem terugvinden. De Zorgriem wordt veel gebruikt door mantelzorgers en zorgverleners in situaties voor dwaalcliënten met bijvoorbeeld Alzheimer of overige vormen van dementie. De Zorgriem kan ook geschikt zijn voor kinderen, senioren en overige beveiligingssituaties.
www.zorgriem.nl


Kampeerhulpmiddelen

Stichting Handicamp
Doelstelling van Stichting Handicamp is het kamperen voor mensen met een handicap te bevorderen door het uitwisselen van kampeerervaringen en het geven van informatie over verschillende (praktische) oplossingen.
Elk jaar wordt er aan het begin van de zomer meestal het eerste weekend na Pinksteren, steeds op een ander kampeerterrein in Nederland een kampeerweekend georganiseerd door Stichting Handicamp. Families, of équipes, waarvan één of meerdere gezinsleden lichamelijk gehandicapt zijn, kunnen aan dit kampeerweekend deelnemen. Je kampeert tijdens het weekend met je eigen kampeermiddel. Hiervoor is een open inschrijving. Op de zaterdag van dit kampeerweekend is er een open dag, van 11:00 tot 15:00 uur. Voor iedereen die belangstelling heeft voor het kamperen met een handicap. Bezoekers kunnen met de deelnemers praten en kijken hoe die verschillende zaken hebben opgelost. Dit jaar is het kampeerweekend van vrijdag 1 juni t/m maandag 4 juni 2012 op camping De Molenhof in Reutum/Weersel. De open dag is op zondag 3 juni 2012 op camping de Molenhof.
www.handicamp.nl


Vliegen

Vliegtuig harnas voor kinderen met een beperking
Een veilige zitplaats in het vliegtuig is voor alle passagiers belangrijk, maar voor kinderen met een lichamelijke beperking is dit vaak een extra zorg. Als een passagier bijvoorbeeld een slechte rompbalans heeft, moet hij ondersteund worden door een brace of een begeleider om goed rechtop in de vliegtuigstoel te blijven zitten. Het CARES harnas kan vliegen voor passagiers met een lichamelijke beperking veel comfortabeler en veiliger maken. Ook voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis kan het CARES harnas een fijn hulpmiddel zijn om ze rustig in de stoel te houden tijdens het opstijgen of landen.
www.kidstravelservice.nl

top

Aangepaste campers huren

Aangepaste camper huren
Stichting On Wheels verhuurt 4 volledig aangepaste campers voor mensen waarvan een lid van het gezin een motorische handicap heeft. Geschikt voor zowel elektrische als handbewogen rolstoelen en voorzien van alle noodzakelijke voorzieningen. De campers beschikken allemaal over een lift om in de camper te komen, een tillift voor de transfer en een hooglaagbed. Extra leuk is dat de rolstoel naast de bestuurder kan plaatsnemen en ook van de reis kan genieten.
www.stichtingonwheels.nl

top

Eurosleutel

Eurosleutel
Met een eurosleutel krijgt je onbeperkt toegang tot openbare voorzieningen die aan specifieke ruimte- en/of hygiëne-eisen voldoen, zoals toiletten voor mindervaliden. Deze universele sleutel past op een voor heel Europa gestandaardiseerd slot zodat je er nu al op meer dan 10.000 plaatsen in Europa gebruik van kunt maken! In de gids kun je zien welke openbare voorzieningen dat zijn! De eurosleutel wordt alleen verkocht aan een beperkte groep van mensen zoals ouderen of mensen met een fysieke handicap. Om de informatie zo actueel mogelijk te houden komt binnenkort op deze website een online Eurosleutelgids beschikbaar waar je kunt zien welke openbare voorzieningen in Nederland toegankelijk zijn met een eurosleutel.
www.eurosleutel.nl

top

Wintersportvakantie

SWG-Nederland
De Stichting Wintersport Gehandicapten (SWG-Nederland) biedt wintersportvakanties aan voor mensen met een lichamelijke handicap.
Iedereen heeft het wel eens op televisie of in werkelijkheid gezien: skiërs, die van de hoogste toppen afsuizen en een spoor van stuifsneeuw achterlaten. Ben je lichamelijk gehandicapt en sportief aangelegd? Dan is deze uitdaging er ook voor jou! Skiën met een lichamelijke handicap kan op verschillende manieren beoefend worden. Namelijk met behulp van een monoski of bi-ski (bi-unique). Heb je een dwarslaesie, een geamputeerd been, een slechte beenfunctie, of een andere lichamelijke handicap waardoor je niet staand kunt skiën? Met behulp van het aangepaste skimateriaal, in combinatie met de instructieformule van de SWG, kan iedereen leren skiën.
www.swg-nederland.nl

