Voeding

tips

Algemene informatie

Prelogopedie
"Op deze site is informatie te vinden over: wat is prelogopedie; normale ontwikkeling van eten en drinken; de relatie tussen borstvoeding en mondmotoriek; tuitbeker of gewone beker; prelogopedie bij problemen in de ontwikkeling van eten en drinken, bij kinderen met Down's syndroom en bij kinderen met sondevoeding. Daarnaast staat er informatie op over de beginnende communicatieve ontwikkeling."
www.prelogopedie.nl

Flexibeler op je bord
In Kaatjes Keuken biedt coaching aan kinderen met autisme meer te leren proeven en eten. Want proeven en eten kun je leren.
Ben jij (extreem) kieskeurig met eten? Wat eet jij het liefst? Heb jij een sterke voorkeur voor een bepaalde smaak, temperatuur of samenstelling van het eten? Ben je een fijnproever? Wil je wat gezonder eten en flexibeler worden in wat je eet? Heb je gevoelige zintuigen en autisme? Dan kan leren eten daardoor moeilijker zijn. Geen nood. Samen met je ouders zoeken we een manier om jou gemakkelijker te laten eten. Bij In Kaatjes Keuken ga je meer proeven. Samen eten is een sociale bezigheid en als je beperkt bent in wat je kunt eten, heb je ook sociaal een handicap.
inkaatjeskeuken.nl

top

Boeken

Allergie

Allergiekookboek
Hťt smakelijke kookboek voor iedereen met een voedselallergie. Alleen al in Nederland en Vlaanderen zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen met een (voedsel)allergie. Dit boek laat zien dat iedereen met een gluten-, tarwe-, koemelk-, lactose-, pinda-, noten-, vis- of soja-allergie met een paar aanpassingen toch het hele jaar door lekker en gevarieerd kan eten. Bovendien wordt duidelijk dat koken voor mensen met een voedselallergie een stuk simpeler is dan vaak wordt gedacht. Met veel praktische informatie, tips en natuurlijk heel veel lekkere recepten. Ook voor speciale gelegenheden, zoals (kerst)diners, traktaties op school en feesten biedt dit boek de lekkerste recepten. De aanbevelingen in dit boek zijn gebaseerd op de ervaringen van het Allergieplatform.nl
-Titel: Allergiekookboek
-Ondertitel: Het jaar rond lekker eten met een voedselallergie
-Schrijver: Marloes Collins
-Jaar van uitgave: 2010
-Uitgeverij: Terra
-ISBN: 9789089892362

Lekker eten met voedselovergevoeligheid
Circa 800.000 mensen in Nederland lijden aan enige vorm van voedselovergevoeligheid. Voor velen van hen is lekker eten niet vanzelfsprekend. Dit boek brengt daar verandering in en is dť uitkomst voor iedereen die met voedselovergevoeligheid te maken heeft. Het boek Lekker eten met voedselovergevoeligheid heeft de 14 voedingsmiddelen Die 95% van de voedselreacties veroorzaken weggelaten in de ingredientenlijst. Zoals noten, lactose, koemelkeiwit, soja-eiwit, sesam, etc. Elk recept is voorzien van tips hoe je de gerechten eenvoudig kunt aanpassen zodat ze geschikt zijn voor het hele gezin.
-Titel: Lekker eten met voedselovergevoeligheid
-Schrijver: Larisse van der Haar-Buijze
-Jaar van uitgave: 2010
-ISBN:  978-90-79919-10-9
www.voedselovergevoeligheid.com

Heerlijk Glutenvrij Eten
Wanneer je glutenvrij gaat eten kom je erachter dat heel veel levensmiddelen opeens niet meer mogen. Je zult jezelf met een glutenvrij dieet een andere manier van denken, boodschappen doen en koken eigen moeten maken.
In dit receptenboekje "Heerlijk Glutenvrij Eten" staan behalve diverse tips en weetjes, allerlei lekkere en gevarieerde recepten die heerlijk smaken en bedoeld zijn om elke dag glutenvrij en toch lekker te kunnen eten. Kortom: glutenvrij koken wordt hiermee een stuk makkelijker.
Ook recepten voor o.a. brood, kerststol, pepernoten, speculaas, ijs en taarten ontbreken er niet in. Of je nu een glutenallergie of - intolerantie hebt, of als je om een andere reden besloten hebt om glutenvrij te gaan eten, dit boekje is een heel handig hulpmiddel om deze stap te maken.
-Titel: Heerlijk Glutenvrij Eten
-Schrijver: Liane Wiedijk
-Uitgever:Brave New Books
-Jaar van uitgave: 2014
-ISBN: 9789402124279


