Verzorging

tips

Tandartsen

Mondzorgcentrum
Het Mondzorgcentrum heeft speciale afspraken met het zorgkantoor; ze nemen langere tijd voor de behandeling van mensen met een verstandelijke beperking.
Adressen:
Mondzorgcentrum | Groesbeekseweg 53 | 6524 CN Nijmegen
Mondzorgcentrum | Kasteellaan 28b | 6602 DE Wijchen
Afspraken en/of inschrijvingen via de website of telefonisch 024-3603335.
www.mondzorgcentrum.com

VBTGG
De Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheid voor Gehandicapten (VBTGG) heeft als doelstelling “Het bevorderen van de tandheelkundige gezondheidszorg voor mensen met een beperking". Daarnaast maakt zij zich ook sterk voor de toegankelijkheid van de tandheelkunde voor mensen met een extreme angst voor tandheelkundige behandelingen en andere bijzondere zorggroepen.
Het is van belang dat iedereen regelmatig een tandarts bezoekt. Probeert u daarom voor uw kind een tandarts te zoeken die bij het kind past. Er staan tandartsen op de site vermeld die affiniteit hebben met uw doelgroep. Mochten zij u nu net niet kunnen helpen, zijn ze in ieder geval bekend met de tandartsen in de buurt die u mogelijk wel zouden kunnen helpen.
www.vbtgg.nl

Boek: Mondzorg bij mensen met een beperking
Dyonne Broers heeft een boek geschreven over de mondzorg bij mensen met een beperking.
"De mondzorg bij bijzondere zorggroepen is in Nederland en BelgiŽ de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch kan het altijd nog beter. Nu steeds meer mensen met een beperking niet meer in instellingen leven wordt hun beroep op de ‘gewone’ tandarts en mondhygiŽnist groter. Dat maakt het essentiŽler om als professional kennis op te doen over de tandheelkundige behandeling van mensen met een beperking. Voor hen is een mooie en gezonde mond extra belangrijk, omdat dat de bejegening door anderen verbetert. Een goede preventie verkleint de kans op problemen zoals pijn en ontsteking, die juist door mensen met een verstandelijke beperking slecht aangegeven kunnen worden. Mondzorg bij mensen met een beperking is een praktische en onmisbare handleiding voor tandartsen algemeen practici, tandartsen specialisten, mondhygiŽnisten en zij die hiervoor in opleiding zijn. Het boek is rijk geÔllustreerd met 121 full colour afbeeldingen."
-Titel: Mondzorg bij mensen met een beperking
-Schrijver: Dyonne Broers
-Uitgever: Prelum
-Jaar van uitgave: 2011
-ISBN: 9789085620983

top

Verzorging ernstig meervoudig gehandicapten

Ervaar het maar… met verzorging
Ervaar het maar met de verzorging van mensen met een ernstige meervoudige beperking is een methodische werkwijze voor stimulering van motoriek, zintuigen en communicatie in de begeleiding van ernstig meervoudig beperkten (EMB). In de praktijk blijkt dat begeleiders vaak een eigen manier van verzorgen hebben van ernstig meervoudig beperkten, terwijl juist zij, die de wereld om hen heen vaak als onveilig ervaren, behoefte hebben aan een eenduidige manier van benaderen.
Daarom is de methode uitgebreid met een webboekje waarin handvatten staan om, in 6 stappen, te komen tot een eenduidige en persoonsgerichte aanpak. Want hoe afhankelijker degene is die zorg nodig heeft, hoe belangrijker het is om als begeleider regelmatig het eigen handelen te overdenken en bespreekbaar te maken.
-Titel boek: Ervaar het maar met …. de verzorging van mensen met ernstig meervoudige beperking.
-Auteur: Thyra Koeleman
-Gratis te downloaden van de website.

www.ervaarhetmaar.nl

top

Lichamelijke problemen bij verzorging MCG-kinderen

Ouderhandboek MCG (BOSK)
Lichamelijke problemen waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van MCG-kinderen:
-Het gebit
-Pijn dikwijls onbegrepen
-Reflux, slokdarmproblemen
-Verstopping
-Epilepsie
-Sondevoeding
-Vergroeiingen
-Luchtweginfecties
Al deze problemen staan uitgebreid beschreven in het Ouderhandboek van de Bosk.
www.bosk.nl

top