Association Handiconcept
De Association Handiconcept is een nonprofitorganisatie. Het is een groep enthousiaste jonge mensen die zich ten doel stelt om gehandicapten een uitdaging te geven, een dynamische beleving. Naast dat het zeer bekwame skiërs zijn, hebben zij een grote passie voor mensen met een handicap. Zij stemmen hun route af op je wensen.
"Een MCG kind of volwassene kan bijv. in een duo-ski (=een soort slee met 2 ski's eronder) zitten. Een geoefende skiër van Association Handiconcept staat dan achterop de duo-ski en begeleidt het kind naar beneden. De duo-ski is veilig, comfortabel en makkelijk wendbaar. Verder kan de duo-ski worden vastgeklikt aan de stoeltjeslift en hierdoor kan elke piste genomen worden."
www.handiconcept.com

top

Zeilvakanties

Sailwise.nl
SailWise biedt verschillende meerdaagse vakanties waarbij je naar hartenlust kunt genieten van watersport. Of je nu gaat voor de sportiviteit, de ontspanning of de gezelligheid. Iedereen is bij ons van harte welkom, ongeacht beperkingen. Samen met onze professionele medewerkers en goedgetrainde vrijwilligers beleef je een onvergetelijke vakantie. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij hoog in het vaandel. We streven naar de optimale match tussen ons aanbod en jouw behoefte.
Alle accommodaties zijn volledig aangepast en voorzien van alle comfort en volledig rolstoeltoegankelijk. Ook de schepen zijn zodanig ingericht dat iedereen zelfstandig mee kan doen. Je kunt je individueel inschrijven of als groep.
www.sailwise.nl

Begeleide vrijetijdsbesteding
Evert Groenendijk organiseert vakanties, daguitjes en muziek voor mensen met een verstandelijke beperking.
Vakantie:

Evert coördineert in samenwerking met Arnold en Syl van de Spring, vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking; paarden-, vis-, zeil- of muziekvakanties. De organisatie is kleinschalig, waardoor ze al hun gasten persoonlijk kennen. Hierdoor kan er goed ingeschat worden in welke week jij het beste op je plek bent.
Regio: Noord-Nederland
www.evertgroenendijk.nl

top

Vliegreis met een rolstoel

Vliegen
Een vliegvakantie vereist veel voorbereiding, zeker als er bijv. een elektrische rolstoel mee moet. Wist u dat het vervoer van uw elektrische rolstoel gratis is? U moet uw reis terdege voorbereiden en tijdig de luchtvaartmaatschappij op de hoogte brengen. Maatschappijen zoals de KLM en Transavia hebben op hun website informatie staan over o.a. vervoer van uw rolstoel en vliegen met een beperking. De
brochure: Zorgeloos op reis, vliegen voor passagiers met een mobiliteits beperking is te downloaden via de website van KLM en Transavia.
www.klm.com en klm folder
www.transavia.com

Vliegen en een rolstoel, hoe pak je dat aan?!

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn rolstoel! Dan is het vliegtuig op het eerste gezicht misschien niet het meest voor de hand liggende vervoermiddel. Toch wordt vliegen voor passagiers die rolstoel gebonden zijn steeds gemakkelijker en toegankelijker. Met de tips in dit artikel weet je waar je als rolstoelgebruiker op moet letten vóór, tijdens en na de vlucht.
-Artikel: 25-07-2018
www.supportbeurs.nl

Plaats voor de rolstoel in het vliegtuig?
Als u gebruik maakt van een rolstoel, kan reizen met het vliegtuig een behoorlijke uitdaging zijn. De rolstoel mag mee, maar dan wel uitsluitend in het bagageruim. Als rolstoelgebruiker wilt u net als ieder ander gebruik kunnen maken van het vliegtuig. Als u op vakantie of familiebezoek gaat bijvoorbeeld of voor uw werk op reis moet. En hoewel reizen met het vliegtuig ook voor u mogelijk is, zitten er wel haken en ogen aan. Voor rolstoelgebruikers die niet buiten hun eigen stoel kunnen, is reizen met het vliegtuig op dit moment helemaal uitgesloten.
-Artikel: 24-07-2017
www.supportbeurs.nl

Vliegtuig harnas voor kinderen met een beperking
Een veilige zitplaats in het vliegtuig is voor alle passagiers belangrijk, maar voor kinderen met een lichamelijke beperking is dit vaak een extra zorg. Als een passagier bijvoorbeeld een slechte rompbalans heeft, moet hij ondersteund worden door een brace of een begeleider om goed rechtop in de vliegtuigstoel te blijven zitten. Het CARES harnas kan vliegen voor passagiers met een lichamelijke beperking veel comfortabeler en veiliger maken. Ook voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis kan het CARES harnas een fijn hulpmiddel zijn om ze rustig in de stoel te houden tijdens het opstijgen of landen.
www.kidstravelservice.nl

top