Allergieplatform
Op de website van AllergiePlatform staat informatie over recepten, nieuwsberichten, informatie over allergie, allergie diŽtisten in de buurt, coeliakie, FODMAP en nog veel meer.
In de webwinkel zijn dieet basisboeken te koop: Lekker leven met coeliakie (glutenallergie), Lekker leven met koemelkallergie en /of lactoseintolerantie (zuivelvrij), Lekker leven met koemelk- en kippenallergie (zuivel- en eivrij), Mensen met een prikkelbare darm syndroom (FODMAP arm dieet), Lekker leven met histamine intolerantie (histaminebeperkt), Lekker leven met een pinda en /of noten allergie (pinda en noten vrij), dieet bij sulfietovergevoeligheid, Lekker leven met hooikoorts en kruisreacties, Melk, ei en soja vrij dieet (voor kleine kinderen).
allergieplatform.nl


Kookboek voor mensen die veel zitten

De Sitting Chef
Het eerste boek voor mensen met een zittende leefstijl. In haar nieuwste boek The Sitting Chef bewijst Annemarie Postma dat gezonde voeding van levensbelang is bij de preventie van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en depressiviteit door een zittende (sedentaire) leefstijl. De gevaren van te veel zitten (sedentair gedrag) worden door de wetenschap tot op heden uitsluitend benaderd vanuit het gebrek aan beweging. Annemarie Postma brengt hier met The Sitting Chef voor het eerst verandering in, door de introductie van een nieuw voedingsmodel.
In vlotte, toegankelijke stijl legt zij complexe voedingsvraagstukken helder en controleerbaar uit. Ze baant het pad voor een gezonde leefstijl door middel van 10 principes die eenvoudig in het dagelijkse leven toepasbaar zijn. Het boek bevat 80 heerlijke, simpele recepten om direct van start te kunnen gaan. De grootste verdienste van Annemarie Postma is dat zij als eerste gezonde voeding als discipline en medicijn inzet tegen de gevolgen van een zittende of inactieve leefstijl. Annemarie: “Bewegen is belangrijk. Maar met gezonde voeding is veel, zelfs meer, te bereiken op weg naar een actieve en gezonde leefstijl voor iedereen die vele uren per dag zit”.
In het tweede deel is het 21-dagen menuplan te vinden, met recepten voor alle momenten van de dag en extra recepten om te variŽren. Haar mantra is: no meat, no wheat, no dairy, no sugar and sit smart. Een boek gericht op jonge mensen die veel (moeten) zitten en gezondheidsproblemen willen voorkomen.
-Titel: The Sitting Chef
-Schrijver: Annemarie Postma
-Jaar van uitgave: 2016
-Uitgeverij: Books for conscious living
-ISBN13: 9789082059922Problemen met eten en/of drinken

Brintafelen
Brintafelen bevat 49 smaakvolle Brinta paprecepten die in het bijzonder geschikt zijn voor mensen die afhankelijk zijn van dik-vloeibare voeding vanwege kauw-en slikproblemen. Hierbij kun je denken aan een spierziekte, dementie, een motorische, verstandelijke of meervoudige beperking of een beperking die ontstaan is na een operatieve ingreep bijvoorbeeld in het hoofd-halsgebied. Door een keuze te kunnen maken tussen verschillende pappen, krijgt ieder meer regie over zijn eigen leven: ‘een vinger in de pap!’
De recepten zijn op basis van Brinta met verschillende melkprodukten zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla. Ze zijn zodanig samengesteld dat er sprake is van een evenwichtige voedingswaarde. Deze is bij elk recept aangegeven. De recepten zijn eenvoudig en daardoor praktisch toepasbaar in zorginstellingen. De ingrediŽnten zijn meestal in elke koelkast en keukenkastje te vinden. Het boek brengt je op ideeŽn van wat er mogelijk is. Het kan je stimuleren tot het durven variŽren. Vanzelfsprekend is het boek ook een aanrader voor ieder die van pap houdt!
-Titel: Brintafelen
-Schrijvers: Wies van Broekhoven en Ilse van Kempen

-Jaar van uitgave: 2012
-Uitgeverij Boekenbent
-ISBN:  9789085709343

Hoera, ik eet!

'Hoera, ik eet!' is geschreven door 2 logopedistes. Het boek zit vol praktische tips om kinderen met en zonder handicaps stapsgewijs te leren eten ten drinken. "Van zuigen uit borst of fles en eten van een lepeltje tot het kauwen en het drinken uit een beker. Elke stap wordt in een apart hoofdstuk besproken, waarbij de normale ontwikkeling, de mogelijke problemen en oplossingen aan de orde komen. Ook onderwerpen als tandenpoetsen, sondevoeding en reflux komen aan bod. Een apart hoofdstuk is gewijd aan bijzondere kinderen met hun specifieke problemen, zoals kinderen met het syndroom van Down, een schisis en prematuur geboren kinderen."
Hoera, ik eet! is bestemd voor ouders, verzorgers, verpleegkundigen en artsen, die te maken hebben met kinderen waarbij eten en drinken niet altijd vanzelfsprekend is.
-Titel: Hoera, ik eet!
-Schrijver: Eveline Leeuwenburg-Grijseels en Clairette van der Weerd
-Jaar van uitgave: 2008
-ISBN: 9789090235714

www.hoera-ik-eet.nl

Als eten even moeilijk is
In het kookboek 'Als eten even moeilijk is' staan 50 heerlijke recepten voor mensen met slik- en kauwproblemen.
Eten is een dagelijks terugkerende bezigheid, die je doorgaans met anderen doet. Als je daaraan niet meer kunt deelnemen, leidt dat gemakkelijk tot een sociaal isolement. Slik- en kauwproblemen geven beperkingen, maar een dergelijke handicap betekent beslist niet dat je niet meer lekker kunt eten. Dit boek biedt 50 heerlijke gerechten met een gevarieerde smaak, voor diverse gelegenheden. Recepten voor het hele gezin, menu’s en hapjes voor momenten met vrienden, en bovendien vele praktische tips. Uiteraard is er rekening mee gehouden dat de bereiding van de gerechten niet te veel tijd en inspanning vraagt.
-Titel: Als eten even moeilijk is
-Schrijver:  Desiree Verkaar
-Uitgeverij: Caplan Books
-Jaar van uitgave: 2008
-ISBN: 9789087240400

Kleine eters
Een praktisch en informatief boek over eetproblemen bij jonge kinderen. Verhalen over jonge kinderen die zich ziek, moe, bang, boos, onzeker, gespannen of verdrietig voelen en die daarom hun eten laten staan. In de bekende, nieuw vormgegeven serie Rondom het kind. In Kleine eters wordt allereerst aandacht besteed aan gezonde peutervoeding en wordt uitgelegd hoe jonge kinderen leren eten. Aan de hand van thema's wordt een groot aantal moeilijk etende peuters voorgesteld. Elk thema is ingeleid met een kort stuk theorie gevolgd door praktische aanknopingspunten voor de praktijk. Aangegeven wordt hoe voor elk kind een persoonlijk stappenplan gemaakt kan worden om beter te leren eten. Het boek is praktisch van aard en bevat veel adviezen. Bestemd voor ouders, diŽtisten en werkenden in jeugdzorg, kinderopvang, consultatiebureaus, maatschappelijk werk, alsmede voor kinderartsen.
-Titel: Kleine eters
-Ondertitel: Peuters en kleuters met eetproblemen
-Schrijver: Els Hofman
-Uitgever: Boom
-Jaar van uitgave: 2006
-ISBN:9789085062462


Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen
Jonge kinderen hebben soms problemen met eten, drinken en/of slikken. De oorzaken daarvoor variŽren sterk, van vroeggeboorte, anatomische of motorische problemen in het mondgebied tot langdurige sondevoeding en/of lichamelijke aandoeningen. Op basis van toegenomen kennis en ervaring is de inhoud van dit boek geheel herzien en zoveel mogelijk gebaseerd op praktische en wetenschappelijke bewijzen. De diagnostiek en behandeling van eet- en slikproblemen behoort tot de taken van de logopedist. Eet- en drinkproblemen bij jongen kinderen is primair geschreven voor logopedisten en logopediestudenten, maar is zeker ook geschikt voor andere hulpverleners die beroepsmatig in aanraking komen met kinderen die problemen hebben met eten en slikken (artsen, verpleegkundigen, lactatiekundigen, diŽtisten, fysiotherapeuten en gedragskundigen).
-Titel: Eet en drinkproblemen bij jonge kinderen
-Ondertitel: Een leidraad voor logopedisten en andere hulpverleners
-Schrijvers: Lenie van den Engel-Hoek
-Uitgeverij: Gorkum
-Jaar van uitgave: 2011
-ISBN: 9789023247470Eten en autisme

Boek: O jee, ik eet (autisme)
Kinderen met autisme hebben behoefte aan duidelijkheid, ook aan tafel. Ze lusten voedsel vaak niet vanwege de geur, de kleur, de textuur en de smaak van het eten. Karen den Dekkers eetboek leert ouders om het eetgedrag van hun kind te verbeteren of te accepteren. Het boek bevat verschillende handvaten, zoals het ophangen van een weekmenu in de keuken, het goed kijken naar de situatie waarin je kind eet en de stoplichtmethode. De lezer kan meteen aan de slag met de recepten voor gerechten die passen bij de gebruikelijke eetpatronen van selectieve eters.
Er is een hoofdstuk speciaal geschreven voor de kinderen zelf. Stap voor stap leer je hoe een lichaam werkt en waarom het voedsel nodig heeft. Tevens vind je visuele voorbeelden zodat kinderen inzicht krijgen in hun eetgedrag en hun eetgedrag veranderen. Bijvoorbeeld: Hoe voel ik of mijn maag vol zit? Of: Hoeveel drinken heb ik nodig per dag? “inclusief 60 eenvoudig te bereiden recepten”
-Titel: O jee, ik eet
-Ondertitel: Eetboek voor kinderen met autisme
-Schrijver: Karen der Dekker
-Uitgeverij: Graviant Educatieve Uitgaven

-Jaar van uitgave: 2017
-ISBN: 9789491337956


top

Speciale voeding

Sorgente
Sorgente is gespecialiseerd in dieetpreparaten en dieetproducten. Zij leveren drinkvoeding, sondevoeding & toebehoren, dieetzuigelingenvoeding, preparaten voor stofwisselingsziekten, en eiwitarme dieetproducten bij u aan huis. Daarnaast beschikt Sorgente over specialistische teams voor het beantwoorden van al uw vragen op het gebied van voedingszorg thuis.“
www.sorgente.nl

top

Sondevoeding

Informatie voor kinderen over sondevoeding
Op de website van het UMC Groningen wordt aan kinderen uitgelegd wat sondevoeding is, hoe je sondevoeding krijgt etc.
www.umcg.nl

Sorgente
Sorgente is gespecialiseerd in dieetpreparaten en dieetproducten. Zij leveren drinkvoeding, sondevoeding & toebehoren, dieetzuigelingenvoeding, preparaten voor stofwisselingsziekten, en eiwitarme dieetproducten bij u aan huis. Daarnaast beschikt Sorgente over specialistische teams voor het beantwoorden van al uw vragen op het gebied van voedingszorg thuis.“
www.sorgente.nl

Sondevoeding bij kinderen
Op de website van Nutricia staan bij "Ervaringen uit de praktijk" filmpjes waarin ouders vertellen over hun kind met sondevoeding. Een van deze kinderen heeft een verstandelijke beperking.
www.nutriciamedischevoeding.nl

Sonde-zakjes
Doekjes verkoopt sonde-zakjes geschikt voor neus- en pegsonde.
"
Bij de neussonde clip je het zakje op de rug aan het shirt of hemd, zodat het losse slangetje in het zakje opgeborgen kan worden.Bij de pegsonde clip je het zakje aan de broekrand, zodat het slangetje in het zakje opgeborgen kan worden. Het zakje sluit met een drukker, en heeft een afmeting van 9,5 x 6,5 cm."
www.doekjesvoorkids.nl

Sondevoedings rugzak
Op de website van SL staan o.a. tassen die op maat worden gemaakt, zoals de sondevoeding rugzak. De rugzak is geschikt voor verschillende sondevoedingsystemen. De maten van de rugzak zijn 28 x 38 x 15 cm en is in diverse kleuren leverbaar.
www.sl-bv.com

Sondevoedingstas
In deze ruime tas, SV XL Days, kun je naast je sondepomp nog wat meer spulletjes meenemen. De rugzak heeft twee vakken waarbij er 1 geschikt is voor een voedingspomp bv de Infinity Flowcare. Het vak naast de pomp is er voldoende ruimte om zwemspullen, extra voeding of bijvoorbeeld water mee te nemen. De pomp is vanuit de zijkant van de tas via een aparte opening gemakkelijk te bedienen. De vakverdeling kan worden verwijderd zodat er 1 grote binnenruimte ontstaat. De tas is van nylon, waterafstotend en wasbaar. De hengels van de rugzak kunnen door middel van een kliksysteem gemakkelijk open en zo aan de rolstoel of buggy worden gehangen.
Er zijn ook kleinere sondevoedingstassen te koop en ook in andere kleuren.
www.mrts07.nl

Button Buddies
Button Buddies worden gebruikt i.p.v. een gaasje op de huid bij een maagsonde. De buttons zijn gemaakt van 3 lagen stof; op de huid fleece stof, dan katoen en de bovenlaag heeft een mooie print. Na gebruik kun je ze gewoon wassen in de wasmachine. Om ze niet kwijt te raken in de wasmachine, kun je ze het beste in een waszakje stoppen.
www.mybuttonbuddies.com

top

Ketogeendieet

Ketogeendieet
Op de website van Ketokids staat informatie over het Ketogeendieet als behandeling van kinderen met moeilijk instelbare epilepsie. “Het ketogeen dieet is een behandeling die overwogen dient te worden als medicijnen niet of onvoldoende helpen. Al vele tientallen jaren is bekend dat het ketogeen dieet kan helpen tegen epileptische aanvallen, maar jammer genoeg is het dieet door de komst van anti-epileptica in de vergetelheid geraakt.”
www.ketokids.nl

top

Voedselweigering

Als eten faalt
Op deze website van de Winkelsteegh wordt algemene informatie gegeven over kinderen die grote problemen hebben met eten.
www.voedselweigering.nl

Eetteams in Nederland

Op de website van de vereniging Nee-Eten! staan de Eetteams vermeld waar kinderen in Nederland eettherapie kunnen krijgen. Dat kan zijn bij Pluryn/De Winkelsteegh, ziekenhuizen en revalidatiecentra.
cms.dynaweb.nl/users/nee_eten

Pluryn / De Winkelsteegh
Op De Winkelsteegh (Nijmegen) wordt een speciale eet-therapie gegeven voor kinderen. De eet-therapie is een specifieke behandeling voor kinderen die chronisch voedsel weigeren (vanaf 2 jaar oud)
www.pluryn.nl

Eet en drinkteam
Het is vaak moeilijk om eet- en drinkproblemen op te lossen. Om een goede behandeling en gericht advies te geven is het soms nodig dat meerdere deskundigen uw kind onderzoeken. Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch heeft hiervoor een eet- en drinkteam.
www.blixembosch.nl

top

Overgewicht

DiŽtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg
DVG is een vereniging van diŽtisten met specifieke deskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.DVG is als netwerk landelijk erkend. Op de website staat bijv. per provincie de diŽtisten vermeld voor de verstandelijk gehandicapten. De methode van het Stippenplan is in 1991 ontwikkeld door Josť Veen (diŽtist) en Sylvia Rasenberg (orthopedagoog). Met het Stippenplan worden voedingsproblemen structureel aangepakt.
www.dietistvg.nl

Happy Weight Stippenplan
Happy Weight Stippenplan is een eetcontroleprogramma voor verstandelijk gehandicapten die kampen met overgewicht of problematisch eetgedrag. Het programma is erop gericht om deze kinderen, jongeren en volwassenen te leren gezond te eten en te bewegen.
www.happyweight.nl

top

Belangenvereningingen

Vereniging Nee-Eten!
De vereniging Nee-Eten! is voor ouders van kinderen met chronische voedselweigering en sondevoeding. Zij verzorgen nieuwsbrieven en contactdagen. Op de website staan ook de speciale Eet-teams vermeld waar uw kind therapie/training kan krijgen.
cms.dynaweb.nl/users/nee_eten

top

Voedingsarts

Voedingsarts
Irene de Vries heeft een praktijk voor Orthomeleculaire Geneeskunde. Orthomoleculaire Geneeskunde houdt zich bezig met de invloed van voeding op gezondheid en ziekte. Bij ziekte kan het lichaam meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen, of moeite hebben om schadelijke stoffen uit de voeding kwijt te raken. Ook psychische factoren zoals stress, kunnen de behoefte van het lichaam veranderen.
Een orthomoleculair arts kan d.m.v. een gesprek, lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek, nagaan wat u beter wel en beter niet kunt eten. Daarnaast worden vaak vitamines en voedingssupplementen, of fytotherapeutica (kruidenmiddelen) voorgeschreven, om het lichaam weer in balans te brengen. Orthomoleculaire Geneeskunde kan zinvol zijn bij iedereen met een chronische of steeds terugkerende aandoening, zoals: migraine, eczeem, darmklachten, moeheid, gewrichtsklachten, allergie, hypoglycaemie, premenstrueel syndroom, ADHD, terugkerende ontstekingen, hormonale stoornissen, stemmingsproblemen, stressklachten, burn out
www.voedingsarts.nl

top